Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – Bardzo proste ciasteczka i niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto i uformować kuleczki. Podczas pieczenia wspaniale pachnie masłem orzechowym w całym domu. Ciasteczka są interesujące w smaku i świetne dla wielbicieli masła orzechowego. Czujemy tylko jego intensywny smak i zapach, który przełamuje czekolada z nutką waniliową. Bardzo polecam… (przepis ze strony Food „Chocolate Chip Peanut Butter Ball Cookies”).

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
składniki na około 25 ciasteczek:
ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
5-6 kopiastych łyżek masła orzechowego
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady 60% (połowę gorzkiej czekolady możemy zastąpić mleczną)
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
dodatkowo:
2-3 łyżki cukru

1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać, najlepiej rękoma.

2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do “Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą”

  1. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale nie wiem co nie zadziałało, bo niestety ciasteczka się rozpadają ;/
    Ale smak jest wyborny :)

    Odpowiedz
  2. do Izaura : nutella sie nie nadaje ,bo to zwykla czekolada …. u nas znana pod nazwa maslo orzechowe…..i jak to z czekolada bywa podczas ciepla -rozpuszcza sie poprostu…..

    Odpowiedz
  3. właśnie się pieką :) niestety nie miałam aromatu waniliowego więc dodałam pomarańczowego, zobaczymy… ;) ale już pięknie pachnie :)

    Odpowiedz
  4. mmmm…. to prawda co mówią małe- a cieszy! Ciacha są niesamowite! co ja bym zrobiła bez małej cukierenki ?!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz