Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką

Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i co najważniejsze bardzo smaczna. Dostała dużo komplementów za smak i wygląd. Podczas pieczenia ładnie pachniało w domu. Jest z nią trochę zachodu i wymaga sporo czasu, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale uważam że warto. Wyśmienita na śniadanie do kawy z mlekiem:). Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony
marthastewart.com).

Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko, 1 białko
3 szklanki mąki
szczypta soli
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
200g czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki zimnego masła

Ciasto:
1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.

2. Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.

3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).

Nadzienie:
4. Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).

6. Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka:
7. Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.

8. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

56 komentarzy do wpisu „Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką”

  1. Wyszło rewelacyjne! Nie mogę się doczekać kiedy dam do spróbowania mojemu hiszpańskiemu ukochanemu :) mam nadzieję, że i jemu przypadnie do gustu

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.