Piernik z suszonymi śliwkami – Suszone śliwki według mnie najbardziej pasują do korzennego piernika, dlatego posłuchałam rady Domi z kuchni i upiekłam fantastyczny piernik. Oczywiście na miodzie, z dużą ilością korzennych przypraw. Jest mięciutki, z plewą z gorzkiej czekolady i śliwki wspaniale dopełniają całości swoim słodkim smakiem. Wcześniej namoczyłam suszone owoce w rumie, więc można wyczuć jeszcze delikatną nutkę alkoholu. Bardzo polecam…
Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
120g miodu
50g masła
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
3 jajka
100g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody
300g mąki
1/4 szklanki mleka
200g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
do ozdoby:
płatki migdałowe
1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.
2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.
5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.
7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Przepis na pewno wyśmienity i wygląda zachęcająco :) jednak muszę przyznać, że jestem rozczarowana, gdyż liczyłam na bardziej wielkanocne wypieki… :/ mimo to pozdrawiam i w dalszym ciągu życzę udanych wypieków ;)
Ja piernikom na Wielkanoc mówię zdecydowane tak!! Podobnie jak mazurkom na Boze Narodzenie :)
Wygląda pięknie, z przyjemnością zjadłabym kawałek:)
Uwielbiam zaglądać do Ciebie,zawsze jest smacznie i zdjęcia są piękne.Kocham pierniki o każdej porze roku,a ten napewno jest pyszny!
Wspaniały!!! wygląd powala wręcz :)
Wygląda bardzo smakowicie i ta czekolada! Śliczne zdjęcie!
Piernik wygląda super :) Ja nie tyle jestem zawiedziona co miałam nadzieje, że będzie cos mniej tradycyjnego ;) Piernik to piernik :) Pozdrawiam :)
Zjadłabym na śniadanie do kawusi :-)
prezentuje się wybornie! bardzo elegancko i wykwintnie.
Jaki on piękny! Jejku, zjadłabym ,mmmmmniam:)
To mi przypomniało, jak dawno nie jadlam piernika! czas nadrobic!!! wyglada smakowicie!
oj pierniki to ja mogę przez cały rok jeść:) uwielbiam je:)
no proszę, wielbiciele jedzą Ci z ręki nawet w prima aprilis:):):) fajny pomysł, hehe:)
Na śmierć zapomniałam, że się zgłosiłam :)
Kocham piernik ze śliwkami, ale Twój to istne cudo! Wygląda obłędnie i przepysznie :)
Dziękuję serdecznie za wybranie mojego zgłoszenia :)
nie ma za co:)
proszę przysłać swój adres na [email protected]
pozdrawiam
Cukierenko, wysłałam zaraz po odebraniu tej miłej informacji :)
tak, zgadza się:)
pozdrawiam
Czy ten piernik należy do tych bardziej wilgotnych czy tych bardziej suchych?
hm… nie jest bardzo wilgotny, ale uważam że jest super, zniknął momentalnie,
pozdrawiam serdecznie
pomimo, że jest tuż po Wielkanocy… nie wytrzymałam i zrobiłam ten piernik.
Jest rewelacyjny..:)
Jak ubic jajka z cukrem? Ubijamy całe jaja? czy osobno i kiedy dajemy cukiem?
witam,
Jajka wbijamy do miseczki całe czyli żółto i białko (chyba,że w przepisie będzie napisane inaczej)
od razu wsypujemy cukier i ubijamy mikserem lub ręcznie trzepaczką, aż powstanie gęsta, puszysta, prawie biała masa.
pozdrawiam
Witam:)
Czy ten piernik się suchy i czy kruszy sie przy krojeniu?
nie kruszy się przy krojeniu i nie jest za suchy, taki w sam raz,
pozdrawiam
Upiekłam i pozwoliłam sobie umieścić przepis na swoim blogu- pycha!
Witam! Upiekłam ten piernik – wyszedł znakomity. Pięknie urósł, pękł pośrodku. Ubogaciłam go rodzynkami oraz orzechami włoskimi. Szczególnie cenne są wskazówki dotyczące funkcji pieczenia – to oprócz temp. bardzo ważna informacja. Serdecznie pozdrawiam
Witam,
Cieszę się, że piernik się udał,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam piernik na Święta… PAMCE LIZAC! Z podwojnej proporcji wyszły mi 3 keksówki! Wszyscy byli zachwyceni…Dziękuję za genialny przepis!
Chcialabym upiec ten piernik ale mam pytanie: czy zamiast przypraw ktore wymieniasz moge uzyc gotowej przyprawy do piernika ? I jesli tak to ile mam jej dodac? prosze o odpowiedz :)
Może Pani użyć przyprawy do piernika, ale w jakiej ilości to trudno mi powiedzieć, użyłam jej tylko raz i nie byłam zadowolona, więc nie wiem jaką ilość dodać jej do piernika, może będzie wskazówka na opakowaniu,
pozdrawiam ciepło
Ile dni przed Wigilią najlepiej upiec taki piernik i ile może potem poleżeć? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
myślę, że tak dwa dni przed Wigilią, może poleżeć około tygodnia,
pozdrawiam ciepło
Ja również pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za odpowiedź. Mam nadzieję, że piernika nie przypalę i właśnie to ciasto będzie stało u nas w tym roku na bożonarodzeniowym stole :)
Zrobilam ten przepis wczoraj…bardzo ladnie wyglada i smakuje dobrze ale ma troche mdly smak.Czy za dlugo jego pieklam?
nie wydaje mi się, przykro mi że wyszedł mdły,
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj, przekrojylam jego na 3 kawalki i dalam powidla .Polalam polewa i bardzo fajny ma smak.Dam pani przepis na moj blog. (przepraszam za moj slaby jezik polski…)
Pozdrowienia z kanady
Wyszedł bardzo dobry (zebrał mnóstwo pochwał), udekorowałam go tylko inaczej. Pozwoliłam sobie podać przepis na swoim blogu. Pozdrawiam i dziękuję za kolejny udany już przepis :).
super, ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Czy mozna czyms zastapic mleko? jogurt np?
nie toleruje mleka:(
może mlekiem sojowym lub ryżowym, pozdrawiam
Czy ten piernik należy do takich twardszych, suchych? Na zdjęciach na taki właśnie wygląda. Poszukuję takiego twardszego od kilku lat i jeszcze nie znalazłam tego idealnego. Chodzi mi o to, żeby nie był taki mięciutki, rozpływający się w ustach, tylko taki bardziej zbity. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam :/
jakoś bardzo wilgotny ten keks nie jest, ale bardzo suchy też nie, pozdrawiam