Babka marmurkowa z czekoladą

Bardzo czekoladowa, wilgotna babka marmurkowa. Wspaniale wyrasta, pięknie pachnie i ładnie się prezentuje. Do ciasta możemy dodać aromatu śmietankowego lub waniliowego. Z podanych składników upieczemy sporą babę, więc jeśli nie mamy dużej blaszki, to możemy ją upiec w dwóch mniejszych. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam, babka świetnie smakuje z mlekiem (trochę zmodyfikowany przepis ze strony food and wine).

Babka marmurkowa z czekoladą

Babka marmurkowa z czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 łyżeczki dobrego, ciemnego kakao bez cukru
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 i 1/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
220g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki cukru (możemy dodać więcej, jeśli wolimy słodsze)
4 jajka
450g śmietany 12% lub greckiego jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera) lub możemy użyć waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
trochę kakao do posypania blaszki

1. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół. Formę z kominem o średnicy 25cm lub 26cm wysmarować masłem i posypać trochę kakao.

2. Czekoladę połamać i stopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, podgrzewając na kuchence, na bardzo małym ogniu. Dodać 2 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą.

4. W drugiej misce masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać.

5. Następnie dodać w trzech partiach mąkę i śmietanę. Po każdym dodaniu mąki i śmietany przez krótką chwilę mieszamy, aż składniki się połączą, i tak trzy razy.

6. Odłożyć 1/3 ciasta. Do reszty dodać czekoladę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Do blaszki nałożyć połowę czekoladowego ciasta, robiąc po środku małe wgłębienie. Na wierzch nałożyć całe jasne ciasto i przykryć je resztą czekoladowego ciasta.

7. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka marmurkowa z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Babka marmurkowa z czekoladą”

  1. 3 ciasto z tej strony – pychotka – w tym tempie chyba będę musiała pomyśleć o wymianie garderoby na większą . . . ale jak można sobie odmówić takich pyszności

    Odpowiedz
  2. wydaje mi się, że tak, trochę bym go wydłużyła, żeby w środku się dopiekła, gdzieś około 5-10 minut, proszę obserwować ciasto,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. mmmhh, pycha! mam tylko takie małe pytanko, czy jeśli będe piekła w formie bez komina to powinnam jakos zmienić czas pieczenia?

    Odpowiedz
  4. Świetny przepis. Tak jak pisałam, wypróbowałam i było pycha. Synek dopadł się do mieszania, córeczka do wylewania, i powstało małe pyszne cudo :)
    Dzięki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz