Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami – Suszone śliwki według mnie najbardziej pasują do korzennego piernika, dlatego posłuchałam rady Domi z kuchni i upiekłam fantastyczny piernik. Oczywiście na miodzie, z dużą ilością korzennych przypraw. Jest mięciutki, z plewą z gorzkiej czekolady i śliwki wspaniale dopełniają całości swoim słodkim smakiem. Wcześniej namoczyłam suszone owoce w rumie, więc można wyczuć jeszcze delikatną nutkę alkoholu. Bardzo polecam…

Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik z suszonymi śliwkami
Składniki:
120g miodu
50g masła
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
3 jajka
100g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki sody
300g mąki
1/4 szklanki mleka
200g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
do ozdoby:
płatki migdałowe

1. Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia.

2. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.

3. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

4. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać.

5. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do osytgnięcia.

7. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

42 komentarze do “Piernik z suszonymi śliwkami”

  1. Czy ten piernik należy do takich twardszych, suchych? Na zdjęciach na taki właśnie wygląda. Poszukuję takiego twardszego od kilku lat i jeszcze nie znalazłam tego idealnego. Chodzi mi o to, żeby nie był taki mięciutki, rozpływający się w ustach, tylko taki bardziej zbity. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam :/

    Odpowiedz
  2. Wyszedł bardzo dobry (zebrał mnóstwo pochwał), udekorowałam go tylko inaczej. Pozwoliłam sobie podać przepis na swoim blogu. Pozdrawiam i dziękuję za kolejny udany już przepis :).

    Odpowiedz
  3. Dzisiaj, przekrojylam jego na 3 kawalki i dalam powidla .Polalam polewa i bardzo fajny ma smak.Dam pani przepis na moj blog. (przepraszam za moj slaby jezik polski…)
    Pozdrowienia z kanady

    Odpowiedz
  4. Ja również pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za odpowiedź. Mam nadzieję, że piernika nie przypalę i właśnie to ciasto będzie stało u nas w tym roku na bożonarodzeniowym stole :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz