Babka zebra

Zapraszam na smaczną babkę ZEBRA :). Wygląda interesująco i nie jest trudna w przygotowaniu. Ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak dzięki sporej ilości kakao w jeden części ciasta. Przed podaniem możemy posypać ją cukrem pudrem wymieszanym w odrobiną cukru wanilinowego. Polecam… (przepis ze strony littlespicejar.com)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Babka ZEBRA

Babka ZEBRA
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao bez cukru
7-9 łyżek wody
300g masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej)
5 dużych jajek
½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mało roztopić i odstawić do ostygnięcia.

2. Formę do babki o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.

3. Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, aby powstała papka.

4. Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Do jajecznej masy dodać w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać.

6. Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem.

7. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników (patrz FILM). Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce lekko nią obracają w poziomie (patrz FILM). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka ZEBRA

Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do “Babka zebra”

  1. Przepraszam ale dlaczego nie podajecie ilości w normalnych jednostkach czyli gramach i mililitrach tylko w naczyniach (szklanka,łyżka)?

    Odpowiedz
  2. do Uli. Myślę że może masz coś nie tak z piekarnikiem. Mój czasami ” szwankuje” i ciasto tak śmiesznie ” wypucza” z jednej strony[ góry i doliny”)]

    Odpowiedz
  3. ja robię babkę krówkę”) a do kakao dodaję trochę.. kawy .rozpuszczalnej[ tzn normalnie łyżeczkę granulek] . wyronię najpierw masę podstawową a potem do pozostałej resztki dodaję kakao i kawę. wylewam na masę w formie. żeby fajnie się ułożyło obracam formę parę razy. wychodzą takie ” esy floresy” wtedy”).i do piekarnika na jakieś 55 min. na 180 st. na 15 min przed końcem pieczenia skręcam na 170 st.

    Odpowiedz
  4. A moja się nie dopiekła. Formę mam 23 cm średnicy z kominem. Wyciągnęłam z piekarnika po 1h. Ostygła i chciałam pokroić dzieciom, a tu na spodzie i przy kominie surowizna. Da się uratować taką babkę?

    Odpowiedz
    • użyła Pani mniejszej niż ja w przepisie, trzeba było z 10 minut dłużej piec, można spróbować dopiec, ale już raczej się nie uda, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
    • Zrobiłam na formie babkowej 25 cm, grzanie góra dół, 180 stopni i wyszła niedopieczona. Wyjęłam ją z formy, kształt trzyma ładny, więc dałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze raz do nagrzanego piekarnika. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby ją od początku dać do nagrzewającego się piekarnika, aby tak nie popękała i spokojnie można trzymać ponad godzinę, aby dobrze się dopiekla i sprawdzić patyczkiem, czy gotowe.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz