Pomarańczowe ciasteczka – Kruche, bardzo pomarańczowe ciasteczka z delikatną korzenną nutą. Przyjemnie się je chrupie, łączą typowy smak maślanych ciasteczek z pomarańczą. Szybko się pieką, więc trzeba uważać, żeby ich nie przypalić. Cudownie pachną podczas pieczenia i gdy leżakują w puszce, polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazety „Dobre rady” nr 12/2010)
Pomarańczowe ciasteczka
Składniki:
300g mąki
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
80g cukru
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki soku z pomarańczy
150g zimnego masła
po szczypcie mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i imbiru
Wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawami. Dodać obie skórki z pomarańczy, zimne posiekane masło, żółtko i sok z pomarańczy. Zagnieść szybko ciasto i wstawić je na około 1 godziny do lodówki.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wycinać z niego ciasteczka. Układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12-15 minut w temperaturze 170-180°C. Przestudzone ciasteczka, można polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Udanych wypieków :)
a uda nam się z nich wyciąć stempelki (w sensie konsystencji ciasta)?
mogą się udać, nie ma proszku do pieczenia, pozdrawiam serdecznie