Piękna babka drożdżowa z czekoladą i apetyczną kruszonką. Puszysta, aromatyczna i co najważniejsze bardzo smaczna. Dostała dużo komplementów za smak i wygląd. Podczas pieczenia ładnie pachniało w domu. Jest z nią trochę zachodu i wymaga sporo czasu, ponieważ dobrze musimy wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrośnie, ale uważam że warto. Wyśmienita na śniadanie do kawy z mlekiem:). Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony
marthastewart.com).
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko, 1 białko
3 szklanki mąki
szczypta soli
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Nadzienie:
200g czekolady
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki zimnego masła
Ciasto:
1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
2. Wymieszać razem pozostały cukier, jajko, żółtko. Dodać do drożdży, wymieszać.
3. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wymieszać. Dodać mieszankę z drożdżami i krótko wymieszać. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać przez około 10 minut.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ma podwoić objętość).
Nadzienie:
4. Czekoladę bardzo drobno posiekać, można również zmielić w blenderze. Wymieszać ją z cukrem, cynamonem, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarze 30x27cm. Białko krótko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta. Czekoladową kruszonkę rozłożyć równomiernie na cieście, zachowując 2cm odstęp od brzegów ciasta. Następnie ciasto zwinąć dłuższym bokiem 30cm (jak roladę).
6. Z ciasta uformować literkę U, jak na zdjęciu powyżej, ma ona mieć długość 30 cm, mierząc od środka litery do końcówki (możemy sprawdzić, przykładając keksówkę o długości 30cm). Końcówki ciasta przełożyć przez siebie (zapleść) i ciasto przełożyć do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x12cm. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka:
7. Wymieszać razem cukier i mąkę, dodać posiekane mało i wyrabiać przez chwilę palcami, aż powstanie kruszonka.
8. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.
Udanych wypieków:)
Ciasto jest przepyszne. Piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Puszysty środek, czekolada i chrupiąca kruszonka. Jest też łatwe do zrobienia. Polecam wypróbować każdemu kto się zastanawia.
Ciasto jest przepyszne!!! Najlepsze drożdżowe ciasto jakie kiedykolwiek jadłam!!!
Przepyszne ciasto :) Ostatnio u mnie królują ciasta drożdżowe :)
Czy mogę uzyc owoców zamiast czekolady
Czy moge dac swieze drożdże? Jesli tak to w jakiej ilosci?
myślę, że tak, około 30g, pozdrawiam
Wyszło rewelacyjne! Nie mogę się doczekać kiedy dam do spróbowania mojemu hiszpańskiemu ukochanemu :) mam nadzieję, że i jemu przypadnie do gustu
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Świetny przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne i do tego proste w przygotowaniu. Robi się w tzw. międzyczasie. Polecam wypróbować!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Drożdżówka już siedzi w piekarniku. Miałam tylko keksówkę 26cm i teraz rośnie mi ten potwór jak opętany :) Przepis jest wspaniały, ciasto elastyczne i rewelacyjne do pracy. Już nie mogę się doczekać żeby spróbować ale to dopiero jutro rano ze szklanką mleka :)
Pozdrawiam gorąco :)
też powinni się udać, pozdrawiam
A jak nie dodałam osobnego zoltka , to co nie wyjdzie???