Piernik z suszonymi śliwkami – Suszone śliwki według mnie najbardziej pasują do korzennego piernika, dlatego posłuchałam rady Domi z kuchni i upiekłam fantastyczny piernik. Oczywiście na miodzie, z dużą ilością korzennych przypraw. Jest mięciutki, z plewą z gorzkiej czekolady i śliwki wspaniale dopełniają całości swoim słodkim smakiem. Wcześniej namoczyłam suszone owoce w rumie, więc można wyczuć jeszcze delikatną nutkę alkoholu. Bardzo polecam…
Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
120g miodu
50g masła
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
3 jajka
100g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody
300g mąki
1/4 szklanki mleka
200g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
do ozdoby:
płatki migdałowe
1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.
2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.
5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.
7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Czy ten piernik należy do takich twardszych, suchych? Na zdjęciach na taki właśnie wygląda. Poszukuję takiego twardszego od kilku lat i jeszcze nie znalazłam tego idealnego. Chodzi mi o to, żeby nie był taki mięciutki, rozpływający się w ustach, tylko taki bardziej zbity. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam :/
jakoś bardzo wilgotny ten keks nie jest, ale bardzo suchy też nie, pozdrawiam
może mlekiem sojowym lub ryżowym, pozdrawiam
Czy mozna czyms zastapic mleko? jogurt np?
nie toleruje mleka:(
super, ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Wyszedł bardzo dobry (zebrał mnóstwo pochwał), udekorowałam go tylko inaczej. Pozwoliłam sobie podać przepis na swoim blogu. Pozdrawiam i dziękuję za kolejny udany już przepis :).
Dzisiaj, przekrojylam jego na 3 kawalki i dalam powidla .Polalam polewa i bardzo fajny ma smak.Dam pani przepis na moj blog. (przepraszam za moj slaby jezik polski…)
Pozdrowienia z kanady
nie wydaje mi się, przykro mi że wyszedł mdły,
pozdrawiam ciepło
Zrobilam ten przepis wczoraj…bardzo ladnie wyglada i smakuje dobrze ale ma troche mdly smak.Czy za dlugo jego pieklam?
Ja również pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za odpowiedź. Mam nadzieję, że piernika nie przypalę i właśnie to ciasto będzie stało u nas w tym roku na bożonarodzeniowym stole :)
myślę, że tak dwa dni przed Wigilią, może poleżeć około tygodnia,
pozdrawiam ciepło
Ile dni przed Wigilią najlepiej upiec taki piernik i ile może potem poleżeć? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Może Pani użyć przyprawy do piernika, ale w jakiej ilości to trudno mi powiedzieć, użyłam jej tylko raz i nie byłam zadowolona, więc nie wiem jaką ilość dodać jej do piernika, może będzie wskazówka na opakowaniu,
pozdrawiam ciepło
Chcialabym upiec ten piernik ale mam pytanie: czy zamiast przypraw ktore wymieniasz moge uzyc gotowej przyprawy do piernika ? I jesli tak to ile mam jej dodac? prosze o odpowiedz :)
Upiekłam piernik na Święta… PAMCE LIZAC! Z podwojnej proporcji wyszły mi 3 keksówki! Wszyscy byli zachwyceni…Dziękuję za genialny przepis!
Witam,
Cieszę się, że piernik się udał,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam! Upiekłam ten piernik – wyszedł znakomity. Pięknie urósł, pękł pośrodku. Ubogaciłam go rodzynkami oraz orzechami włoskimi. Szczególnie cenne są wskazówki dotyczące funkcji pieczenia – to oprócz temp. bardzo ważna informacja. Serdecznie pozdrawiam
Upiekłam i pozwoliłam sobie umieścić przepis na swoim blogu- pycha!
nie kruszy się przy krojeniu i nie jest za suchy, taki w sam raz,
pozdrawiam
Witam:)
Czy ten piernik się suchy i czy kruszy sie przy krojeniu?
witam,
Jajka wbijamy do miseczki całe czyli żółto i białko (chyba,że w przepisie będzie napisane inaczej)
od razu wsypujemy cukier i ubijamy mikserem lub ręcznie trzepaczką, aż powstanie gęsta, puszysta, prawie biała masa.
pozdrawiam
Jak ubic jajka z cukrem? Ubijamy całe jaja? czy osobno i kiedy dajemy cukiem?
pomimo, że jest tuż po Wielkanocy… nie wytrzymałam i zrobiłam ten piernik.
Jest rewelacyjny..:)
hm… nie jest bardzo wilgotny, ale uważam że jest super, zniknął momentalnie,
pozdrawiam serdecznie
Czy ten piernik należy do tych bardziej wilgotnych czy tych bardziej suchych?
tak, zgadza się:)
pozdrawiam
Cukierenko, wysłałam zaraz po odebraniu tej miłej informacji :)
nie ma za co:)
proszę przysłać swój adres na [email protected]
pozdrawiam
Na śmierć zapomniałam, że się zgłosiłam :)
Kocham piernik ze śliwkami, ale Twój to istne cudo! Wygląda obłędnie i przepysznie :)
Dziękuję serdecznie za wybranie mojego zgłoszenia :)
no proszę, wielbiciele jedzą Ci z ręki nawet w prima aprilis:):):) fajny pomysł, hehe:)
oj pierniki to ja mogę przez cały rok jeść:) uwielbiam je:)
To mi przypomniało, jak dawno nie jadlam piernika! czas nadrobic!!! wyglada smakowicie!
Jaki on piękny! Jejku, zjadłabym ,mmmmmniam:)
prezentuje się wybornie! bardzo elegancko i wykwintnie.
Zjadłabym na śniadanie do kawusi :-)
Piernik wygląda super :) Ja nie tyle jestem zawiedziona co miałam nadzieje, że będzie cos mniej tradycyjnego ;) Piernik to piernik :) Pozdrawiam :)
Wygląda bardzo smakowicie i ta czekolada! Śliczne zdjęcie!
Wspaniały!!! wygląd powala wręcz :)
Uwielbiam zaglądać do Ciebie,zawsze jest smacznie i zdjęcia są piękne.Kocham pierniki o każdej porze roku,a ten napewno jest pyszny!
Wygląda pięknie, z przyjemnością zjadłabym kawałek:)
Ja piernikom na Wielkanoc mówię zdecydowane tak!! Podobnie jak mazurkom na Boze Narodzenie :)
Przepis na pewno wyśmienity i wygląda zachęcająco :) jednak muszę przyznać, że jestem rozczarowana, gdyż liczyłam na bardziej wielkanocne wypieki… :/ mimo to pozdrawiam i w dalszym ciągu życzę udanych wypieków ;)