Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…
Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii
1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.
2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Przepyszne, delikatne i chrupiące. Dodałam jeszcze sezam, siemię lniane i orzechy włoskie. A ten zapach unoszący się po całym domu…
bardzo się cieszę, że smakowały, dziękuję,
pozdrawiam ciepło
bardzo mi miło, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj upiekłam. Smakują mi i dzieciom więc warto:)
Odkryłam wczoraj. Dzisiaj z samego rana upiekłam. Dokładnie wg przepisu. Spróbowałam. Przepyszne, kruche, aromatyczne. Polecam !!! Teraz czekam na opinię domowników :)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie.
Pierwszy raz robiłam takie dzieło a należę do szczypiorkiem w tej dziedzinie. Ciastka supet-najlepszy tester moja 3 letnia córka którą je pochłania. Jedynie chyba na mój piiecyk za dużą temperatura i się mocno zarumienienily
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasteczka z prostego i szybkiego przepisu! Dodałam slonecznik, wiórki kokosowe i chia, bo to akurat miałam pod ręką :) no i cynamon! dziękuję za inspirację i przepis, na pewno do niego wrócę :)
dziękuję, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
właśnie się pieką i już z pierwszej partii spróbowałam z córką i są przepyszne :) dodałam pól szklanki i cukru, a i tak są bardzo słodkie, więc następnym razem dam jeszcze mniej cukru :) ale juz dawno nie jadłam tak dobrych ciasteczek :) dziękuje za przepis :)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie :)
Świetny przepis, idealny dla początkujących, czyli dla mnie :-) Ciasteczka przepyszne, upiekłam je z mąki razowej, następnym razem dam tylko trochę mniej cukru, bo jak dla mnie są trochę za słodkie.
tak, proszę je przechowywać w zamkniętym pudełku, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne. Zrobiłam z moim 3latkiem. Zdrowy i chrupiący smakołyk. Dziękuję za przepis! Przechowywać w zamknietym pudełku żeby były takie chrupiące również jutro?
Ciasteczka wyszły przepyszne. Zamiast mąki pszennej dałam orkiszową, bakalie (nie wszystkie dzieci za nimi przepadają) zamieniłam na rozdrobnione orzeszki. Do części dodałam także kawałki czekolady (pozostałe z jajek niespodzianek). Ciacha mocno rozpłaszczyłam na blaszce, wyszły cieniutkie i super chrupiące. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :-)