Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami – Smaczny, lekki tort z kremem o zapachu śmietankowym, zrobionym z budyniu i serka mascarpone. Biszkopty posmarowane są dżemem malinowym, ale możemy użyć dowolnego smaku. Wierzch i boki wykończone są kremem maślanym. Tortu już nie nasączałam, ale jeśli ktoś woli bardziej wilgotne torty, to każdy biszkopt może nasączyć 3-4 łyżkami wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny lub alkoholem. Tort był przeznaczony dla dziewczynki, stąd różowy kolor i duża ilość kolorowych żelków. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny. Przepis powstał jako wypadkowa paru różnych przepisów:) polecam…

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
500ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
różowy barwnik spożywczy
żelki do dekoracji

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Biszkopt:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Środek:
6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.

7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.

8. Do ostygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.

9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.

Wierzch i boki:
10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).

11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.

12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.

13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Print Friendly, PDF & Email

97 komentarzy do “Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami”

  1. Kolorowy zawrót z glowy! :) PIĘKNY! A mam w spiżarni masę żelków, prosto z Niemiec przywiezionych, no ale kto u mnie zje ten tort, no kto? Nie ma żadnej małej księżniczki :/

    Odpowiedz
  2. po pierwsze – rewelacyjny tort! mascarpone i budyń, bardzo delikatnie. no, i owocowy, dżemowy akcent. podoba mi się.
    ale najbardziej przypadł mi do gustu pomysł z ozdobioeniem tortu żelkami.
    cudowna sprawa, a przez to tort wygląda tak uroczo!

    Odpowiedz
  3. Dopiero drugi raz obchodzę Dzień Matki i postanowiłam to jakoś uczcić. Upiekłam ten wspaniały torcik, bo jego wygląd mnie zauroczył. Może nie wyszedł mi tak efektownie jak Tobie bo nie miałam barwnika, ale w smaku jest mniam, mniam. Właśnie się nim objadam…pycha!

    Odpowiedz
  4. przymierzam sie do zrobienia tego tortu w ten weekend :) mam pytanie – nie mam aromatu smietankowego – czy bez tego dodatku dam rade???? :D pozdrawiam cieplo
    ps mam za to aromat waniliowy ???

    Odpowiedz
  5. Witam.
    Upiekłam ten tort na urodziny wnuczki.Był bardzo dobry tylko miałam kłopoty z masą na bokach.Nie chciała się rozsmarować.Chyba zrobiłam coś nie tak.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Witam.
    Czesto zaglądam do cukierenki i korzystam z przepisów.Piekłam już tort z marscapone.Robiłam tez pianke z jabłkami.Bardzo wszystkim smakowało.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam,
    mam pytanie, planuje zrobić ten tort na urodziny córki ale mam tortownice 29 cm. Czy robić wg Pani proporcji? A może zrobić z 1,5 dawki? :) Dziekuje za szybkę odpowiedź i pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. na tortownicę o średnicy 29cm musi Pani zwiększyć proporcję, w przeciwnym wypadku będzie bardzo płaski, na pewno z 1,5 dawki,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Dziekuje :-) Bede robic na urodziny brata. Taki powrot do dziecinstwa :-) Ale rozowy barwnik chyba jednak pomine hahaha

    Odpowiedz
  10. Tydzień temu moja siostra dla swojego synka zrobiła taki tort ! niestety nie mogliśmy w jej miejscowości znaleźć barwnika spożywczego, dodaliśmy kakao ! ale to mało istotny szczegół, gdyż tort jest po prostu bajeczny w smaku ! za tydzień dla mojego Dawidka taki sam zrobię… chociaż żaden ze mnie piekarz, liczę, że również i mi wyjdzie :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  11. Tort jest przepyszny :) Zrobiłam go w tamtym roku synkowi na urodziny. Idealnie nadaje się pod masę cukrową. Mam jedno pytanie. Czy zamiast różowego barwnika mogę dodać 50g mrożonych malin lub truskawek? Czy wtedy masa nie wyjdzie zbyt wodnista? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Aśka

    Odpowiedz
  12. myślę, że można dodać tylko tak stopniowo, żeby masa się nie zwarzyła i tak trzeba obserwować, ale jak kiedyś zrobiłam podobnie i było dobrze,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  13. Witam :) chciałabym się dowiedzieć, czy można czymś zastąpić serek mascarpone? jeśli tak to czym? mieszkam w niewielkiej miejscowości i boję się, że w mojej okolicy może być on trudno dostępny.. a podoba mi się ten tort i chciałabym go zrobić :) proszę o poradę :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam i był to super prezent dla dzieciaków – szczególnie żelki :-) Niestety popełniłam błąd i obłożyłam go lukrem, takim co się go rozwałkowuje. Zachodzi jakaś reakcja i lukier zaczyna się topić :-( Na szczęście niewiele i udało się, ale przestrzegam przed kładzeniem takich lukrów na masę.

    Odpowiedz
  15. witam, mam zamiar zrobić ten tort, przecudnie wygląda, tylko zastanawiam się kiedy udekorować go żelkami, tzn jak zrobię dzień wcześniej i udekoruję to żelki się nie zeschną? możne ułożyć je przed samym podaniem? będę wdzięczna za odp pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Witam,
    Zrobiłam powyższy torcik na urodziny mojej Corci. Nie dość, że Córa zachwycona kolorem ;) to w smaku wyszedł przepysznie. Ten krem jest mega lekki i jakże inny od znienawidzonych przeze mnie kremów maślanych. Super, polecam…jak wiele przepisów z Pani strony…dodam, że jestem tu stałą bywalczynią. Mam jeszcze pytanie jak Pani to robi, że ten Pani tort jest tak pieknie wygładzony…mi sie nie udało osiągnąć takiego efektu( mimo prób)-krem mi zaczynał złazić im wiecej przy nakłądanoiu majstrowałam. Pozdrawiam serdecznie , Iza

    Odpowiedz
  17. Cieszę się, że smakował i podobał się córeczce:)
    co do boków, to nakładam grubszą warstwę kremu i trzymając w miarę pionowo nóż obracam tort dookoła,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. No więc zrobiłam dziś torcik :) jutro się okaże jaki wyszedł. Co prawda bez żelek co chyba tu jest największym atutem, ale solenizant zażyczył sobie coś innego. Wygląda smakowicie więc nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam wedle przepisu. :)

    Odpowiedz
  19. Tort śliczny. Mogę wiedzieć jakiej firmy są żelki, bo prezentują się pięknie,a chciałabym zrobić taki na córci roczek. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. oj kupiłam dużo różnych wtedy, bo chciałam mieć sporo kształtów do wyboru, nie znam firm, ale to takie owocowe,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz

Dodaj komentarz