Rozgrzewająca herbata

Smaczna rozgrzewająca herbata doprawiona przyprawami, miodem i syropem Łowicz Pędy Sosny. Idealna na mroźne dni. Szybka w przygotowaniu i zdrowa. Syrop Pędy Sosny jest dosyć specyficzny w smaku, ponieważ zawiera olejek eteryczny, ale doprawiony miodem dobrze smakuje. Radzę też dodać imbiru według własnego uznania, bo ma mocny smak i nie każdemu może smakować. Polecam…

Rozgrzewająca herbata

Rozgrzewająca herbata
Składniki:
500ml naparu czarnej herbaty (użyłam earl grey)
około 2 cm świeżego imbiru
2 goździki
1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego
2 łyżki syropu Łowicz Pędy sosny
4 łyżeczki miodu

1. Herbatę przelać do rondelka, dodać drobno pokrojony imbir, goździki, cynamon i doprowadzić do wrzenia.

2. Zdjąć z ognia i przecedzić. Rozlać do dwóch szklanek. Do każdej dodać po łyżce syropu i po 2 łyżeczki miodu, wymieszać. Od razu podawać.

Pozdrawiam gorąco:)

Rozgrzewająca herbata

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do “Rozgrzewająca herbata”

  1. Pędy sosny są rewelacyjne, piję już 3 butelkę (codziennie 2 łyżki stołowe rozcieńczam wodą) i nie łapie mnie przeziębienie, katar, ból gardła

    Odpowiedz
  2. A ja pamiętam, że jak byłam mała to moja mama zbierała takie pąki sosny i sama coś podobnego robiła:)
    Nie widziałam nigdzie tej buteleczki w sklepach, ale też specjalnie nie będę go szukać.

    Odpowiedz
  3. rozgrzewająca herbatka i bardzo smaczna, podana w pięknej filiżance..hmpm super:) a proopos gdzie można kupić tak energetyczne filiżanki?

    Odpowiedz
  4. powiem ta, nie przepadam za sokami kupnymi, ale już jakiś czas obserwuję tę „specjalną” serię. podobają mi się owe soki, jak tylko gdzieś je spotkam – kupię z przyjemnością.
    rozgrzewanie się taką pyszną herbatą jak najbardziej mi odpowiada.
    PS: piękne filiżanki.

    Odpowiedz
  5. Przepis super!!! zaraz wypróbuje:)tylko suku Łowicza nie mam i nigdzie w sklepie podobnego nie widziałam..:( cos wymysle zeby go zastąpić czymś:)

    Odpowiedz
  6. Miód wrzucony do wrzątku traci wszystkie swoje właściwości lecznicze. Wrzątek zabija nie tylko witaminy, głównie C, ale również enzymy zawarte w miodzie. Pijąc gorącą herbatę posłodzoną miodem tak naprawdę raczymy się wyłącznie smakiem miodu, nic więcej w tym nie pozostaje.
    Przepisy bardzo fajne, ale soków Łowicza w życiu już nie kupię. Zbyt natarczywa reklama odrzuca.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. też lubię takie fikuśne herbatki:) polecam również taki sposób

    – suszona żurawina

    – suszona dzika róża

    – kawałek pomarańczy ze skórką

    – kawałek cytryny ze skórką

    – kawałeczek, dosłownie plasterek, obranego imbiru

    – wszystkie składniki wsypać w dowolnych proporcjach do kubka, zaparzyć z 5 minut i posłodzić miodem. Jeśli ktoś lubi słodko winne smaki, polecam!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz