Pyszne czekoladki w formie kolorowych jajeczek z białej czekolady. Ja dodałam do nich orzechy i wiórki kokosowe, ale można zmienić dodatki według własnego uznania. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a na święta będziemy dysponowali własnoręcznie wykonaną, smaczną ozdobą do wypieków. Nie będziemy musieli się martwić, że nie możemy kupić ładnych kolorowych jajeczek do ozdoby mazurków i innych słodkości. Do tego jajeczka są smaczne i cieszą oko. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony taste of home).
Kolorowe czekoladki z białej czekolady
Składniki:
300g białej czekolady
100g zmielonego sera jak na sernik (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
2 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego
kolorowe posypki do obtoczenia jajeczek (użyłam również żółtych wiórków kokosowych i posypki czekoladowej)
3 -4 łyżki zmielonych orzechów (niekoniecznie)
3-4 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
1. Białą czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem na bardzo mały ogniu ciągle mieszając.
2. Dodać kremowy serek, wodę i aromat, wymieszać energicznie łyżką do połączenia składników.
3. Masę czekoladową podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Do drugiej dodać orzechy, wymieszać. Obie masy wstawić do lodówki na około 45-60 minut, aż masy zrobią się gęste i będzie je można modelować (jak ciasto na ciasteczka).
4. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach małe jajeczka i obtaczać je w kolorowych posypkach. Następnie odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego:)
myślę, że tak, pozdrawiam
czy może to być zwykły twarożek półtłusty zmielony ?
ja używam serka „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam