Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace

Oto mój najnowszy projekt – Różowy Tort Koronkowy. Wygląda bardzo uroczo i romantycznie. Praca przy nim to była sama przyjemność. Przygotowałam go dzięki silikonowej formie do koronek marki Kitchen Craft. Koronki są delikatne i mają mój ulubiony wzór – róże. Bardzo mi się podobają takie torty i ostatnio są w modzie. Odzwierciedlają koronki na sukniach ślubnych, dodają lekkości i wyglądają elegancko. Do zabarwienia lukru użyłam barwnika spożywczego w kolorze „dasty pink”. Lubię go używać, bo przypomina mi praktyki u Zoe Clark – mistrzyni od koronek, polecam jej najnowszą książkę „Elegant Lace Cakes” .
Prześliczną formę do koronki dostałam od sklepu LeDuvel, znajdziecie w nim również inne wzory szablonów na koronki. Z przygotowania toru zrobiłam dokładny FILM, więc zobaczycie, jak prosto wyczarować takie cuda.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Koronkowy

Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace

Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do
koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.

koronki

Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin i dziur (patrz FILM). Następnie długą, płaską szpatułką lub, jak ja linijką, ściągnąć nadmiar masy (patrz FILM). Polecam również przechowywać pastę w szczelnym pojemniczku, żeby szybko nie wyschła i starczyła na większą porcję koronek.

koronki

Koronkę suszymy w piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy (patrz FILM).

koronki

Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym (patrz FILM). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru.

Pozdrawiam serdecznie :)

Tort Koronkowy

Tort Koronkowy

Różowy Tort Koronkowy

Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do “Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace”

  1. Dzień dobry . Zrobiłam koronkę na tort ale po jej nałożeniu nie mogłam ukrocić tortu. Koronka była ja z gumy . Nie wiem co źle zrobiłam . Proszę o pomoc

    Odpowiedz
  2. Czy ma Pani sprawdzony proszek do przygotowania masy? Niestety z tego co kupiłam masa nie wychodzi biała a szklista.Po rozsmarowaniu na macie nie widzę wypełnienia.Mimo że robię ściśle według przepisu po wysuszeniu w piekarniku albo się kruszy bo nie jest nic elastyczna albo się klei gdy skrócę czas. Już tracę nadzieję na tak piękne jak u Pani koronki chyba że z gotowej masy 😒

    Odpowiedz
  3. Mam gotowe koronki i muszę je przetrzymać tydzień- jest to możliwe? Trzymać je w lodówce czy w temp. Pokojowej?

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry, czy koronkę można kłaść tylko na tort pokryty masą cukrową, czy może to być tynk z masy maślanej – są masy z mlekiem skondensowanym albo mlekiem w proszku. Czy to wyjdzie? Bardzo proszę o pomoc. Nie chciałabym pokrywać masą cukrową, a bardzo chciałabym użyć koronkę do dekoracji. Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz