Oto mój najnowszy projekt – Różowy Tort Koronkowy. Wygląda bardzo uroczo i romantycznie. Praca przy nim to była sama przyjemność. Przygotowałam go dzięki silikonowej formie do koronek marki Kitchen Craft. Koronki są delikatne i mają mój ulubiony wzór – róże. Bardzo mi się podobają takie torty i ostatnio są w modzie. Odzwierciedlają koronki na sukniach ślubnych, dodają lekkości i wyglądają elegancko. Do zabarwienia lukru użyłam barwnika spożywczego w kolorze „dasty pink”. Lubię go używać, bo przypomina mi praktyki u Zoe Clark – mistrzyni od koronek, polecam jej najnowszą książkę „Elegant Lace Cakes” .
Prześliczną formę do koronki dostałam od sklepu LeDuvel, znajdziecie w nim również inne wzory szablonów na koronki. Z przygotowania toru zrobiłam dokładny FILM, więc zobaczycie, jak prosto wyczarować takie cuda.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do
koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin i dziur (patrz FILM). Następnie długą, płaską szpatułką lub, jak ja linijką, ściągnąć nadmiar masy (patrz FILM). Polecam również przechowywać pastę w szczelnym pojemniczku, żeby szybko nie wyschła i starczyła na większą porcję koronek.
Koronkę suszymy w piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy (patrz FILM).
Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym (patrz FILM). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dzień dobry . Zrobiłam koronkę na tort ale po jej nałożeniu nie mogłam ukrocić tortu. Koronka była ja z gumy . Nie wiem co źle zrobiłam . Proszę o pomoc
Czy ma Pani sprawdzony proszek do przygotowania masy? Niestety z tego co kupiłam masa nie wychodzi biała a szklista.Po rozsmarowaniu na macie nie widzę wypełnienia.Mimo że robię ściśle według przepisu po wysuszeniu w piekarniku albo się kruszy bo nie jest nic elastyczna albo się klei gdy skrócę czas. Już tracę nadzieję na tak piękne jak u Pani koronki chyba że z gotowej masy 😒
Mam gotowe koronki i muszę je przetrzymać tydzień- jest to możliwe? Trzymać je w lodówce czy w temp. Pokojowej?
w temperaturze pokojowej pomiędzy ręcznikami papierowymi, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, czy koronkę można kłaść tylko na tort pokryty masą cukrową, czy może to być tynk z masy maślanej – są masy z mlekiem skondensowanym albo mlekiem w proszku. Czy to wyjdzie? Bardzo proszę o pomoc. Nie chciałabym pokrywać masą cukrową, a bardzo chciałabym użyć koronkę do dekoracji. Serdecznie pozdrawiam
może być na maślaną, nie robiłam masy na mleku skondensowanym, pozdrawiam
Jakiej gotowej pasty do koronek Pani używała, a może można zrobić ją samemu?
Pozdrawiam
Czy koroneczkę mogę przykleić również do masy śmietana-mascapone? Czy jednak się rozpuści?
rozpuści się, tylko na lukier lub ganache, pozdrawiam
Jakiej firmy jest barwnik różowy?
na kremie maślanym myślę, że też będzie dobrze, nie powinna się rozpuścić,
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie czy koronke mozna kleic bezposrednio na krem maślany czy kleimy go tylko na mase cukrowa
myślę, że około 2 tygodni, pozdrawiam
Ile czasu można przechowywać gotowe koronki ?
trzeba przeczytać na opakowaniu proszku do koronek, ale około 70oC, pozdrawiam
Piękny! :)
Mam jedno pytanie w jakiej temp. suszyłaś koronkę? :)
Będę wdzięczna za odpowiedź ;)
Pozdrawiam :)
dziękuję :) pozdrawiam serdecznie
Podziwiam talent… I cierpliwość ;) pozdrawiam!
Czy koronke mozna zabarwic na złoto lub pomalować?
A cóż ja się tu będę rozpisywać;p Dzieło sztuki po prostu… Słodkie dzieło sztuki!