Śnieżki z czekoladą

Śnieżki z czekoladą – Smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasteczka z czekoladą i orzechami. Upiekłam je głównie dlatego, że spodobała mi się ich nazwa – Śnieżki. Po upieczeniu, jeszcze cieplutkie, obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem wanilinowym lub z cukrem z dodatkiem wanilii. Ładnie się prezentują i są bardzo apetyczne, a podczas pieczenia przyjemnie pachnie w domu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste of home).

Śnieżki z czekoladą

Śnieżki z czekoladą
Składniki na około 31 ciasteczek:
160g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
większa szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drobno poszatkowanych orzechów
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Dodatkowo:
około 3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3-4 minuty, aż masło zrobi się kremowe.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromat i mieszać przez około 1 minutę. Dodać połowę mąki, wymieszać.

4. Mikser odstawić. Do ciasta dodać resztę mąki i wymieszać rękoma. Dodać orzechy, czekoladę, wymieszać.

5. Z ciasta w rękach formować kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C).

6. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym.

7. Ciepłe ciasteczka obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

35 komentarzy do “Śnieżki z czekoladą”

  1. Przepysznie wyglądają, mam zamiar je zrobić za kilka dni ;) Dodam też troszkę rodzynek, tak dla urozmaicenia. ;)
    Korzystałam już kilka razy z Twoich przepisów, jestem pewna, że się uda ;)

    Odpowiedz
  2. ja też zmodyfikowałam conieco :) zamiast masła olej, orzechy migdały i czekolada biała, bo ciemnej jeszcze nie mogę :) są bardzo fajną przekąską i super szybką! wczoraj zapowiedzieli się teściowie półtorej h przed odwiedzinami i uratowałaś mnie :)

    Odpowiedz
  3. moje właśnie siedzą w piekarniku – z braku kilku składników dokonałam 2 modyfikacji -zamiast masła dodałam oleju i zamiast orzechów – wiórki kokosowe… pachną dobrze :)

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry:)
    Ja robiłam z orzechami laskowymi, bardzo się cieszę, że smakowały,
    moje śnieżki były solidne:) dlatego wyszło mi około 30, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Nie mogłam im się oprzeć i upiekłam je wczoraj wieczorem. Pycha!! Są kruche jak pieguski :) Czekolada gorzka poszatkowana daje super smak, natomiast następnym razem muszę spróbować inne orzechy niż włoskie, a Ty jakich użyłaś? Fantastyczny pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu, słodką, pyszną przekąskę!
    PS. Musiałam chyba robić mniejsze kuleczki niż Ty, bo wyszło mi ich około 50… hihi :)

    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz