Piernik z suszonymi śliwkami – Suszone śliwki według mnie najbardziej pasują do korzennego piernika, dlatego posłuchałam rady Domi z kuchni i upiekłam fantastyczny piernik. Oczywiście na miodzie, z dużą ilością korzennych przypraw. Jest mięciutki, z plewą z gorzkiej czekolady i śliwki wspaniale dopełniają całości swoim słodkim smakiem. Wcześniej namoczyłam suszone owoce w rumie, więc można wyczuć jeszcze delikatną nutkę alkoholu. Bardzo polecam…
Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
120g miodu
50g masła
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
3 jajka
100g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody
300g mąki
1/4 szklanki mleka
200g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
do ozdoby:
płatki migdałowe
1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.
2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.
5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.
7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Czy ten piernik należy do takich twardszych, suchych? Na zdjęciach na taki właśnie wygląda. Poszukuję takiego twardszego od kilku lat i jeszcze nie znalazłam tego idealnego. Chodzi mi o to, żeby nie był taki mięciutki, rozpływający się w ustach, tylko taki bardziej zbity. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam :/
jakoś bardzo wilgotny ten keks nie jest, ale bardzo suchy też nie, pozdrawiam
może mlekiem sojowym lub ryżowym, pozdrawiam
Czy mozna czyms zastapic mleko? jogurt np?
nie toleruje mleka:(
super, ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Wyszedł bardzo dobry (zebrał mnóstwo pochwał), udekorowałam go tylko inaczej. Pozwoliłam sobie podać przepis na swoim blogu. Pozdrawiam i dziękuję za kolejny udany już przepis :).
Dzisiaj, przekrojylam jego na 3 kawalki i dalam powidla .Polalam polewa i bardzo fajny ma smak.Dam pani przepis na moj blog. (przepraszam za moj slaby jezik polski…)
Pozdrowienia z kanady
nie wydaje mi się, przykro mi że wyszedł mdły,
pozdrawiam ciepło
Zrobilam ten przepis wczoraj…bardzo ladnie wyglada i smakuje dobrze ale ma troche mdly smak.Czy za dlugo jego pieklam?
Wg mnie w przyprawach brakuje pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, proszę następnym razem spróbować.
Pozdrawiam
No i miód ma spore znaczenie, gryczany jest najlepszy :) ewentualnie kasztanowy. Nadadzą charakteru.
Ja również pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za odpowiedź. Mam nadzieję, że piernika nie przypalę i właśnie to ciasto będzie stało u nas w tym roku na bożonarodzeniowym stole :)
myślę, że tak dwa dni przed Wigilią, może poleżeć około tygodnia,
pozdrawiam ciepło
Ile dni przed Wigilią najlepiej upiec taki piernik i ile może potem poleżeć? Z góry dziękuję za odpowiedź :)