Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i co najważniejsze bardzo smaczna. Dostała dużo komplementów za smak i wygląd. Podczas pieczenia ładnie pachniało w domu. Jest z nią trochę zachodu i wymaga sporo czasu, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale uważam że warto. Wyśmienita na śniadanie do kawy z mlekiem:). Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony
marthastewart.com).
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko, 1 białko
3 szklanki mąki
szczypta soli
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
200g czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki zimnego masła
Ciasto:
1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
2. Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
Nadzienie:
4. Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
6. Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
7. Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
8. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.
Udanych wypieków:)
Ciasto jest przepyszne!!! Najlepsze drożdżowe ciasto jakie kiedykolwiek jadłam!!!
Przepyszne ciasto :) Ostatnio u mnie królują ciasta drożdżowe :)
Czy mogę uzyc owoców zamiast czekolady
Czy moge dac swieze drożdże? Jesli tak to w jakiej ilosci?
myślę, że tak, około 30g, pozdrawiam
Wyszło rewelacyjne! Nie mogę się doczekać kiedy dam do spróbowania mojemu hiszpańskiemu ukochanemu :) mam nadzieję, że i jemu przypadnie do gustu
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Świetny przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne i do tego proste w przygotowaniu. Robi się w tzw. międzyczasie. Polecam wypróbować!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Drożdżówka już siedzi w piekarniku. Miałam tylko keksówkę 26cm i teraz rośnie mi ten potwór jak opętany :) Przepis jest wspaniały, ciasto elastyczne i rewelacyjne do pracy. Już nie mogę się doczekać żeby spróbować ale to dopiero jutro rano ze szklanką mleka :)
Pozdrawiam gorąco :)
też powinni się udać, pozdrawiam
A jak nie dodałam osobnego zoltka , to co nie wyjdzie???
bardzo mnie to cieszy:) pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz
Ciasto zrobione i połowy nie ma.
Jest delikatne, puszyste takie jakie robi moja Babcia.
Synek podziękował że takie mu pyszne ciasto zrobiłam na podwieczorek .:)
A ja po raz kolejny dziękuje za inspiracje i odwagę podjęcie tematu drożdżowego.
Na pewno będę wracać do tego przepisu.
tak:) na pewno, pomyślę, pozdrawiam serdecznie
Jak zwykle latwo, szybko, przyjemnie ,smacznie ;)
Doczekam sie moze jakiejs chalki slodkiej/polslodkiej u Ciebie? Bo na pewno bedzie genialna :)
Pozdrawiam :)
Gratulację! Wspaniale:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj poczułam ogromna potrzebę przebywania w kuchni a dokładnie w rejonach piekarnika ;) Zrobiłam drożdżowe babeczki po czym wzięłam się za to ciasto. Troszkę zmodyfikowałam bo miałam nadmiar nutelli która posłużyła za klasyczną czekoladę do tego mielone orzechy laskowe .Ciasto świetnie się formowało i cudownie wyrosło. Jest po prostu piękne (aż trudno uwierzyć że to moje dzieło)Smakuje nieziemsko lekkie puszyste IDEALNE!!!! pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy
Ogromnie mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało i się udało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wspanialy przepis! Przepyszne ciasto! Pieklam juz wiele razy, z mala modyfikacja- zamiast kruszonki, posmarowane bialkiem i obsypane np. Migdalami, orzechami i czym tylko dusza zapragnie!:-) Wszystkie Pani przepisy sa trafione i swietnie opisane! Serdecznie pozdrawiam!
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam z modyfikacjami w nadzieniu – dałam mniej czekolady, zero cukry a dodałam dużo zmielonych i uprażonych migdałów i orzechów laskowych. Dałam 20g drożdży i ciasto wyszło rewelacyjne! Wysokie, nie za słodkie, puszyste, palce lizać :)
normalnie, bez obaw ciasto się rozciąga, pozdrawiam
Skoro po zwinięciu prostokąta o boku 30 cm powstały wałek będzie miał też 30 cm długości, to jestem ciekaw jak nagle mamy mieć U które będzie miało 30 cm wysokości (czyli de facto ponad 60 cm długości).
ciasto pycha :D polecam przepis!!!
oj przykro mi, że ciasto wyszło takie suche,
pozdrawiam
Nie wiem dlaczego ciasto wyszło mi bardzo twarde ;c jakieś pomysły?
W smaku bardzo dobre, ale trzeba było je odgrzewać w mikrofali, żeby nie połamać zębów. :(
Zrobiłam dzisiaj, na świeżych drożdżach:) pyyyycha:) zrobiłam małą modyfikację- w nadzieniu dałam tylko 100g gorzkiej 75% czekolady, bez masła, i dodałam łyżeczkę cukru cynamonowego:) całej rodzince smakowało:) dziękuję za ten przepis:)
Udało się :) Jest rewelacyjne!
Myślę, że się uda,
tak, zdarzyło mi się:)
pozdrawiam ciepło
U mnie właśnie rośnie… W naczyniu żaroodpornym ;) Nie zmieściło się w mojej keksówce. Nigdy nie piekłam ciasta w naczyniu żaroodpornym, a Ty Cukierenko? Myślisz, że się uda?
ja użyłam mlecznej czekolady
pozdrawiam
Love it!
Czekolada mleczna czy gorzka?:)
Lubię drożdżowe z nadzieniem, a czekolada z cynamonem…. hmmm. marzenie :)
Mmm looks fantastic!!
Świetny drożdżowiec. ; )
To lubię!
Upiekłam właśnie, jest super :))). Mąż kupił dziś specjalnie keksówkę odpowiedniej długości :). Wyrosło wielkie w górę, cudne. Kroiłam jeszcze gorące, więc trochę się czekolada lała, ale jutro będzie jak znalazł do porannej kawki. Dziękuję Ci „Wielka” Mała Cukierenko za inspiracje!!!
Jaaacie! Pewnie nieziemsko smakuje!
mmm uwielbiam! Mam tylko wieczny problem z kruszonka, bo wygodzi mi ciapowata i mokra.
to są stare filiżanki po mojej babci, nie mam pojęcia skąd pochodzą,
pozdrawiam
Babka fantastyczna, uwielbiam ciasto drożdżowe :) A poza tym masz absolutnie cudowne filiżanki, można wiedzieć z jakiej fabryki pochodzą? :)
Wygląda fantastycznie. Uwielbiam ciasta drożdżowe a już z czekoladą to musi być prawdziwa pychotka.
zazwyczaj świeże ciasto drożdżowe się kruszy, jutro będzie się ładnie kroiło,
pozdrawiam ciepło
Ciasto dobre :) ale bardzo mi się kruszy, tak że nie da się go ładnie pokroić
To prawda wyszło super! Dziękuję za przepis i inspiracje:)
Nic nie szkodzi:) ciacho wyszło piękne,
pozdrawiam ciepło
Mała Cukierenko proszę nie publikuj moich komentarzy:) W trakcie robienia ciasta wszystko stało się jasne :) Wiadomo już do czego służy białko! Przepraszam za zamieszanie:) Jak moje ciasto będzie takie piękne to się pochwalę! Pozdrawiam:)
tak można,
pozdrawiam
dżemu chyba mozna odac?
Pyszne wygląda, ale kusisz! :)
wygląda smakowicie! u mnie ostatnio królują bułeczki i ciasto drożdżowe ;) pychota :)
powodzenia i smacznego:)
własnie tworzę:)
Agata – Cieszę się:)
Karola – można użyć świeżych, ja bym nawet dodała 40-50g
pozdrawiam serdecznie
mmm wygląda wyśmienicie:) na pewno ją zrobię w najbliższym czasie:) a można dodać drożdży świeżych? wtedy trzeba ich dać 2x więcej niż suchych? ok 20 g?
no i nowy pomysł na weekendowe ciasto :)