Mazurek orzechowy z kajmakiem

Mazurek orzechowy z kajmakiem – Bardzo orzechowy i słodki mazurek przełożony masą kajmakową. Wierzch wieńczy domowej roboty polewa czekoladowa z kakao i masła. Ciasto możemy upiec jednocześnie w dwóch blaszkach na funkcji termoobieg, zaoszczędzi nam to czasu i energii. Do przełożenia użyłam gotowej masy krówkowej (kajmak) z puszki. Ozdoby zostały zrobione z masy marcepanowej, wiórków kokosowych, kolorowego cukru i posypek. Oczywiście mazurka możemy dowolnie udekorować według własnej fantazji. Pozdrawiam.

Mazurek orzechowy z kajmakiem

Mazurek orzechowy z kajmakiem
Składniki:
Ciasto:
200g miękkiego masła
170g cukru pudru
5 jajek
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
200g zmielonych orzechów (dałam 100g włoskich i 100g laskowych)
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
Do przełożenia:
1 puszka masy kajakowej (400g) lub krówkowej
70g poszatkowanych orzechów
Polewa:
120g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Dekoracja:
marcepan
wiórki kokosowe
posypka cukrowa
1/3 cytryny
2 łyżeczki cukru
kandyzowana skórka pomarańczowa
barwniki spożywcze

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.

2. Masło utrzeć z cukrem pudrem (ucierać przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.

3. Dodać aromat, wsypać połowę mąki z orzechami, krótko wymieszać. Wlać mleko, dodać resztę orzechowej mąki, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach 25x30cm wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i posypanych mąką. Rozprowadzić i wyrównać. Obie blaszki piekłam jednocześnie w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i wyjąć z blaszek.

5. Kajmak przełożyć do miseczki i podgrzać bardzo krótko w mikrofalówce lub w rondelku na gazie, ciągle mieszając, żeby zrobił się bardziej płynny (jeśli sami będziemy robić kajmak, to możemy to pominąć).

6. Jeden placek posmarować masą kajmakową i posypać poszatkowanymi orzechami. Nakryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

7. Składniki na polewę włożyć do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i powstanie gładka masa. Gotową, jeszcze ciepłą masą polać wierzch mazurka i dowolnie go udekorować.

8. Z marcepanu powycinać foremkami do ciasteczek baranki, motylki i słoneczko. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z 2 łyżeczkami cukru, podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, aż cukier się rozpuści. Takim słodkim sokiem posmarować trochę baranki, motylka i posypać je wiórkami kokosowymi lub bakaliami, lekko docisnąć.

Udanych wypieków:)

Mazurek orzechowy z kajmakiem

Mazurek orzechowy z kajmakiem

Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do “Mazurek orzechowy z kajmakiem”

  1. Już kolejny raz będę piec ten mazurek. Jest przepyszny. Tylko ostatnio masa kajmakowa nie skleiła tych dwóch ciast i się bardzo łatwo „psuł”. Ma Pani jakąś radę co do tego? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz