Bardzo czekoladowa, wilgotna babka marmurkowa. Wspaniale wyrasta, pięknie pachnie i ładnie się prezentuje. Do ciasta możemy dodać aromatu śmietankowego lub waniliowego. Z podanych składników upieczemy sporą babę, więc jeśli nie mamy dużej blaszki, to możemy ją upiec w dwóch mniejszych. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam, babka świetnie smakuje z mlekiem (trochę zmodyfikowany przepis ze strony food and wine).
Babka marmurkowa z czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 łyżeczki dobrego, ciemnego kakao bez cukru
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 i 1/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
220g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki cukru (możemy dodać więcej, jeśli wolimy słodsze)
4 jajka
450g śmietany 12% lub greckiego jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera) lub możemy użyć waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
trochę kakao do posypania blaszki
1. Piekarnik nastawiać na 180°C na funkcji góra-dół. Formę z kominem o średnicy 25cm lub 26cm wysmarować masłem i posypać trochę kakao.
2. Czekoladę połamać i stopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, podgrzewając na kuchence, na bardzo małym ogniu. Dodać 2 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, solą.
4. W drugiej misce masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Dodać aromat wymieszać.
5. Następnie dodać w trzech partiach mąkę i śmietanę. Po każdym dodaniu mąki i śmietany przez krótką chwilę mieszamy, aż składniki się połączą, i tak trzy razy.
6. Odłożyć 1/3 ciasta. Do reszty dodać czekoladę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Do blaszki nałożyć połowę czekoladowego ciasta, robiąc po środku małe wgłębienie. Na wierzch nałożyć całe jasne ciasto i przykryć je resztą czekoladowego ciasta.
7. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Moja babka juz w piekarniku. Nie wytrzymałam do swiat i postanowilam zjesc ja juz dzis!
Dziekuje za wspaniałe przepisy!
piekłam w 25cm
pozdrawiam
Ile cm ma forma w której piekłaś?
Chyba muszę sobie założyć blokadę na blogi kulinarne :)
I zrobiłam się głodna. Świetne babeczki ;)
babka stała przez parę dni i była wilgotna, ale ciasto jest raczej zbite,
pozdrawiam
Wygląda bardzo smakowicie, mniam, mniam :)
Bardzo ładnie wygląda ta babka. ; ))
Nowy przepis do kolekcji, i nie wygląda na pracochłonny. Za to efekt, taki jak lubię. Bez zbędnego kremu. Z czekoladą byłaby świetna. Nic innego, tylko wypróbować w weekend. A to już niedługo.
piękna łaciata babka :) zjadłabym kawałek już teraz :)
Mala Cukierenko ale ty umiesz kusic…… Ta babka bedzie na pewno pieczona przeze mnie. Ach ta czekolada, kakao, smietanka… mniam mniam
Ale pięknie wygląda :) Wypróbuję na święta.
a czy ta babka jest wilgotna, czy raczej należy do cięzkich i lekko suchych? a wyglada fantastycznie.
uwielbiam wszelkiego rodzaju babki, ten na pewno wykorzystam na wypieki Wielkanocy;))
Wygląda pysznie !
piękna babka:) musi być mocno czekoladowa:)