Zapraszam dzisiaj na pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą. Przepis jest interesujący i trochę zaskakujący:), nie będzie żadnego wyrabiania ciasta. Rogaliki z wierzchu są kruche, a w środku miękkie. Podczas pieczenia może wypłynąć z nich trochę konfitury, ale proszę się tym nie przejmować. Rogaliki piekłam również bez obtaczania w białku i cukrze, ale przed podaniem obficie posypałam je cukrem pudrem, ponieważ ciasto jest mało słodkie. Przepis przysłał czytelnik Małej Cukierenki Tomek Marzec – bardzo dziękuję.
Proste rogaliki z konfiturą
Składniki na około 55 rogalików:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kostka miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka śmietany 30 % (piekłam je również ze śmietaną 18% i też są dobre)
2-3 żółtka
50 g drożdży
5 łyżek cukru
gęsta konfitura
2-3 białka
cukier do obtoczenia rogalików
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania rogalików (niekoniecznie)
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać. Wsypać mąkę, dodać margarynę, 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche dodać jeszcze 1 żółtko.
Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać kwadraty o boku 8cm (można większe), na rogu każdego położyć trochę konfitury (około 1/3 łyżeczki) i po przekątnej zwijać je w rulonik i formować z nich rogaliki.
3. Białko trochę ubić i posmarować nim rogaliki, następnie obtoczyć je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 18-23 minuty, aż ładnie się przyrumienią.
Podawać przestygnięte posypane cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast margaryny może być masło??
tak może być, pozdrawiam
Co zrobic aby rogaliki sie nie odwijaly w pieczeniu??
można ciasto posmarować trochę rozbełtanym białkiem, pozdrawiam
Przepyszne:* polacam wszystkim :* bardzo łatwe w wykonaniu :* są mięciutkie i pyszne:* polacam!
Ogromnie się cieszę :) dziękuję!! pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Najsmaczniejsze rogaliki jakie jadłam…zamiast 30 śmietany dodałam małą śmietanę 18 i trochę jogurtu greckiego(razem wyszła szklanka).Nawet są mięciutkie na drugi dzień.Nie obtaczałam w cukrze tylko posypałam po upieczeniu cukrem pudrem.Polecam ten przepis!!!!
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Rogaliki są dokładnie takie jak napisałaś kruche i jednocześnie mięciutkie w środku :) to już 3 przepis z tej strony zapewne nie ostatni.Pozdrawiam
Jak to mówi mój mąż 'co Cukierenka to Cukierenka’. Jak zawsze wszystko wychodzi pyszne. Bo rogaliki oczywiście przepyszne! Ciężko poprzestać na jednym!😆
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam
piekłam również z czekoladą bardzo dobre,dziękuję za przepis:)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło
Rogaliki naprawde pyszne. Kruche, idealne do popołudniowej herbatki. Ja troszke zmuenilam przepis i dodalam suchych drożdży, a konfiture zastąpiłam marmoladą. Pychota.
cieszę się, pozdrawiam :)
Bardzo smaczne :-)
zastawa była kupiona w jakimś centrum handlowym w Niemczech, na wyprzedaży i nie była to żadna konkretna firma, pozdrawiam serdecznie
Wyglądają pysznie, jutro muszę wypróbować!!!
A tak na marginesie cudna zastawa , skąd?