Pychotka kokosowo – makowa z polewą czekoladową

Dzisiaj przetestowałam przepis, który przysłała do Małej Cukierenki czytelniczka Pani Sylwia Pokora i jestem bardzo zadowolona, dziękuję:). Przepis okazał się rewelacyjny! Upiekłam pyszne ciasto z delikatnym kremem i czekoladową polewą. Spód ciasta jest zrobiony z bezy kokosowo-makowej, krem budyniowy, ale lekki i fantastycznie kremowy, od siebie dodałam do niego tylko zapach waniliowy. Całość pyszna, nie za słodka i na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Pani Sylwia napisała, że ciasto nazywa się „Sztachety” lub „Dziury w płocie”, ale dla mnie najlepiej pasuje „PYCHOTKA”:) Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Butterfly Garden .

pychotka

Pychotka kokosowo – makowa z polewą czekoladową
Składniki:
Beza:
6 białek
3/4 szklanki cukru pudru
150g wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem budyniowy:
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 kostka miękkiego masła – w temperaturze pokojowej (użyłam 200g)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (możemy użyć prawdziwej wanilii lub cukru wanilinowego)
Wierzch:
około 100-120g biszkoptów
Polewa:
1/4 kostki margaryny
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

pychotka

Beza:
1. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder, mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

2. Następnie dodać mak, wiórki kokosowe, aromaty i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut (na funkcji góra-dół 180°C), aż ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić co całkowitego ostygnięcia.

Krem budyniowy:
3. Żółtka z cukrem ubić na białą pianę (mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6minut).

4. Dodać obie mąki, mleko i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje (powstanie gęsty budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia – masa ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.

5. Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).

6. Następnie do masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Na końcu dodać aromat, wymieszać.

pychotka

7. Gotowy krem wyłożyć równomiernie na upieczonej bezie. Na wierzchu poukładać biszkopty.

Polewa:
8. Do rondelka przełożyć margarynę, dodać kakao, cukier, wodę i zagotować. Wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie, szybko wymieszać, znów zagotować. Polewę zdjąć z ognia i odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia.

9. Gotową polewę wylać na wierzch biszkoptów. Ciasto odstawić na parę godzin, aż polewa całkowicie ostygnie i bardziej zgęstnieje, a smaki się przenikną.

Udanych wypieków:)

pychotka

pychotka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

118 komentarzy do “Pychotka kokosowo – makowa z polewą czekoladową”

    • Ja też znam to ciasto pod nazwą „pijak”, ale sztachetki jest też dobra. Biszkopty koniecznie muszą być nasączone jakimś dobrym ponczem :-) (wersja dla dorosłych :-) )

      Odpowiedz
  1. Ciasto przepyszne!!! Jestem zachwycona … A przepis na pychotkę pochodzi od Pani Sylwi..mojej sąsiadki… która skutecznie zaraziła mnie sympatią do „Małej Cukierenki” :-) pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  2. Ja to znam jako „cycki murzynki” z rodzynkami na wierzchu
    A pychotka to u nas kruche z powidlami i beza i orzechami – zrobione podwojnie i przelozone kremem na bazie budyniu.

    Odpowiedz
  3. Tak właściwie to to ciasto ma kilka nazw, niekoniecznie cycki murzynki, w taki sposób jak Pani zrobiła to nazwya się pijak, cycki murzynki robi sie podobnie ale tu jest bez rodzynek..

    Odpowiedz
  4. to oczywiście murzyńskie cycki- ja piekę biszkopt z 3-4 jajek na to 2/3 masy ,ale ja dodaję do gotowej masy kilka pokrojonych w kostkę plastrów ananasa,trochę rodzynek-mogą być wcześniej namoczone w alkoholu,kilka kostek pokrojonej czekolady i np pokrojone orzechy-
    na masę kładę bezę kokosowo makową ma to pozostałą masę ibiszkopty a naklepiej delicje-maczane w alkoholu-wolę delicje-nie trzeba robić polewy dodatkowo ciasto biszkoptowe można również nasączyć wodą z alkoholem-ja daję rum
    aha może moje proporcje na bezępomogą -mam bardzo stary przepis jest ok-po 15 dkg maku i kokosu ,6 białek ubić z 6 łyżkami cukru kryształu/do bezy nie daje się pudru/ wsypywać powoli -mieszać kokos z makiem i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    a masę robię z paczki MASY KARPATKOWEJ DR,OETKERA tej tradycyjnej-nie błyskawicznej plus wymienione wcześniej bakalie-spróbujcie ta wersja jest OKI

    Odpowiedz

Dodaj komentarz