Piernik z suszonymi śliwkami – Suszone śliwki według mnie najbardziej pasują do korzennego piernika, dlatego posłuchałam rady Domi z kuchni i upiekłam fantastyczny piernik. Oczywiście na miodzie, z dużą ilością korzennych przypraw. Jest mięciutki, z plewą z gorzkiej czekolady i śliwki wspaniale dopełniają całości swoim słodkim smakiem. Wcześniej namoczyłam suszone owoce w rumie, więc można wyczuć jeszcze delikatną nutkę alkoholu. Bardzo polecam…
Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
120g miodu
50g masła
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
3 jajka
100g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody
300g mąki
1/4 szklanki mleka
200g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
do ozdoby:
płatki migdałowe
1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.
2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.
5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.
7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Może Pani użyć przyprawy do piernika, ale w jakiej ilości to trudno mi powiedzieć, użyłam jej tylko raz i nie byłam zadowolona, więc nie wiem jaką ilość dodać jej do piernika, może będzie wskazówka na opakowaniu,
pozdrawiam ciepło
Chcialabym upiec ten piernik ale mam pytanie: czy zamiast przypraw ktore wymieniasz moge uzyc gotowej przyprawy do piernika ? I jesli tak to ile mam jej dodac? prosze o odpowiedz :)
Upiekłam piernik na Święta… PAMCE LIZAC! Z podwojnej proporcji wyszły mi 3 keksówki! Wszyscy byli zachwyceni…Dziękuję za genialny przepis!
Witam,
Cieszę się, że piernik się udał,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam! Upiekłam ten piernik – wyszedł znakomity. Pięknie urósł, pękł pośrodku. Ubogaciłam go rodzynkami oraz orzechami włoskimi. Szczególnie cenne są wskazówki dotyczące funkcji pieczenia – to oprócz temp. bardzo ważna informacja. Serdecznie pozdrawiam
Upiekłam i pozwoliłam sobie umieścić przepis na swoim blogu- pycha!
nie kruszy się przy krojeniu i nie jest za suchy, taki w sam raz,
pozdrawiam
Witam:)
Czy ten piernik się suchy i czy kruszy sie przy krojeniu?
witam,
Jajka wbijamy do miseczki całe czyli żółto i białko (chyba,że w przepisie będzie napisane inaczej)
od razu wsypujemy cukier i ubijamy mikserem lub ręcznie trzepaczką, aż powstanie gęsta, puszysta, prawie biała masa.
pozdrawiam
Jak ubic jajka z cukrem? Ubijamy całe jaja? czy osobno i kiedy dajemy cukiem?
pomimo, że jest tuż po Wielkanocy… nie wytrzymałam i zrobiłam ten piernik.
Jest rewelacyjny..:)
hm… nie jest bardzo wilgotny, ale uważam że jest super, zniknął momentalnie,
pozdrawiam serdecznie
Czy ten piernik należy do tych bardziej wilgotnych czy tych bardziej suchych?
tak, zgadza się:)
pozdrawiam
Cukierenko, wysłałam zaraz po odebraniu tej miłej informacji :)