Zapraszam na smaczną babkę ZEBRA :). Wygląda interesująco i nie jest trudna w przygotowaniu. Ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak dzięki sporej ilości kakao w jeden części ciasta. Przed podaniem możemy posypać ją cukrem pudrem wymieszanym w odrobiną cukru wanilinowego. Polecam… (przepis ze strony littlespicejar.com)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Babka ZEBRA
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao bez cukru
7-9 łyżek wody
300g masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej)
5 dużych jajek
½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mało roztopić i odstawić do ostygnięcia.
2. Formę do babki o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
3. Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, aby powstała papka.
4. Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do jajecznej masy dodać w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać.
6. Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem.
7. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników (patrz FILM). Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce lekko nią obracają w poziomie (patrz FILM). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
8. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Przepis super
Dziękuję bardzo
Ciastko wyszło prefekt
Upiekłam na święta Wielkanocne. Użyłam zwykłej podłużnej foremki. Wyszło wspaniale :). Wszyscy chwalili ;). Babka była wilgotna, ale żaden zakalec. Po prostu idealna. Dziękuję za przepis.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wczoraj upieczona, dzisiaj zjadana ze smakiem. Pyszna babka, dziękuję za przepis. Według moich doznań smakowych troszkę za dużo kakao i zmniejszyłabym ilość masła na max 250g ale to oczywiście moje zdanie. Byłam zmuszona upiec w kwadratowej blaszce bo moja do pieczenia babek okazała się za mała. Wyszło równie pyszne, tylko po prostu ciasto niższe. Przepis godny polecenia i na pewno będę do niego wracać nieraz. Pozdrawiam :)
dziękuję za uwagi, cieszę się, że smakowała, pozdrawia serdecznie
dzis zrobilam i przy tej tulejce – zakalec – nie wiem wszystko robilam wg punktow :(
W którym momencie dodać mleko?
w punkcie 5. jest napisane, pozdrawiam
ja używam miarki 250ml i szklankę mam właśnie 250ml, pozdrawiam
Ciasto wyszło naprawdę pyszne, jednak zamiast 2 szklanek cukru dałam 1.5 szklanki, bo bałam się że będzie za słodkie (1/2 szklanki do kakao i 1 szklanke do ciasta) i wyszło idealne. Ile Pani szklanka cukru i mąki ma gram?
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świąt!
Zrobilam dzis te babke z dziecmi (3 i 7 lat) – nie tylko wyglada ciekawie, ale tez smakuje wysmienicie :) Dziekuje za przepis i instrukcje i Wesolych Swiat.
też powinna się udać, chyba 30×12 lub 35x12cm, pozdrawiam
witam czy w keksowce też wyjdzie ta babka?:) jak tak to jaka wielkość keksówki? Pozdrawiam
Dzisiaj piekłam babkę, wyszła wyśmienita. Chociaż bałam się że brak doświadczenia cukiernicze może spowodować zakalec. Ale ciasto wyszło idealne a co najlepsze nawet moja córka która nie lubi ciast nawet ona się zajadała , twierdząc że jest pyszne .Dziękuję za przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Super, że podaje Pani jaka ma być konsystencja i ile co i jak mieszać, dla nowicjuszy to cenne informacje, dlatego jak piekę, to tylko z Pani przepisów. Na święta zrobię tą babkę, chodziła za mną od dawna, a nie mogłam nigdzie znaleźć dokładnego przepisu. W końcu wychodzą mi ciasta.
mega wygląda obłędnie,,ale mam smak na te babkę jooooo