Walentynki zbliżają się wielkimi krokami i myślę, że miło będzie obdarować ukochaną osobę sympatycznym upominkiem przygotowanym własnoręcznie. Dlatego proponuję dzisiaj czekoladowe serca, maczane w czekoladzie i udekorowane kolorową posypką. Wyglądaj ślicznie i są bardzo smaczne. Kruche, mocno czekoladowe, waniliowe i zrobione z miłością:) Bardzo polecam… (przepis ze strony two peas and their pod).
Ciastka czekoladowe dla ukochanej osoby
Składniki na około 20 ciastek:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
Do dekoracji:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
posypka cukrowa
1. Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut.
3. Następnie dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto, jeśli będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, dość grubo rozwałkować na około 4-5 mm. Wycinać z ciasta serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy.
5. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić.
6. Czekoladę połamać i rozpuścić na parze (w naczyniu znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Ostygnięte ciasteczka maczać jedną stroną w czekoladzie i dekorować posypką cukrową. Odstawić do zastygnięcia czekolady.
Udanych wypieków:)
A można dać jabłka do środka?
Czy szklanka to u Pani 250ml czy 200?
Pozdrawiam ciepło.
szklanka 250ml, pozdrawiam
Ciastka wyszły przepyszne, kruchutkie i jednocześnie męciutkie i do tego ten czekoladowy smak! Bardzo dobry przepis. I poza tym co ważne – bardzo szybko się je robi.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto z podanych proporcji jest zbyt kruche, jego walkowanie to jakaś masakra. Może to brak jajek, śmietany?
Same ciastka tez słabo sie pieką i smakują gorzej niż typowe kruche ciasto
ja używam masła o zawartości tłuszczy 83% takie najlepsze :) pozdrawiam
Witam ;) jakiego masła najlepiej użyć to tych ciasteczek ? Pozdrawiam :) !
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można dodać do ciastek posiekane orzechy laskowe?
ciasteczka do tygodnia na pewno będą dobre, pozdrawiam serdecznie:)
Witam. Planuję zrobić te ciasteczka i wysłać je komuś w prezencie. Czy takie ciasteczka są nadal dobre po 2/3 dniach? Czy już się wtedy nie nadają do jedzenia? Pozdrawiam :)
to się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Udalo mi się opanowac sytuacje wyszly mocno kakaowe pozdrawiam i dziekuje za pomoc
hm… można dodać ze 20g masła lub 1-2 łyżeczki wody, pozdrawiam
jak wyrabiam ciasto to mi sie kruszy dlaczego
to bardzo miłe i świetny pomysł! pozdrawiam serdecznie
A ja zrobie te ciasteczka wloze do foli zawiaze ozdobie i dam dla tych co beda przy wieczerzy .kazdemu poloze na talerzu
miło mi, życzę smacznego, również pozdrawiam
Ja tez sie przylacze i zrobie . Zawsze zagladam co jest dobregodo zrobienia i zawsze dylemat co zrobic bo wszystko ładnie wygląda i jest smaczne…pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Po całym domu roznosi się cudowny zapach czekolady,,,mniam,,,
Dziękuję za przepis na pyszne ciasteczka. Genialny pomysł na dekorację, wyglądają niezwykle efektownie. Mocno czekoladowe, bardzo szybko znikają z talerza. Pozdrawiam :)
bardzo dziękuję Pani Kasiu, cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Są śliczne i wyglądają tak pysznie :)
Kolejny udany przepis, ktory wyprobowalam z tej strony. Juz nawet nie szukam przepisow gdzie indziej, pani blog jest absolutnie rewelacyjny!
Urocze ciasteczka :)
to będzie dużo chrupania, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Witam. Moje serduszka są w piecu. Mam ich dużo ponieważ mam małą foremkę (około 45 szt) wyszło
Dzien dobry.chcialam podziekowac za swietny blog I naprawde super przepisy, latwe I smaczne.zazwyczaj wchodze na blog moje wypieki.niestety tam wiekszosc przepisow jest przekombinowana I na dzien dobry czlowiek rezygnuje z wypieku.zycze powodzenia I wytrwalosci w prowadzeniu bloga.
ps.ja I na pewno inni czytelnicy czekaja na przepis na landrynkowe seruszka ;-)
Niesamowicie urocze maleństwa :)