Ciastka czekoladowe dla ukochanej osoby

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami i myślę, że miło będzie obdarować ukochaną osobę sympatycznym upominkiem przygotowanym własnoręcznie. Dlatego proponuję dzisiaj czekoladowe serca, maczane w czekoladzie i udekorowane kolorową posypką. Wyglądaj ślicznie i są bardzo smaczne. Kruche, mocno czekoladowe, waniliowe i zrobione z miłością:) Bardzo polecam… (przepis ze strony two peas and their pod).

czekoladowe ciasteczka

Ciastka czekoladowe dla ukochanej osoby
Składniki na około 20 ciastek:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
Do dekoracji:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
posypka cukrowa

czekoladowe ciasteczka

1. Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut.

3. Następnie dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto, jeśli będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.

4. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, dość grubo rozwałkować na około 4-5 mm. Wycinać z ciasta serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy.

5. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić.

czekoladowe ciasteczka

6. Czekoladę połamać i rozpuścić na parze (w naczyniu znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Ostygnięte ciasteczka maczać jedną stroną w czekoladzie i dekorować posypką cukrową. Odstawić do zastygnięcia czekolady.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasteczka

28 thoughts on “Ciastka czekoladowe dla ukochanej osoby

  1. Dzien dobry.chcialam podziekowac za swietny blog I naprawde super przepisy, latwe I smaczne.zazwyczaj wchodze na blog moje wypieki.niestety tam wiekszosc przepisow jest przekombinowana I na dzien dobry czlowiek rezygnuje z wypieku.zycze powodzenia I wytrwalosci w prowadzeniu bloga.
    ps.ja I na pewno inni czytelnicy czekaja na przepis na landrynkowe seruszka ;-)

  2. Kolejny udany przepis, ktory wyprobowalam z tej strony. Juz nawet nie szukam przepisow gdzie indziej, pani blog jest absolutnie rewelacyjny!

  3. Dziękuję za przepis na pyszne ciasteczka. Genialny pomysł na dekorację, wyglądają niezwykle efektownie. Mocno czekoladowe, bardzo szybko znikają z talerza. Pozdrawiam :)

  4. Ja tez sie przylacze i zrobie . Zawsze zagladam co jest dobregodo zrobienia i zawsze dylemat co zrobic bo wszystko ładnie wygląda i jest smaczne…pozdrawiam

  5. Witam. Planuję zrobić te ciasteczka i wysłać je komuś w prezencie. Czy takie ciasteczka są nadal dobre po 2/3 dniach? Czy już się wtedy nie nadają do jedzenia? Pozdrawiam :)

  6. Ciasto z podanych proporcji jest zbyt kruche, jego walkowanie to jakaś masakra. Może to brak jajek, śmietany?
    Same ciastka tez słabo sie pieką i smakują gorzej niż typowe kruche ciasto

  7. Ciastka wyszły przepyszne, kruchutkie i jednocześnie męciutkie i do tego ten czekoladowy smak! Bardzo dobry przepis. I poza tym co ważne – bardzo szybko się je robi.

Dodaj komentarz

.