Proste rogaliki z konfiturą

Zapraszam dzisiaj na pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą. Przepis jest interesujący i trochę zaskakujący:), nie będzie żadnego wyrabiania ciasta. Rogaliki z wierzchu są kruche, a w środku miękkie. Podczas pieczenia może wypłynąć z nich trochę konfitury, ale proszę się tym nie przejmować. Rogaliki piekłam również bez obtaczania w białku i cukrze, ale przed podaniem obficie posypałam je cukrem pudrem, ponieważ ciasto jest mało słodkie. Przepis przysłał czytelnik Małej Cukierenki Tomek Marzec – bardzo dziękuję.

rogaliki z konfitura

Proste rogaliki z konfiturą
Składniki na około 55 rogalików:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kostka miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka śmietany 30 % (piekłam je również ze śmietaną 18% i też są dobre)
2-3 żółtka
50 g drożdży
5 łyżek cukru
gęsta konfitura
2-3 białka
cukier do obtoczenia rogalików
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania rogalików (niekoniecznie)

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać. Wsypać mąkę, dodać margarynę, 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche dodać jeszcze 1 żółtko.
Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

rogaliki z konfitura

2. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać kwadraty o boku 8cm (można większe), na rogu każdego położyć trochę konfitury (około 1/3 łyżeczki) i po przekątnej zwijać je w rulonik i formować z nich rogaliki.

3. Białko trochę ubić i posmarować nim rogaliki, następnie obtoczyć je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 18-23 minuty, aż ładnie się przyrumienią.
Podawać przestygnięte posypane cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

rogaliki z konfitura

Print Friendly, PDF & Email

50 komentarzy do “Proste rogaliki z konfiturą”

  1. Najsmaczniejsze rogaliki jakie jadłam…zamiast 30 śmietany dodałam małą śmietanę 18 i trochę jogurtu greckiego(razem wyszła szklanka).Nawet są mięciutkie na drugi dzień.Nie obtaczałam w cukrze tylko posypałam po upieczeniu cukrem pudrem.Polecam ten przepis!!!!

    Odpowiedz
  2. Rogaliki są dokładnie takie jak napisałaś kruche i jednocześnie mięciutkie w środku :) to już 3 przepis z tej strony zapewne nie ostatni.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Rogaliki naprawde pyszne. Kruche, idealne do popołudniowej herbatki. Ja troszke zmuenilam przepis i dodalam suchych drożdży, a konfiture zastąpiłam marmoladą. Pychota.

    Odpowiedz
  4. zastawa była kupiona w jakimś centrum handlowym w Niemczech, na wyprzedaży i nie była to żadna konkretna firma, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz