Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe – Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu czekoladowe ciasteczka. Pięknie pachną i fantastycznie smakują. Z wierzchu troszkę się przypieką i będą chrupiące, ale w środku pozostają miękkie. Jeśli nie mamy ochoty i czasu, możemy pominąć przygotowywanie polewy, muszę przyznać, że mnie ciasteczka nawet lepiej smakowały bez niej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Nigella Świątecznie”).

Proste ciasteczka czekoladowe

Proste ciasteczka czekoladowe
Składniki na około 22 sporych ciasteczek:
250g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
60g ciemnego kakao bez cukru
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
180g cukru pudru
50ml wrzątku
1-2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe

1. Przesiać razem mąkę, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (można rękoma).
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je na 45 minut wstawić do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku na grzanym do 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w 180°C). Po wyjęciu z piekarnika (ciasteczka są miękkie) poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy je przenosić z blachy.

Polewa:
6. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjęć z ognia i odstawiać na około 10-15 minut.

7. Ostygnięte ciasteczka polać polewą i posypać kolorowymi posypkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

152 komentarze do “Proste ciasteczka czekoladowe”

  1. Przepyszne ciasteczka!
    Ja dodałam margaryny (palma o samku masła, akurat taką miałam w domu :D ) zamiast masła oraz nie dodałam cukru wanilinowego, ale i tak wyszły znakomite!!! POLECAM W 100%

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj zrobilam probe tych ciasteczek,bo za tydzien mam zrobic do szkoly dla corki.Masa wyszla bez zastrzezen.Wsadzilam do nagrzanego piekarnika na 15 minut.Przez jakis czas rosly,a pod koniec jak juz mialam je wyciagac,to zrobily sie plaskie,ale smaczne.Oczekiwalam rezultat taki jak na zdjeciu.Mam pytanie,jaka nastapila przyczyna?Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  3. Obawiałam sie troche tych ciasteczek czytając komentarze innych osób które piekły je i dlatego zrobiłam z połowy porcji żeby tylko sprawdzić czy te wpisy są uzasadnione. Z czystym sumieniem przyznaje ze ciasto wyszło super, plastyczne i miękkie. Od razu mozna formować kulki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Kolejna 5+ za kolejny przepis ktory wart jest zapisania w moim zeszycie :) dziekuje I pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz