Babka marmurkowa z czekoladą

Bardzo czekoladowa, wilgotna babka marmurkowa. Wspaniale wyrasta, pięknie pachnie i ładnie się prezentuje. Do ciasta możemy dodać aromatu śmietankowego lub waniliowego. Z podanych składników upieczemy sporą babę, więc jeśli nie mamy dużej blaszki, to możemy ją upiec w dwóch mniejszych. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam, babka świetnie smakuje z mlekiem (trochę zmodyfikowany przepis ze strony food and wine).

Babka marmurkowa z czekoladą

Babka marmurkowa z czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 łyżeczki dobrego, ciemnego kakao bez cukru
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 i 1/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
220g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki cukru (możemy dodać więcej, jeśli wolimy słodsze)
4 jajka
450g śmietany 12% lub greckiego jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera) lub możemy użyć waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
trochę kakao do posypania blaszki

1. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół. Formę z kominem o średnicy 25cm lub 26cm wysmarować masłem i posypać trochę kakao.

2. Czekoladę połamać i stopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, podgrzewając na kuchence, na bardzo małym ogniu. Dodać 2 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą.

4. W drugiej misce masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać.

5. Następnie dodać w trzech partiach mąkę i śmietanę. Po każdym dodaniu mąki i śmietany przez krótką chwilę mieszamy, aż składniki się połączą, i tak trzy razy.

6. Odłożyć 1/3 ciasta. Do reszty dodać czekoladę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Do blaszki nałożyć połowę czekoladowego ciasta, robiąc po środku małe wgłębienie. Na wierzch nałożyć całe jasne ciasto i przykryć je resztą czekoladowego ciasta.

7. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka marmurkowa z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Babka marmurkowa z czekoladą”

  1. Babka jest bardzo dobra. Piekłam ją w tortownicy, ponieważ nie mam formy na babkę i przez to nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciu. Smak jest fajnie czekoladowy, warto upiec.

    Odpowiedz
  2. Więc nie ma nadziei , to niestety nie pierwsza babka ,gdzie się uciera masło z cukrem i babka nie wychodzi :/

    Dziękuję za odpowiedź :)

    Odpowiedz
  3. bardzo mi przykro, może Pani ucierać gdzie chce, to bez znaczenia, babka powinna się udać, może to piekarnik, bo nawet jakby się masa zwarzyła to babka i tak powinna się udać, mi się wydaje że to wina pieczenia, a nie przygotowania, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witam!

    Wyszedł mi zakalec. Czy mogło mieć wpływ na to, że po dodaniu każdego jajka dosyć dlugo musialam ucierać , by z grudkowatej mokrej masy zrobiła sie masa jednolita ?
    Użyłam jogurtu greckiego, wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

    Co mogę robić źle?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz