Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – Bardzo proste ciasteczka i niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto i uformować kuleczki. Podczas pieczenia wspaniale pachnie masłem orzechowym w całym domu. Ciasteczka są interesujące w smaku i świetne dla wielbicieli masła orzechowego. Czujemy tylko jego intensywny smak i zapach, który przełamuje czekolada z nutką waniliową. Bardzo polecam… (przepis ze strony Food „Chocolate Chip Peanut Butter Ball Cookies”).
Szybkie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
składniki na około 25 ciasteczek:
ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
5-6 kopiastych łyżek masła orzechowego
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady 60% (połowę gorzkiej czekolady możemy zastąpić mleczną)
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
dodatkowo:
2-3 łyżki cukru
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać, najlepiej rękoma.
2. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut.
Udanych wypieków:)
So I was totally going to try and make these, then I realized I couldn’t read any of the directions…lol!
Bardzo się cieszę:) muszę kiedyś też zrobić masło orzechowe, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Polecam! ja robiłam z domowym masłem orzechowym :) dwie garści orzeszków ziemnych (250g). Wsyp do blendera, dodaj 2 łyżki oleju – w domu używamy zwykłego oleju słonecznikowego. Zmiksuj zawartość. Można też użyć oleju archaidowego lub z winogronowych pestek. Można też uprażyć orzechy z olejem na patelni, potem miksować. Można dodać troche cukru brązowego. Wszystko zależy od naszego smaku :)
cudne:) zjadłabym chyba wszystkie:)
Bardzo ładnie się prezentują i na pewno pysznie smakują :)
Kapitalnie wygladaja, a smakuja pewnie jeszcze lepiej :)
Wyglądają wspaniale:)
masło orzechowe <3
mmmm… marzenie…
hm… nie wiem, czy to wyjdzie z Nutella, ale myślę, że dałoby radę, tylko trzeba dodać mniej nutelli bo jest mniej gęsta niż masło orzechowe,
pozdrawiam
Czy zamiast masła orzechowego można użyć Nutelli?
śliczne są, a jakie apetyczne
muszę je wypróbować :) wyglądają przepysznie :))
właśnie chodziłąm po domu i szukałąm czegoś słodkiego i nic nie znalazłam :( ale widze, że za 15 minut będę miała co podjeśc ;)
Jakie fajne kuleczki ;)