Pyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam…
Makowiec zawijany
Składniki na dwa spore makowce:
Ciasto:
75g świeżych drożdży
6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
500ml mleka
6 żółtek
220g cukru + 2 łyżki
200g masła
Masa makowa:
500g maku
200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)
6 białek
140g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 większe łyżki miodu
100g masła
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Ciasto:
1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną kremową masę. Następnie do żółtek dodać mąkę, rozczyn, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto (robotem kuchennym wyrabiałam przez koło 6-7 minut).
3. Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut), ma podwoić objętość.
Masa makowa:
4. Mak opłukać pod zimną wodą (na sicie). Przełożyć go do rondla i zalać wrzątkiem (tak, żeby go przykrył 2-3cm). Zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie mak dobrze osączyć i zemleć 2-3 razy.
5. Do rondelka wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać masło, miód i podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi.
6. Do maku dodać bakalie, aromat i roztopione masło z miodem, wymieszać.
7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać.
8. Dwie blaszki o wymiarach 30×16 cm (można użyć większych) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 30cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i odstawić jeszcze na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika.
9. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie makowce wyjąć z blaszek i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem makowiec zawijany można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Udanych wypieków:)
kolejny udany przepis do kolekcji. Bardzo dobre, puszyste i ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe, ciasto nie odstaje od masy, jest zwarte. użyłam masy gotowej z dwóch puszek, dodałam różne bakalie i dalej tak jak w przepisie. Jeden makowiec zniknął w ciągu dnia a drugi zamroziłam. polecam, łatwy przepis idealny dla osób, które pieką makowiec pierwszy raz.
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Dodałam trochę więcej mąki, ponieważ ciasto było zbyt rzadkie, ale będę już piekła makowce tylko z tego przepisu, bo w smaku jest rewelacyjny. Nigdy nie jadłam tak smacznego makowca. Po prostu rewelacja. Mąż aż zaniemówił, jak go spróbował:) PYCHOTKA!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam czy z połowy składnik muszę zmniejszyć składniki na rozczyn
myślę, że nie, pozdrawiam
Jak przygotować mak,jeśli kupiłam już zmielony?
wszystko jak w przepisie. tylko go nie mielić, pozdrawiam
Dodałam 6 szkl mąki i ciasto jest luźne, rzadkie a jeszcze mam dodać masło – a potem rozwałkować. Dodać jeszcze mąki?
ono jest trochę takie luźne, ale jak wyszło lejące to proszę dodać jeszcze torchę mąki, pozdrawiam
Czy mogę ciasto zawinąć w papier i upiec jak roladę? Nie mam blaszek więc tak by mi było wygodniej, tylko zastanawiam się czy wszystko będzie okej.
nie jestem pewna, ciasto rośnie, nie wiem czy to się utrzyma, pozdrawiam
Czy można dodać suche drożdże zamiast świeżych ?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Do Hanai.
Można kupić mak trzykrotnie mielony i wtedy nie potrzeba używać maszynki
Czy roztopione masło dodawane do ciasta ma być ostudzone czy ciepłe? We wszystkich przepisach na makowce są one całe zawinięte w papier czy nie przypiecze się od góry?
dodajemy ciepłe masło, można pod koniec pieczenia nakryć makowce folią, żeby za bardzo się nie spiekły, pozdrawiam serdecznie
w moich przepisac pisza by maku nie gotowac bo będzie gorzki tylko zalac wrzątkiem na kilka godzin ktoma racje
ja krótko gotuję około 10-15 minut, nie wydaje mi się gorzki, pozdrawiam serdecznie
Witam, czytałam, że w przypadku gotowej masy makowej można zrezygnować z cukru, ale czy należy dodawać roztopione masło z miodem? chciałabym upiec jeden makowiec – ile wtedy należałoby użyć masy makowej? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
najlepiej tak 2 dni przed, pozdrawiam
chyba odpowiedź jest do innego pytania :) pozdrawiam i czekam na odpowiedź na moje pytania :)
tak przepraszam, tak dodałabym masło z miodem, będzie smaczniejsze, jak jeden makowiec to około 300-350g masy, pozdrawiam
bardzo dziękuję :) życzę Wesołych Świąt :) pozdrawiam serdecznie
Ile wcześniej mogę go przygotować żeby nadal był smaczny? Pozdrawiam :
najlepiej tak 2 dni przed, pozdrawiam
nie mroziłam makowca, więc nie doradzę, pozdrawiam
Czy mogę upiec makowca wcześniej i zamrozić?
mam nadzieję, że się uda i będzie smakować, pozdrawiam
Dziękuję, to i ja w tym roku upiekę :-) Pozdrawiam.
piekłam go parę razy i nigdy mi nie popękał, pozdrawiam
Czy ten makowiec ładnie się piecze i NIE PĘKA? Ponieważ tego się najbardziej boję. Już piekłam makowca ale zawijanego w papier do pieczenia i upiekł się super, nie popekal, a tego trochę się obawiam.
może za wysoka temperatura, pozdrawiam
dlaczego moje makowce pekaja?Krysia
można, myślę że 160oC i podobny czas pieczenia jak przy góra-dół pozdrawiam
Czy można piec z termoobiegiem?Jeżeli tak to jaka temp.i czas pieczenia.
mak z maszynki do maku jest zmiażdżony ,nawet bardziej niż niejeden już przemielony dostępny w markecie
Kasia: – wydaje mi się, że przylega i dodałabym białko,
Beata: – nie wiem jak ta maszynka działa, ale żeby mak był smaczniejszy i lepiej się zmielił ugotowałabym go, czy mielić kilkakrotnie to już Pani decyzja, zależy jak mak bezie wyglądał z Pani maszynki,
pozdrawiam serdecznie
czy jak posiadam maszynkę do mielenia maku,to muszę też go gotować i mielić kilkukrotnie?
I jeszcze jedno pytanie czy w tych makowcach po upieczeniu ciasto przylega do maku??
Jeśli będę robiła makowce z gotowej masy makowej do trzeba do masy dodać białka??
Dziekuje slicznie za odpowiedz :-)
trudno mi powiedzieć 3 godziny to długo, mnie to ciasto po godzinie prawie wychodziło z miski, więc ja bym na 3 godziny go nie zostawiała, pozdrawiam
Czy moge odstawic ciasto do wyrosniecia na ok 3 godz (zamiast 60 min)? Wychodze i wczesniej bede mogla zagniesc ciasto. Pozdrawiam
Super :) dziękuje bardzo i Wesołych Świąt :)
można spróbować, powinno się udać bez problemu, jeśli chce Pani dodać do gotowej masy makowej jeszcze bakalie to myślę że 500g masy makowej będzie ok, wtedy może Pani jeszcze dodać 200g bakalii jak w przepisie, nie dodawałbym za to cukru bo te masy są zazwyczaj już słodkie, pozdrawiam serdecznie
Chciałabym zrobić na święta ale nie mam maszynki do mielenia stąd pytanie jakby to wyglądało gramowo z masą makową? czy lepiej nie próbować takiej zamiany?
na pewno 6 szklanek:) przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, gdzieś mi to uciekło, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie, czy szklanki mają pojemność 200ml. czy 250ml. chciałabym aby sernik mi się udał, bardzo proszę o odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam Iskierska
używam szklanek 250ml pozdrawiam serdecznie
witam serdecznie czy tej maki ma być na pewno 6 szklanek ?? duzo ,,a ile mialo by byc na gramy
myślę, że tak, pozdrawiam
Jak bede robic na jedna porcje to skladniki z połowy porcji
Kolejny fajny przepis dziękuję