Babka zebra

Zapraszam na smaczną babkę ZEBRA :). Wygląda interesująco i nie jest trudna w przygotowaniu. Ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak dzięki sporej ilości kakao w jeden części ciasta. Przed podaniem możemy posypać ją cukrem pudrem wymieszanym w odrobiną cukru wanilinowego. Polecam… (przepis ze strony littlespicejar.com)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Babka ZEBRA

Babka ZEBRA
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku od pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao bez cukru
7-9 łyżek wody
300g masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (można zastąpić 1 łyżką pasty waniliowej)
5 dużych jajek
½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mało roztopić i odstawić do ostygnięcia.

2. Formę do babki o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.

3. Do kakao dodać 1/2 szklanki cukru i 7 łyżek wody, wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, aby powstała papka.

4. Do roztopionego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Do jajecznej masy dodać w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać.

6. Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem.

7. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników (patrz FILM). Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce lekko nią obracają w poziomie (patrz FILM). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka ZEBRA

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

33 komentarze do wpisu „Babka zebra”

  1. Super, że podaje Pani jaka ma być konsystencja i ile co i jak mieszać, dla nowicjuszy to cenne informacje, dlatego jak piekę, to tylko z Pani przepisów. Na święta zrobię tą babkę, chodziła za mną od dawna, a nie mogłam nigdzie znaleźć dokładnego przepisu. W końcu wychodzą mi ciasta.

    • Dzisiaj piekłam babkę, wyszła wyśmienita. Chociaż bałam się że brak doświadczenia cukiernicze może spowodować zakalec. Ale ciasto wyszło idealne a co najlepsze nawet moja córka która nie lubi ciast nawet ona się zajadała , twierdząc że jest pyszne .Dziękuję za przepis.

  2. Zrobilam dzis te babke z dziecmi (3 i 7 lat) – nie tylko wyglada ciekawie, ale tez smakuje wysmienicie :) Dziekuje za przepis i instrukcje i Wesolych Swiat.

  3. Ciasto wyszło naprawdę pyszne, jednak zamiast 2 szklanek cukru dałam 1.5 szklanki, bo bałam się że będzie za słodkie (1/2 szklanki do kakao i 1 szklanke do ciasta) i wyszło idealne. Ile Pani szklanka cukru i mąki ma gram?

  4. Wczoraj upieczona, dzisiaj zjadana ze smakiem. Pyszna babka, dziękuję za przepis. Według moich doznań smakowych troszkę za dużo kakao i zmniejszyłabym ilość masła na max 250g ale to oczywiście moje zdanie. Byłam zmuszona upiec w kwadratowej blaszce bo moja do pieczenia babek okazała się za mała. Wyszło równie pyszne, tylko po prostu ciasto niższe. Przepis godny polecenia i na pewno będę do niego wracać nieraz. Pozdrawiam :)

  5. Upiekłam na święta Wielkanocne. Użyłam zwykłej podłużnej foremki. Wyszło wspaniale :). Wszyscy chwalili ;). Babka była wilgotna, ale żaden zakalec. Po prostu idealna. Dziękuję za przepis.

  6. A moja się nie dopiekła. Formę mam 23 cm średnicy z kominem. Wyciągnęłam z piekarnika po 1h. Ostygła i chciałam pokroić dzieciom, a tu na spodzie i przy kominie surowizna. Da się uratować taką babkę?

    • użyła Pani mniejszej niż ja w przepisie, trzeba było z 10 minut dłużej piec, można spróbować dopiec, ale już raczej się nie uda, pozdrawiam serdecznie

  7. ja robię babkę krówkę”) a do kakao dodaję trochę.. kawy .rozpuszczalnej[ tzn normalnie łyżeczkę granulek] . wyronię najpierw masę podstawową a potem do pozostałej resztki dodaję kakao i kawę. wylewam na masę w formie. żeby fajnie się ułożyło obracam formę parę razy. wychodzą takie ” esy floresy” wtedy”).i do piekarnika na jakieś 55 min. na 180 st. na 15 min przed końcem pieczenia skręcam na 170 st.

  8. do Uli. Myślę że może masz coś nie tak z piekarnikiem. Mój czasami ” szwankuje” i ciasto tak śmiesznie ” wypucza” z jednej strony[ góry i doliny”)]

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.