Świąteczny orzechowiec

Świąteczny orzechowiec – Kruche, bardzo smaczne ciasto z dużą ilością orzechów. Coś w stylu ciasta pie, tylko z nadzieniem orzechowym. Delikatnie waniliowe, karmelowe i aromatyczne. Dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko karmel w śmietance trochę będzie się rozpuszczał. Proszę też uważać, aby do orzechów nie dostała się skorupka, bo wtedy będzie się nieprzyjemnie jadło. Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2012).

Świąteczny orzechowiec

Świąteczny orzechowiec
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
300g poszatkowanych orzechów włoskich (proszę uważać, żeby nie było żadnej skorupki)
100g cukru
200ml + 1 łyżka śmietanki 30%
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać posiekane mało lub margarynę, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:
2. Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wlać 200ml śmietanki i mieszać, podgrzewając na mały ogniu, aż karmel się rozpuści (zajmie to trochę czasu). Wyspać orzechy, wymieszać i zdjąć z ognia.

3. Ciasto wyjąć z lodówki i kawałek odłożyć do wycięcia gwiazdek. Resztę ciasta podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną porcją ciasta wyłożyć dno i zrobić 2cm brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy.

4. Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć orzechy, wyrównać. Drugą, rozwałkowaną porcją ciasta nakryć orzechy i jego brzegi docisnąć do ciasta w tortownicy. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować delikatnie śmietanką.

5. Z odłożonego wcześniej ciasta powycinać gwiazdki lub inne wzorki i poukładać na wierzchu. Ciasto ozdobić połówkami orzechów, lekko wciskając je w ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na drugim poziomie piekarnika.

6. Podawać przestygnięte. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Świąteczny orzechowiec

Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do “Świąteczny orzechowiec”

  1. Czy malo ciasta czy duzo nie ważne najwazniejsze ze mimo ze wyszlo niskie to wszystkim smakowalo moze nie wygląda jak u Pani ale dzięki za przepis pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. takie pytanko mam….mozna zamiast smietanki zrobic karmel z brązowego cukru z domieszką smietany 12? wyjdzie cos z tego?jesli tak to nie wiem w jakich proporcjach zeby bylo dobrze…:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz