Świąteczny orzechowiec – Kruche, bardzo smaczne ciasto z dużą ilością orzechów. Coś w stylu ciasta pie, tylko z nadzieniem orzechowym. Delikatnie waniliowe, karmelowe i aromatyczne. Dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko karmel w śmietance trochę będzie się rozpuszczał. Proszę też uważać, aby do orzechów nie dostała się skorupka, bo wtedy będzie się nieprzyjemnie jadło. Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2012).
Świąteczny orzechowiec
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
300g poszatkowanych orzechów włoskich (proszę uważać, żeby nie było żadnej skorupki)
100g cukru
200ml + 1 łyżka śmietanki 30%
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać posiekane mało lub margarynę, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wlać 200ml śmietanki i mieszać, podgrzewając na mały ogniu, aż karmel się rozpuści (zajmie to trochę czasu). Wyspać orzechy, wymieszać i zdjąć z ognia.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i kawałek odłożyć do wycięcia gwiazdek. Resztę ciasta podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną porcją ciasta wyłożyć dno i zrobić 2cm brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy.
4. Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć orzechy, wyrównać. Drugą, rozwałkowaną porcją ciasta nakryć orzechy i jego brzegi docisnąć do ciasta w tortownicy. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować delikatnie śmietanką.
5. Z odłożonego wcześniej ciasta powycinać gwiazdki lub inne wzorki i poukładać na wierzchu. Ciasto ozdobić połówkami orzechów, lekko wciskając je w ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na drugim poziomie piekarnika.
6. Podawać przestygnięte. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Właśnie kończę pieczenie tego cudeńka, w całym domu unosi się cudowny zapach orzechów mmm
dziekuję za inspirację, pozdrawiam
Wesołych Świąt
własnie wyjęłam go z piekarnika, jestem prze mega ciekawa smaku! niestety miałam większą formę bo 26cm więc na gwiazdki zabrakło ciasta, ale orzechami troszke przystroiłam, posypię cukrem pudrem i jeśli smak nas zniewoli cała reszta nie będzie miała już znaczenia :)
to śmietana 30% słodka, ta 1 łyżka to na wierzch,
pozdrawiam
Dzisiaj zamierzam zmierzyć się z tym ciastem, jestem raczej nowicjuszką w pieczeniu stąd moje pytanie? To jest śmietana kwaśna? Ona będzie w nadzieniu z orzechami a ta łyżka to na wierzch?
Po prosty pyszności, postaram się kiedyś wypróbowć:)
ja użyłam 30%,
pozdrawiam
Witaj! 200 ml śmietanki – o jaką chodzi?? 18% ?? 30%?? Ciasto wygląda przepysznie!!
Dziekuje :)
jeśli termoobieg to proszę dać 160oC i piec około 45 minut
pozdrawiam
Ojej.. ale super ciacho :). Nadzienie w środku jest bardzo efektowne :)
pvcha
A jesli mam tylko termoobieg albo samá góre to na ile stopni ustawic piec i ile czasu ???
Koniecznie muszę zapisać ten przepis, ponieważ ciasto wygląda obłędnie :)
Pełen orzechów, mniam! Przepysznie wygląda.:)
Pieknie przystrojony! Jak ja lubię dodatki orzechów w ciastach… :)