Babeczki czekoladowe najlepsze – Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
Babeczki czekoladowe najlepsze
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Przykro mi, ale mnie one nie wyszły kruche, może proszę piec trochę krócej,
pozdrawiam ciepło
Mam pytanie, upieklam babeczki i wyszly bardzo kruszace sie, i niestety wcale nie takie wilgone:( myslalam ze moze przetrzymalam za dlugo ale pieklam wg przepisu w standardowych papilotkach na 12-babeczkowej blaszce, ale moja mam tez upiekla i wyszly jej tez bardzo kruche. Jakies sugestie, czy one takie wszystkim wychodza, moze to przez smietane?
użyłam gęstej
pozdrawiam
a śmietana powinna być gęsta czy płynna?
raczej tak, ale można spróbować zastąpić proszkiem do pieczenia, czyli dać 1 płaską łyżeczkę proszku
pozdrawiam
czy soda jest konieczna?
gratulację:) życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Rewelacja!! Babeczki robiłam ze swoim 6 letnim synem (wszystko on sam robił) i wyszły rewelacyjne. Jedlismy jak były jeszcze gorace. Polecam, pychota :)
jajek nie trzeba ubijać,
lepiej mieszać łyżką, mikserem możemy za bardzo wymieszać,
pozdrawiam ciepło
Mam pytanie:)czy jajka należy najpierw ubić oraz czy można składniki miksować mikserem?czy musi to być koniecznie łyżka?dzięki za odpowiedź!
pozdrawiam
Nieziemskie! Właśnie upiekłam i chyba do jutra nie dotrwają… :) Pychota :)
Pozdrawiam! :)
zaraz zrobie z mama.Pyszne beda,dobry przepis!:)
pozdrawiam!
nie trzeba używać miksera,
pozdrawiam ciepło
a czy składniki rzeczywiście mogą byc mieszane?Nie wymagaja miksowania?nie mam miksera;P Wyglądaja naprawde smakowicie:)
życzę smacznego:)
pozdrawiam ciepło