Zapraszam na smaczną babkę ZEBRA :). Wygląda interesująco i nie jest trudna w przygotowaniu. Ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak dzięki sporej ilości kakao w jeden części ciasta. Przed podaniem możemy posypać ją cukrem pudrem wymieszanym w odrobiną cukru wanilinowego. Polecam… (przepis ze strony littlespicejar.com)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Babka ZEBRA
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao bez cukru
7-9 łyżek wody
300g masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej)
5 dużych jajek
½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mało roztopić i odstawić do ostygnięcia.
2. Formę do babki o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
3. Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, aby powstała papka.
4. Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do jajecznej masy dodać w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać.
6. Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem.
7. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników (patrz FILM). Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce lekko nią obracają w poziomie (patrz FILM). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
8. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dlaczego jak robię babki na oleju, to wychodzą zakalce ?
Witam,
czy moglaby Pani podac na gramy a nie na szklanki ?
pozdrawiam :)
Przepraszam ale dlaczego nie podajecie ilości w normalnych jednostkach czyli gramach i mililitrach tylko w naczyniach (szklanka,łyżka)?
do Uli. Myślę że może masz coś nie tak z piekarnikiem. Mój czasami ” szwankuje” i ciasto tak śmiesznie ” wypucza” z jednej strony[ góry i doliny”)]
ja robię babkę krówkę”) a do kakao dodaję trochę.. kawy .rozpuszczalnej[ tzn normalnie łyżeczkę granulek] . wyronię najpierw masę podstawową a potem do pozostałej resztki dodaję kakao i kawę. wylewam na masę w formie. żeby fajnie się ułożyło obracam formę parę razy. wychodzą takie ” esy floresy” wtedy”).i do piekarnika na jakieś 55 min. na 180 st. na 15 min przed końcem pieczenia skręcam na 170 st.
Właśnie zabieram się za pieczenie tylko odnośnie już samego piekarnika….ma być z termoobiegiem?
najlepiej piec na funkcji góra -dół w 180C bez termoobiegu, pozdrawiam
Piecze Pani pyszne ciasta. Wypróbowałam wszystkie są udane.I mój zięć zajada się nimi.Dziekuje za to że Pani jest.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Właśnie robię w formie babeczek! Zapowiada się idealnie.
A moja się nie dopiekła. Formę mam 23 cm średnicy z kominem. Wyciągnęłam z piekarnika po 1h. Ostygła i chciałam pokroić dzieciom, a tu na spodzie i przy kominie surowizna. Da się uratować taką babkę?
użyła Pani mniejszej niż ja w przepisie, trzeba było z 10 minut dłużej piec, można spróbować dopiec, ale już raczej się nie uda, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry:) Czy masło można zastąpić olejem? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam na formie babkowej 25 cm, grzanie góra dół, 180 stopni i wyszła niedopieczona. Wyjęłam ją z formy, kształt trzyma ładny, więc dałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze raz do nagrzanego piekarnika. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby ją od początku dać do nagrzewającego się piekarnika, aby tak nie popękała i spokojnie można trzymać ponad godzinę, aby dobrze się dopiekla i sprawdzić patyczkiem, czy gotowe.
Czy można zastąpić mleko wodą lub wodą gazowaną lub pominąć? z góry dziękuję i pozdrawiam :)
można zastąpić wodą, pozdrawiam serdecznie