Bardzo czekoladowa, wilgotna babka marmurkowa. Wspaniale wyrasta, pięknie pachnie i ładnie się prezentuje. Do ciasta możemy dodać aromatu śmietankowego lub waniliowego. Z podanych składników upieczemy sporą babę, więc jeśli nie mamy dużej blaszki, to możemy ją upiec w dwóch mniejszych. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam, babka świetnie smakuje z mlekiem (trochę zmodyfikowany przepis ze strony food and wine).
Babka marmurkowa z czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 łyżeczki dobrego, ciemnego kakao bez cukru
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 i 1/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
220g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki cukru (możemy dodać więcej, jeśli wolimy słodsze)
4 jajka
450g śmietany 12% lub greckiego jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera) lub możemy użyć waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
trochę kakao do posypania blaszki
1. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół. Formę z kominem o średnicy 25cm lub 26cm wysmarować masłem i posypać trochę kakao.
2. Czekoladę połamać i stopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, podgrzewając na kuchence, na bardzo małym ogniu. Dodać 2 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą.
4. W drugiej misce masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać.
5. Następnie dodać w trzech partiach mąkę i śmietanę. Po każdym dodaniu mąki i śmietany przez krótką chwilę mieszamy, aż składniki się połączą, i tak trzy razy.
6. Odłożyć 1/3 ciasta. Do reszty dodać czekoladę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Do blaszki nałożyć połowę czekoladowego ciasta, robiąc po środku małe wgłębienie. Na wierzch nałożyć całe jasne ciasto i przykryć je resztą czekoladowego ciasta.
7. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Jest już w piekarniku.
Moja babka już w piekarniku, to próbna babka przed świętami:)
Babka jest bardzo dobra. Piekłam ją w tortownicy, ponieważ nie mam formy na babkę i przez to nie wygląda tak ładnie jak na zdjęciu. Smak jest fajnie czekoladowy, warto upiec.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Po dodaniu mąki mieszać? Nie można już mikserem?
można wymieszać mikserem, pozdrawiam
wspaniale:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Idealna babka, piekła się 15 minut dłużej ale wyszła znakomita – naprawdę warto ją zrobić. Pozdrawiam.
cieszę się bardzo, że smakowała:) pozdrawiam serdecznie
PYYYYCHA.NIE JESTEM FANKA BABEK ALE TA JEST REWELACJA.WILGOTNA I MOCNO CZEKOLADOWA.POLECAM!
Rewelacja! Puszysta, delikatna, mocno czekoladowa (dałam czekoladę 90%). Zapach unosi się w całym domu.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
zawsze jest nadzieja:) w końcu się uda, gdzieś popełnia Pani mały błąd i trzeba tylko go wykryć, pozdrawiam
Więc nie ma nadziei , to niestety nie pierwsza babka ,gdzie się uciera masło z cukrem i babka nie wychodzi :/
Dziękuję za odpowiedź :)
bardzo mi przykro, może Pani ucierać gdzie chce, to bez znaczenia, babka powinna się udać, może to piekarnik, bo nawet jakby się masa zwarzyła to babka i tak powinna się udać, mi się wydaje że to wina pieczenia, a nie przygotowania, pozdrawiam serdecznie
Witam!
Wyszedł mi zakalec. Czy mogło mieć wpływ na to, że po dodaniu każdego jajka dosyć dlugo musialam ucierać , by z grudkowatej mokrej masy zrobiła sie masa jednolita ?
Użyłam jogurtu greckiego, wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Co mogę robić źle?
ciesze się, że ciasta się udają, dziękuję:) pozdrawiam serdecznie