Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Pycha
Ja zrobiłam z żurawiną, a do połowy dodałam też wiórki kokosowe. Ciastka wyszły przepyszne. Prawdziwy hit.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
czy zamiast cukru można dodać syrop z agawy albo z daktyli? jesli tak to ile?
nie wiem, nie doradzę, pozdrawiam serdecznie
Moje wyszły pyszne, ale płaskie tzn rozjechały się ;) kto wie dlaczego? Za mało mąki?
Mimo wszystko zniknęły błyskawicznie :D
można dać ciut więcej mąki, pozdrawiam
ciasteczka rewelacyjne !!! chociaż w moim piekarniku wystarczy im 10min ;) – każdy piekarnik inny.
Moja rodzina jest od nich uzależniona właśnie się pieką. Przepis genialny!
bardzo mi miło :) pozdrawiam ciepło
Właśnie włożyłam do piekarnika wprawdzie trochę mało batalii dodałam ale myślę,że i takie będą pyszne dziękuję za inspirację
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
ciastka przepyszne
Ciacha pycha. Ja dodałam do swoich żurawinę, mak oraz pestki slonecznika.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Oszalałam na punkcie tych ciasteczek :)
moja mała zmiana to zamiast masła olej kokosowy zapachowy (nadaje piękny aromat kokosa) i tak jak niektórzy już pisali dodaje czasem orzechy, żurawinę, słonecznik. Mmmmm…. boskie :) mniam…
brzmi pysznie, dziękuję za komnetarz, pozdrawiam serdecznie
Matko boska nie mam piekarnika co sie rozgrzewa do 1700 stopni
Jakieś takie nie dobre wyszły :(
Robię te ciasteczka już od kilku lat. Wszystkim smakują i polecam przepis znajomym :) Dodaję żurawinę, kawałki gorzkiej czekolady, ziarna słonecznika i orzechy :)
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie