Bardzo czekoladowa, wilgotna babka marmurkowa. Wspaniale wyrasta, pięknie pachnie i ładnie się prezentuje. Do ciasta możemy dodać aromatu śmietankowego lub waniliowego. Z podanych składników upieczemy sporą babę, więc jeśli nie mamy dużej blaszki, to możemy ją upiec w dwóch mniejszych. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam, babka świetnie smakuje z mlekiem (trochę zmodyfikowany przepis ze strony food and wine).
Babka marmurkowa z czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 łyżeczki dobrego, ciemnego kakao bez cukru
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 i 1/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
220g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki cukru (możemy dodać więcej, jeśli wolimy słodsze)
4 jajka
450g śmietany 12% lub greckiego jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera) lub możemy użyć waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
trochę kakao do posypania blaszki
1. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół. Formę z kominem o średnicy 25cm lub 26cm wysmarować masłem i posypać trochę kakao.
2. Czekoladę połamać i stopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, podgrzewając na kuchence, na bardzo małym ogniu. Dodać 2 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą.
4. W drugiej misce masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać.
5. Następnie dodać w trzech partiach mąkę i śmietanę. Po każdym dodaniu mąki i śmietany przez krótką chwilę mieszamy, aż składniki się połączą, i tak trzy razy.
6. Odłożyć 1/3 ciasta. Do reszty dodać czekoladę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Do blaszki nałożyć połowę czekoladowego ciasta, robiąc po środku małe wgłębienie. Na wierzch nałożyć całe jasne ciasto i przykryć je resztą czekoladowego ciasta.
7. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
3 ciasto z tej strony – pychotka – w tym tempie chyba będę musiała pomyśleć o wymianie garderoby na większą . . . ale jak można sobie odmówić takich pyszności
cieszę się bardzo:) pozdrawiam
Są dwie i smakują bo też już była próba.
mam nadzieję, ze będą smakowały, pozdrawiam ciepło
Babki dwie są w piecu,zobaczymy co wyjdzie.
myślę, że tak, ale ja bym upiekła chyba w 2 keksowych formach, bo to jest duża babka, pozdrawiam
Spora babka? A w formie silikonowej można upiec, albo w prostokatnej podluznej?
wydaje mi się, że tak, trochę bym go wydłużyła, żeby w środku się dopiekła, gdzieś około 5-10 minut, proszę obserwować ciasto,
pozdrawiam
mmmhh, pycha! mam tylko takie małe pytanko, czy jeśli będe piekła w formie bez komina to powinnam jakos zmienić czas pieczenia?
Świetny przepis. Tak jak pisałam, wypróbowałam i było pycha. Synek dopadł się do mieszania, córeczka do wylewania, i powstało małe pyszne cudo :)
Dzięki
cieszę się:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam, wyszła pyszna :)
Pozdrawiam
patere dostałam w prezencie, była kupiona w Tk maxx,
pozdrawiam
A gdzie Pani kupiła tą śliczną patere ze wstążką.i ile kosztowała jeśli można wiedzieć.jest cudna
mam nadzieję, że będzie smakowała,
pozdrawiam ciepło