Makowiec zawijany

Pyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam…

makowiec zawijany2

Makowiec zawijany
Składniki na dwa spore makowce:
Ciasto:
75g świeżych drożdży
6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
500ml mleka
6 żółtek
220g cukru + 2 łyżki
200g masła
Masa makowa:
500g maku
200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)
6 białek
140g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 większe łyżki miodu
100g masła
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Ciasto:
1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną kremową masę. Następnie do żółtek dodać mąkę, rozczyn, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto (robotem kuchennym wyrabiałam przez koło 6-7 minut).

3. Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut), ma podwoić objętość.

Masa makowa:
4. Mak opłukać pod zimną wodą (na sicie). Przełożyć go do rondla i zalać wrzątkiem (tak, żeby go przykrył 2-3cm). Zagotować i trzymać na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie mak dobrze osączyć i zemleć 2-3 razy.

5. Do rondelka wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać masło, miód i podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi.

6. Do maku dodać bakalie, aromat i roztopione masło z miodem, wymieszać.

7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać.

8. Dwie blaszki o wymiarach 30×16 cm (można użyć większych) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 30cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i odstawić jeszcze na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika.

makowiec zawijany

9. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie makowce wyjąć z blaszek i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem makowiec zawijany można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Udanych wypieków:)

makowiec zawijany1

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do wpisu „Makowiec zawijany”

  1. Chciałabym zrobić na święta ale nie mam maszynki do mielenia stąd pytanie jakby to wyglądało gramowo z masą makową? czy lepiej nie próbować takiej zamiany?

  2. można spróbować, powinno się udać bez problemu, jeśli chce Pani dodać do gotowej masy makowej jeszcze bakalie to myślę że 500g masy makowej będzie ok, wtedy może Pani jeszcze dodać 200g bakalii jak w przepisie, nie dodawałbym za to cukru bo te masy są zazwyczaj już słodkie, pozdrawiam serdecznie

  3. Czy moge odstawic ciasto do wyrosniecia na ok 3 godz (zamiast 60 min)? Wychodze i wczesniej bede mogla zagniesc ciasto. Pozdrawiam

  4. trudno mi powiedzieć 3 godziny to długo, mnie to ciasto po godzinie prawie wychodziło z miski, więc ja bym na 3 godziny go nie zostawiała, pozdrawiam

  5. Kasia: – wydaje mi się, że przylega i dodałabym białko,

    Beata: – nie wiem jak ta maszynka działa, ale żeby mak był smaczniejszy i lepiej się zmielił ugotowałabym go, czy mielić kilkakrotnie to już Pani decyzja, zależy jak mak bezie wyglądał z Pani maszynki,

    pozdrawiam serdecznie

  6. Czy ten makowiec ładnie się piecze i NIE PĘKA? Ponieważ tego się najbardziej boję. Już piekłam makowca ale zawijanego w papier do pieczenia i upiekł się super, nie popekal, a tego trochę się obawiam.

  7. Witam, czytałam, że w przypadku gotowej masy makowej można zrezygnować z cukru, ale czy należy dodawać roztopione masło z miodem? chciałabym upiec jeden makowiec – ile wtedy należałoby użyć masy makowej? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  8. Czy roztopione masło dodawane do ciasta ma być ostudzone czy ciepłe? We wszystkich przepisach na makowce są one całe zawinięte w papier czy nie przypiecze się od góry?

    • dodajemy ciepłe masło, można pod koniec pieczenia nakryć makowce folią, żeby za bardzo się nie spiekły, pozdrawiam serdecznie

  9. Czy mogę ciasto zawinąć w papier i upiec jak roladę? Nie mam blaszek więc tak by mi było wygodniej, tylko zastanawiam się czy wszystko będzie okej.

  10. Dodałam 6 szkl mąki i ciasto jest luźne, rzadkie a jeszcze mam dodać masło – a potem rozwałkować. Dodać jeszcze mąki?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.