Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami – Suszone śliwki według mnie najbardziej pasują do korzennego piernika, dlatego posłuchałam rady Domi z kuchni i upiekłam fantastyczny piernik. Oczywiście na miodzie, z dużą ilością korzennych przypraw. Jest mięciutki, z plewą z gorzkiej czekolady i śliwki wspaniale dopełniają całości swoim słodkim smakiem. Wcześniej namoczyłam suszone owoce w rumie, więc można wyczuć jeszcze delikatną nutkę alkoholu. Bardzo polecam…

Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
120g miodu
50g masła
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
3 jajka
100g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody
300g mąki
1/4 szklanki mleka
200g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
do ozdoby:
płatki migdałowe

1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.

2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.

3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.

5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.

7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

42 komentarze do wpisu „Piernik z suszonymi śliwkami

  1. Przepis na pewno wyśmienity i wygląda zachęcająco :) jednak muszę przyznać, że jestem rozczarowana, gdyż liczyłam na bardziej wielkanocne wypieki… :/ mimo to pozdrawiam i w dalszym ciągu życzę udanych wypieków ;)

  2. Piernik wygląda super :) Ja nie tyle jestem zawiedziona co miałam nadzieje, że będzie cos mniej tradycyjnego ;) Piernik to piernik :) Pozdrawiam :)

  3. Na śmierć zapomniałam, że się zgłosiłam :)
    Kocham piernik ze śliwkami, ale Twój to istne cudo! Wygląda obłędnie i przepysznie :)

    Dziękuję serdecznie za wybranie mojego zgłoszenia :)

  4. witam,
    Jajka wbijamy do miseczki całe czyli żółto i białko (chyba,że w przepisie będzie napisane inaczej)
    od razu wsypujemy cukier i ubijamy mikserem lub ręcznie trzepaczką, aż powstanie gęsta, puszysta, prawie biała masa.
    pozdrawiam

  5. Witam! Upiekłam ten piernik – wyszedł znakomity. Pięknie urósł, pękł pośrodku. Ubogaciłam go rodzynkami oraz orzechami włoskimi. Szczególnie cenne są wskazówki dotyczące funkcji pieczenia – to oprócz temp. bardzo ważna informacja. Serdecznie pozdrawiam

  6. Upiekłam piernik na Święta… PAMCE LIZAC! Z podwojnej proporcji wyszły mi 3 keksówki! Wszyscy byli zachwyceni…Dziękuję za genialny przepis!

  7. Chcialabym upiec ten piernik ale mam pytanie: czy zamiast przypraw ktore wymieniasz moge uzyc gotowej przyprawy do piernika ? I jesli tak to ile mam jej dodac? prosze o odpowiedz :)

  8. Może Pani użyć przyprawy do piernika, ale w jakiej ilości to trudno mi powiedzieć, użyłam jej tylko raz i nie byłam zadowolona, więc nie wiem jaką ilość dodać jej do piernika, może będzie wskazówka na opakowaniu,
    pozdrawiam ciepło

  9. Ja również pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za odpowiedź. Mam nadzieję, że piernika nie przypalę i właśnie to ciasto będzie stało u nas w tym roku na bożonarodzeniowym stole :)

  10. Dzisiaj, przekrojylam jego na 3 kawalki i dalam powidla .Polalam polewa i bardzo fajny ma smak.Dam pani przepis na moj blog. (przepraszam za moj slaby jezik polski…)
    Pozdrowienia z kanady

  11. Wyszedł bardzo dobry (zebrał mnóstwo pochwał), udekorowałam go tylko inaczej. Pozwoliłam sobie podać przepis na swoim blogu. Pozdrawiam i dziękuję za kolejny udany już przepis :).

  12. Czy ten piernik należy do takich twardszych, suchych? Na zdjęciach na taki właśnie wygląda. Poszukuję takiego twardszego od kilku lat i jeszcze nie znalazłam tego idealnego. Chodzi mi o to, żeby nie był taki mięciutki, rozpływający się w ustach, tylko taki bardziej zbity. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam :/

Dodaj komentarz

.