Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
dobrze jakby były w temperaturze pokojowej,
tak średnio przypominają brownies ponieważ ładnie wyrastają i w środku nie ma zakalca,
pozdrawiam
A składniki takie jak jajka czy śmietana muszą być w temperaturze pokojowej?
Witam:) czy te babeczki przypominają trochę brownie? wnioskuję to po małej ilości mąki;-)
Babeczki supeeeer, jak prawdziwe, rodowite, amerykańskie muffiny. Wilgotne w środku, wspaniały smak czekolady…. I LOVE U za ten przepis ;)
ja dodałam do środka rodzynki namoczone rumem smak powalający pychota .pozdrawiam mniam mniam .
witam,
proszę dać 180oC przez około 20 minut
pozdrawiam ciepło
Mała Cukierenko jak piec w piekarniku gazowym bez termoobiegu – ile minut i w jakiej temoeraturze?
super przepis ! tylko za krotko pielam i nie wyrosly az tak, ale 2 tura wyszla, smaczne i piękne !! POLECAM GORĄCO
ale giganty mi wyszły! a to dobrze :D następnym razem mniej nałożę do papilotek/foremek tej masy, a więcej ich będzie :-) wspaniałe w smaku… ja posypałam jeszcze wierzch wiórkami kokosowymi i startą czekoladą (która wprawdzie się rozpłynęła) oraz po 3-5 płatków migdałów.
raczej nie, podczas pieczenia ciasto z jednej takiej papilotki może wypłynąć, jeśli chce Pani piec bez formy na muffinki to proszę piec 2-3 papierowych foremkach naraz (jedna w drugą włożona) lub piec w papierowych foremkach ale takich grubszych co wyglądają prawie jak kubeczki,
pozdrawiam
Dzień dobry :) mam pytanie, ponieważ mam papierowe foremki do babeczek.. to wystarczy je rozlozyc na brytfance wysmarowanej maselkiem i posypanej mąką ? podrawiam i proszę o odpowiedź : )
Najlepsze czekoladowe babeczki :) Są wilgotne, nie za słodkie, po prostu cudowne. Lądują na moim stole przynajmniej raz w tygodniu.Przepis godny polecenia!
Babeczki Bomba!!! wyszły super i zostały pochłonięte w moment :D
UWIELBIAM CIĘ za ten przepis, najlepsze jakie w życiu jadłam, są idealne :) chyba będą w domu codziennie robione, cudo!!
Babeczki wyszły tak jak wyjść powinny :) są pyszne, więc jak najbardziej polecam! Polecam ;)