PIERNICZKI GRZYBKI – Dzisiaj zapraszam na pyszne, aromatyczne pierniczki grzybki, to takie jesienne ciasteczka. Pachną cudownie i fantastycznie wyglądają. W przygotowaniu nie są trudne. Zawierają dużo korzennych przypraw oraz naturalnego miodu i po upieczeniu są miękkie, nie trzeba czekać, aż pierniczki zmiękną. Mogą być idealnym prezentem dla najbliższych. Bardzo polecam…
Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Grzybki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
120g miękkiego masła
210g cukru
2 jajka
240g naturalnego miodu
130g naturalnego jogurtu
800g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki sody
2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie)
Lukier:
2 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka soku z cytryny
5-6 łyżek gorącej wody
Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dodać miód i wymieszać mikserem.
2. Do mąki dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Około 2/3 mąki dodać do maślanej masy, dodać jogurt wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę i rękoma zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie bardzo klejące dodać jeszcze trochę mąki).
Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na koło 60 minut.
3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (patrz FILM) i spłaszczać formując kapelusiki. Z drugiej części ciasta formować nóżki grzybków, brać małe kawałki ciasta i rolować je w dłoniach, układać na blaszce do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy, ponieważ dużo rosną w piekarniku.
4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
5. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia (patrz FILM).
Lukier:
5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody.
6. Kapelusze maczać w lukrze (patrz FILM), chwilkę poczekać, aż lukier trochę spłynie i odstawić do wyschnięcia (kapelusze mogą schnąć parę godzin).
7. Wyschnięte kapelusze można odwrócić na drugą stronę. Nóżki maczać w lukrze (jeśli lukier w międzyczasie trochę przysechł, można go krótko podgrzać) i dociskać je do kapeluszy w miejscach wyciętych nożem. Pierniczki odstawić do wyschnięcia.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry! Pierniczki upieczone na Święta. Rewelacja w smaku i wyglądzie. Czapeczki polałam część lukrem, a część czekoladą. Dziękuję za bardzo fajny przepis.
Upiekłam i wyszły fantastyczne. Nie mogę się na nie napatrzeć :D Przepis chciałabym umieścić na swoim blogu. Oczywiście umieszczę link do Twojego bloga i filmu na youtube. Czy nie będziesz mieć nic przeciwko? Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź :)
tak może Pani, pozdrawiam
Ile dni pozostają swieże i jak je przechowywac.Czy mozna upiec przed swiętami?
długo utrzymują świeżość, miesiąc je przechowuje w puszce i ciągle są smaczne, pozdrawiam serdecznie
Cudne
Dziś zrobiliśmy. Synuś zjadł cztery kapelusze, takie dobre że nie mógł się doczekać całości. Babcia myślała że to prawdziwki A do tego świetna zabawa z dzieckiem. Dziękujemy za inspirację.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast masła może być margaryna do pieczenia?
Czy raczej nie próbować takiej zamiany?
może być margaryna, pozdrawiam
Czym można zastąpić jogurt? Maślanka, śmietana (słodka, kwaśna)?
może być kwaśna śmietana, pozdrawiam
Czy ciasto można zrobić wieczorem i upiec dopiero rano?
tak można, pozdrawiam
oooo raju !!! Cudeńka po prostu :)
Witam. Na ile grzybków mniej więcej wystarczy ta porcja składników? Pytam po chciałabym zrobić do szkoły i nie mam pojęcia z jakiej ilości składników
W tym roku grzybów nie ma, więc takie pierniczkowe to pyszna namiastka tych leśnych:)
przepiękne , jak ,,prawdziwe”
Wyglądają bosko! Na pewno je zrobię i będę miała na prezenty dla przyjaciółek z pracy.:)
Piękne są moje chłopaki już chcą wypróbować, ale chyba jeszcze z tym poczekamy troszkę.
Czy zamiast tych przypraw korzennych można zastąpić jedną przyprawę do piernika?😊
myślę, że tak, pozdrawiam
Piękne! Czy wyjdą upieczone w jednym kawałku, wycięte foremką w kształcie grzybka, czy trzeba je piec w dwóch kawałkach?
można użyć wycinaczek i zrobić zwykłe pierniczki, pozdrawiam