Śnieżki z czekoladą – Smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka z czekoladą i orzechami. Upiekłam je głównie dlatego, że spodobała mi się ich nazwa – Śnieżki. Po upieczeniu, jeszcze cieplutkie, obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem wanilinowym lub z cukrem z dodatkiem wanilii. Ładnie się prezentują i są bardzo apetyczne, a podczas pieczenia przyjemnie pachnie w domu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste of home).
Śnieżki z czekoladą
Składniki na około 31 ciasteczek:
160g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
większa szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drobno poszatkowanych orzechów
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Dodatkowo:
około 3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3-4 minuty, aż masło zrobi się kremowe.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromat i mieszać przez około 1 minutę. Dodać połowę mąki, wymieszać.
4. Mikser odstawić. Do ciasta dodać resztę mąki i wymieszać rękoma. Dodać orzechy, czekoladę, wymieszać.
5. Z ciasta w rękach formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C).
6. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym.
7. Ciepłe ciasteczka obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Super sa te sniezki :) Dzieki za przepis i zapraszam do mnie :)
http://www.bialyobrus.blogspot.it/2013/12/sniezki-z-czekolada.html
mam nadzieję, że ciasteczka smakowały, pozdrawiam
Przepysznie wyglądają, mam zamiar je zrobić za kilka dni ;) Dodam też troszkę rodzynek, tak dla urozmaicenia. ;)
Korzystałam już kilka razy z Twoich przepisów, jestem pewna, że się uda ;)
wspaniałe modyfikacje, bardzo się cieszę, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
ja też zmodyfikowałam conieco :) zamiast masła olej, orzechy migdały i czekolada biała, bo ciemnej jeszcze nie mogę :) są bardzo fajną przekąską i super szybką! wczoraj zapowiedzieli się teściowie półtorej h przed odwiedzinami i uratowałaś mnie :)
mam nadzieję, że się udały, życzę smacznego,
pozdrawiam
moje właśnie siedzą w piekarniku – z braku kilku składników dokonałam 2 modyfikacji -zamiast masła dodałam oleju i zamiast orzechów – wiórki kokosowe… pachną dobrze :)
Ogromnie się cieszę:) smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Boskie! Właśnie wsuwamy z małżonkiem – miały być na jutro, ale chyba nie da rady:-)
trzeba więc upiec:)
Odkąd je wczoraj zobaczyłam nie mogę przestać o nich myśleć <3
Dzień dobry:)
Ja robiłam z orzechami laskowymi, bardzo się cieszę, że smakowały,
moje śnieżki były solidne:) dlatego wyszło mi około 30, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Nie mogłam im się oprzeć i upiekłam je wczoraj wieczorem. Pycha!! Są kruche jak pieguski :) Czekolada gorzka poszatkowana daje super smak, natomiast następnym razem muszę spróbować inne orzechy niż włoskie, a Ty jakich użyłaś? Fantastyczny pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu, słodką, pyszną przekąskę!
PS. Musiałam chyba robić mniejsze kuleczki niż Ty, bo wyszło mi ich około 50… hihi :)
Pozdrawiam :)
Cudownie wyglądają. Pyszne muszą byc. Poczęstuję się choćby wirtualnie tylko.
Pozdrawiam!:)
Cudeńkowe! Porwę jedną!