Zapraszam dzisiaj na pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą. Przepis jest interesujący i trochę zaskakujący:), nie będzie żadnego wyrabiania ciasta. Rogaliki z wierzchu są kruche, a w środku miękkie. Podczas pieczenia może wypłynąć z nich trochę konfitury, ale proszę się tym nie przejmować. Rogaliki piekłam również bez obtaczania w białku i cukrze, ale przed podaniem obficie posypałam je cukrem pudrem, ponieważ ciasto jest mało słodkie. Przepis przysłał czytelnik Małej Cukierenki Tomek Marzec – bardzo dziękuję.
Proste rogaliki z konfiturą
Składniki na około 55 rogalików:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kostka miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka śmietany 30 % (piekłam je również ze śmietaną 18% i też są dobre)
2-3 żółtka
50 g drożdży
5 łyżek cukru
gęsta konfitura
2-3 białka
cukier do obtoczenia rogalików
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania rogalików (niekoniecznie)
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać. Wsypać mąkę, dodać margarynę, 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche dodać jeszcze 1 żółtko.
Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać kwadraty o boku 8cm (można większe), na rogu każdego położyć trochę konfitury (około 1/3 łyżeczki) i po przekątnej zwijać je w rulonik i formować z nich rogaliki.
3. Białko trochę ubić i posmarować nim rogaliki, następnie obtoczyć je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 18-23 minuty, aż ładnie się przyrumienią.
Podawać przestygnięte posypane cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Rogaliki są przepyszne, nie można się wręcz od nich oderwać :)
tak świeże, rozetrzeć łyżeczką o ścianki naczynia, pozdrawiam
co znaczy drożdże (rozumiem, że świeże nie w proszku?) z cukrem rozetrzeć?
:D hihi
z tymi kwadratami to sie nie ma co męczyć jak komuś nie idzie :D
ja robie jak pierogi :P i tez są tak samo smaczne :D (no prawie jak pierogi)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
ROGALIKI wlasnie upieczone i juz czesciowo zjedzone :) Panu Tomkowi dziekuje za fajny przepis, a Tobie Mala Cukierenko za jego umieszczenie. ☆☆☆pozdrawiam ☆☆☆
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam je i wyszły super! Bardzo dziękuję za kolejny wspaniały przepis:) Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało! pozdrawiam serdecznie:)
Pyszne!!! Proste w przygotowaniu i po prostu pyszne :)
Nie szło mi tylko z tymi kwadratami, ja wolę trójkąciki :)
Dziękuję za bardzo dobry przepis!
użyłam szklanki 250, pozdrawiam
Cudownie pysznie się prezentują :)
Mam pytanie szklanka w tym przepisie to 220 czy 250 ?
Mam marmoladę w lodówce, bo ostatnio szukałam przepisu na coś takiego :-)
Mówisz, masz ;-)