Makowiec zawijany

Pyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam…

makowiec zawijany2

Makowiec zawijany
Składniki na dwa spore makowce:
Ciasto:
75g świeżych drożdży
6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
500ml mleka
6 żółtek
220g cukru + 2 łyżki
200g masła
Masa makowa:
500g maku
200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)
6 białek
140g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 większe łyżki miodu
100g masła
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Ciasto:
1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną kremową masę. Następnie do żółtek dodać mąkę, rozczyn, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto (robotem kuchennym wyrabiałam przez koło 6-7 minut).

3. Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut), ma podwoić objętość.

Masa makowa:
4. Mak opłukać pod zimną wodą (na sicie). Przełożyć go do rondla i zalać wrzątkiem (tak, żeby go przykrył 2-3cm). Zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie mak dobrze osączyć i zemleć 2-3 razy.

5. Do rondelka wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać masło, miód i podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi.

6. Do maku dodać bakalie, aromat i roztopione masło z miodem, wymieszać.

7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać.

8. Dwie blaszki o wymiarach 30×16 cm (można użyć większych) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 30cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i odstawić jeszcze na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika.

makowiec zawijany

9. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie makowce wyjąć z blaszek i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem makowiec zawijany można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Udanych wypieków:)

makowiec zawijany1

Print Friendly, PDF & Email

54 komentarze do “Makowiec zawijany”

  1. kolejny udany przepis do kolekcji. Bardzo dobre, puszyste i ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe, ciasto nie odstaje od masy, jest zwarte. użyłam masy gotowej z dwóch puszek, dodałam różne bakalie i dalej tak jak w przepisie. Jeden makowiec zniknął w ciągu dnia a drugi zamroziłam. polecam, łatwy przepis idealny dla osób, które pieką makowiec pierwszy raz.

    Odpowiedz
  2. Dodałam trochę więcej mąki, ponieważ ciasto było zbyt rzadkie, ale będę już piekła makowce tylko z tego przepisu, bo w smaku jest rewelacyjny. Nigdy nie jadłam tak smacznego makowca. Po prostu rewelacja. Mąż aż zaniemówił, jak go spróbował:) PYCHOTKA!

    Odpowiedz
  3. Dodałam 6 szkl mąki i ciasto jest luźne, rzadkie a jeszcze mam dodać masło – a potem rozwałkować. Dodać jeszcze mąki?

    Odpowiedz
  4. Czy mogę ciasto zawinąć w papier i upiec jak roladę? Nie mam blaszek więc tak by mi było wygodniej, tylko zastanawiam się czy wszystko będzie okej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz