Piernik z suszonymi śliwkami – Suszone śliwki według mnie najbardziej pasują do korzennego piernika, dlatego posłuchałam rady Domi z kuchni i upiekłam fantastyczny piernik. Oczywiście na miodzie, z dużą ilością korzennych przypraw. Jest mięciutki, z plewą z gorzkiej czekolady i śliwki wspaniale dopełniają całości swoim słodkim smakiem. Wcześniej namoczyłam suszone owoce w rumie, więc można wyczuć jeszcze delikatną nutkę alkoholu. Bardzo polecam…
Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
120g miodu
50g masła
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
3 jajka
100g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody
300g mąki
1/4 szklanki mleka
200g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
do ozdoby:
płatki migdałowe
1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.
2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.
5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.
7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
nie ma za co:)
proszę przysłać swój adres na [email protected]
pozdrawiam
Na śmierć zapomniałam, że się zgłosiłam :)
Kocham piernik ze śliwkami, ale Twój to istne cudo! Wygląda obłędnie i przepysznie :)
Dziękuję serdecznie za wybranie mojego zgłoszenia :)
no proszę, wielbiciele jedzą Ci z ręki nawet w prima aprilis:):):) fajny pomysł, hehe:)
oj pierniki to ja mogę przez cały rok jeść:) uwielbiam je:)
To mi przypomniało, jak dawno nie jadlam piernika! czas nadrobic!!! wyglada smakowicie!
Jaki on piękny! Jejku, zjadłabym ,mmmmmniam:)
prezentuje się wybornie! bardzo elegancko i wykwintnie.
Zjadłabym na śniadanie do kawusi :-)
Piernik wygląda super :) Ja nie tyle jestem zawiedziona co miałam nadzieje, że będzie cos mniej tradycyjnego ;) Piernik to piernik :) Pozdrawiam :)
Wygląda bardzo smakowicie i ta czekolada! Śliczne zdjęcie!
Wspaniały!!! wygląd powala wręcz :)
Uwielbiam zaglądać do Ciebie,zawsze jest smacznie i zdjęcia są piękne.Kocham pierniki o każdej porze roku,a ten napewno jest pyszny!
Wygląda pięknie, z przyjemnością zjadłabym kawałek:)
Ja piernikom na Wielkanoc mówię zdecydowane tak!! Podobnie jak mazurkom na Boze Narodzenie :)
Przepis na pewno wyśmienity i wygląda zachęcająco :) jednak muszę przyznać, że jestem rozczarowana, gdyż liczyłam na bardziej wielkanocne wypieki… :/ mimo to pozdrawiam i w dalszym ciągu życzę udanych wypieków ;)