Tort kokosowy

Tort kokosowy – Smaczny, lekki, wilgotny tort. Bardzo kokosowy, delikatny, nie za słodki. W pomieszczeniu, w którym stał, ładnie pachniało kokosowo. Masa, którą wykańczamy tort jest lekko cytrynowa, co przełamuje smak ciasta i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Uważam, że tort nie jest trudny, tylko dokładnie rozpisałam jego przygotowanie, stąd długość przepisu:). Bardzo polecam, przepis autorski.

Tort kokosowy

Tort kokosowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
160g przesianej mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
Środek:
2/3 szklanki zaparzonej, słabej czarnej herbaty bez cukru (użyłam herbaty earl grey)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
60g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
250g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
80-100g wiórków kokosowych naturalnie suszonych (możemy też użyć zwykłych, drobnych)

Biszkopt:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, mają się ładnie przyrumienić (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać połowę cukru pudru, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

4. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru (ucierać przez około 5minut, mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w 3 partiach dodać do piany z jajek, mieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Biszkopt ostrożnie wyjąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy) i przekroić dwa razy w poziomie (otrzymamy 3 biszkopty).

Środek:
8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki wody), odstawiać do przestygnięcia, aż będzie letnia.

9. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze.

10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką.

12. Do tortownicy włożyć jeden biszkopt (zamknąć obręcz). Nasączyć go połową herbaty.
Odłożyć 5 łyżek masy kokosowej, a z pozostałej połowę wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć resztę kokosowej masy. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go odłożonymi wcześniej 5 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:
13. Serek rozmieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem (można to zrobić mikserem ustawionym na najniższe obroty). Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Gotową masą posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi, lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Print Friendly, PDF & Email

124 komentarze do wpisu „Tort kokosowy”

  1. piekłam w tortownicy 24cm, co do dekoracji płatki trzymałam na dłoni i lekko je dociskałam do kremu,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Zaczęłam robić ten tort i jestem akurat przy masie kokosowej, jednak zrobiłam ją i ma dosyć specyficzny smak… Jakoś tak mi nie bardzo podpasował :( Jakiego mleczka kokosowego używałaś ?

    Odpowiedz
  3. użyłam z puszki nie pamiętam jakiej firmy, jakie jest akurat w sklepie, dla mnie zawsze smakują tak samo, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Tort rewelacja ;) ja zrobiłam go na moje wesele tylko piętrowy ozdobione różami z masy cukrowej ;) wyglądał pięknie i został zjedzone do ostatniego okruszka ;)dziękuje bardzo

    Odpowiedz
  5. Witam mam pytanie czy ten tort moze przestac jedna noc bez lodowki bo bede go obkladac masa cukrowa i nie moge wstawic go pozniej do lodowki bo sie skropli wiem ze mascarpone bedzie ok ale jest dodana smietanka wiec nie wiem czy ryzykowac i czy myslisz ze tort bylby rownie dobry jesli masa bedzie tylko z mascarpone i kokosem prosze o szybka podpowiedz dziekuje i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. tort może stać przez noc bez lodówki – spokojnie, tylko mi się wydaje że masa cukrowa i tak się roztopi jak dotknie kremu na śmietanie, więc ja bym zrobiła drugi krem taki na maśle i cukrze pudrze + aromaty i tym kremem cienko bym posmarowała wierzch i boki tortu i wtedy na to lukier, mascarpone i kokos też będzie dobre, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Jako maniaczka wszystkiego co kokosowe postanowiłam spróbować. Nie mam zbytniego doświadczenia w tortach,był to w zasadzie mój 2 tort w życiu.Mimo przejściowych problemów ze zastygnięciem masy i wysokością biszkoptu, wszystko skonczyło się pozytywnie. Wymarzone urodziny :D Pozdrawiam właśnie racząc się tym o to cudeńkiem. Szczerze polecam :D

    Odpowiedz
  8. tak więc mam rozumieć, że z mleka kokosowego nie ubijamy „śmietanki” tylko miksujemy takie płynne? pytam, ponieważ wg większości przepisów w internecie mleko powinno odstać w lodówce nawet kilka tygodni, a następnie robi się z niego kokosową śmietankę ;)
    i jeszcze jedno pytanie, mianowicie chciałabym na dolną warstwę położyć konfiturę. jaki smak by wg Pani najlepiej komponował z kokosem?
    z góry dziękuję i ślę serdeczne pozdrowienia :)

    Odpowiedz
  9. nie ubijamy jak śmietanki, jeśli chodzi o konfiturę – to może morelową, ale ja bym chyba dała dżem ananasowy, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. ”10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

    11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką. ”

    W punkcie 10-tym po dodaniu żelatyny do mleczka ”mieszac” czyli miksować ”rózgą” do ubijania białek ? I jak zacznie gęstenięc odstawić na czas ubijania śmietanki z cukrem ?
    Liczę na szybką odpowiedź :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. tak mieszamy ”rózgą” do ubijania białek,
    tak jak zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę,
    myślę, że można dodać białą czekoladę do kremu, pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. za bardzo nie wiem, nie używałam mleczka waniliowego, jeśli jest tak samo tłuste jak kokosowe to tak, pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. Przepis super!!! Tort smaczny! Wogole bardzo ciekawa strona i ze świetnymi przepisami! A te torty .. cudeńka, przepiękne! Ma pani wielki talent!

    Odpowiedz
  14. Witam, chciałabym dodać jakieś owoce, np. maliny do tortu, w jakiej formie najlepiej to zrobić ?? wykładając całe owoce na masę kokosową? czy lepiej robić frużelinę?

    Odpowiedz
  15. Niestety nie dostałam malin, na masę kokosową włożyłam krótko podgotowane z cukrem wiśnie. Wyszło przepysznie: ciasto bardzo delikatne i lekkie, a kwaskowe wiśnie nadały charakteru. Połączenie bezbłędne :) Wiśnie na stałe można dodać jako element tortu :)

    Odpowiedz
  16. Tort smaczny, ale ulubionym chyba nie zostanie. Tak jak napisała p. Ewa biszkopt kruszył się – niestety i mnie. Nie urósł zbyt wysoki i go nie nasączyłam w obawie, że będzie się źle kroił. Pierwszy raz pracowałam z mleczkiem kokosowym, tort nie był zbyt słodki, tylko rodzina narzekała, że zbyt dużo kremu w całym cieście. Jeśli ktoś będzie chciał, to można np. o 1/3 zmniejszyć ilość składników kremu do dekoracji. Ogólnie to polecam ten tort, jest naprawdę prosty w przygotowaniu, tylko trzeba się trzymać przepisu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  17. Czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć, o ile zwiększyć proporcje składników przy tortownicy o średnicy 26 cm? mam 19 osób na przyjęciu, dlatego chcę upiec tort nieco większy. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.

    Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy!

    Odpowiedz
  18. po pol godzinie pieczenia moj biszkopt upadl – mysle, ze nalezaloby sprecyzowac temperature i czas pieczenia, gdyz to w jaki sposob jest to zapisane jest mylace; nie zauwazylam, ze sa podane 2 rozne temperatury a czas jest ten sam; moj zakalace po pol godzinie w temp 160 byl super spieczony, wiec w 180 na pewno by sie spalil przez 45 minut; nie pamietam, kiedy ostatnim razem upadl mi biszkopt… eh…

    Odpowiedz
  19. Witam :) Mam zamiar skorzystać z pani przepisu na krem kokosowy, bardzo mi się on spodobał, gdyż jest prosty, nie wymagający zbyt wielu składników. Takiego właśnie szukałam. Mam tylko 2 pytania, a właściwie wątpliwości, dlatego bardzo proszę o ich rozwianie :) :
    1. Mam obawy czy z podanej ilości składników kremu nie wyjdzie zbyt mało na przełożenie tortu o średnicy 24cm – ja również taki będę robić. A może dodać więcej kremówki?
    2. Mam też obawy co do samej konsystencji kremu, nigdy takiego nie robiłam i nie wiem czego się mogę spodziewać.
    Proszę mi wybaczyć te pytania, tort który będę robić jest na zamówienie, zależy mi więc żeby wszystko poszło dobrze, nie chciałabym żadnej, nawet najmniejszej wpadki ;)

    Odpowiedz
    • Witam, mnie kremu wystarczyło na tortownicę 24cm, jeśli Pani chce może dodać więcej kremówki, radziłabym wcześniej przetestować przepis, żeby jak Pani pisze – nie było wpadki,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
      • Bardzo dziękuję za odpowiedź. Proszę mi wybaczyć moją niecierpliwość ;) Ale jeśli chodzi o krem, to rozumiem że jego konsystencja i smak pani odpowiadają?

        Odpowiedz
        • tak jest dobry, ale jakbym robiła teraz na zamówienie to mleczko z puszki był ubiła (do tego bierze Pani tylko białą część z puszki bez wody na dnie, ani kropelki wody bo się nie ubije) i chyba bym dodała trochę więcej śmietanki, żeby było więcej kremu, żeby tort był wyższy, pozdrawiam serdecznie

          Odpowiedz
  20. Witam ponownie. Dodałam dziś rano komentarz, a właściwie zadałam pytanie i wciąż nie ma go na blogu. Czy to możliwe, że tak długo oczekuje się na moderację? Bardzo mi zależy na odpowiedzi na zadane rano pytanie ( właściwie pytania ).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz