Kruche, pachnące orzechami, pyszne ciasteczka przełożone dżemem. Wierzch polany jest czekoladą i ozdobiony orzechem włoskim. Całość smakuje wyśmienicie, nie można poprzestać na jednym ciasteczku:). Maślane, aromatyczne ciasto, kwaskowaty dżem i gorzka czekolada – no i jak tu się oprzeć? Przepis dostałam od czytelniczki Pani Edyty Czarny, bardzo za niego dziękuję (a przepis pochodzi z czasopisma „Sól i pieprz” nr 12/2011).
Orzechowe ciasteczka z dżemem
Składniki na około 25-30 sztuk:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych orzechów włoskich
100g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 jajko
100g schłodzonego masła
150g dżemu lub marmolady z czerwonej porzeczki (ja użyłam konfitury malinowej)
100g gorzkiej czekolady
połówki orzechów włoskich
1. Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem i przyprawami.
2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić je na około 30 minut do lodówki.
3. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy około 5-6cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-12 minut, aż ładnie się przyrumienią.
5. Dżem podgrzać mieszając i przełożyć nim ciasteczka.
6. Czekoladę roztopić na parze. Na każde przełożone ciasteczko dżemem nałożyć około 1 łyżeczki roztopionej czekolady i położyć na niej połówkę orzecha włoskiego.
Orzechowe ciasteczka z dżemem odstawić, aby czekolada stężała.
Udanych wypieków:)
Omg! Pyszności!!! Podgryzłam (co by skosztować) i poczułam niesamowity mix smaków… wszystkie w idealnych proporcjach… jestem wybrednym zjadaczem ciastek, ale to był świetny wybór, a rodzina będzie zachwycona :) cel osiągnięty! pozdrawiam i dziękuję za inspirację przedświąteczną ;)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy ciasteczka wyszłyby z mąki pełnoziarnistej i miodu? Jeśli tak, to czy trzeba byłoby zmieniać jakieś proporcje/temperaturę?
nie wiem czy udadzą się z miodem, mogą być twarde, pozdrawiam
tak wyjdą z mąką orkiszową, proszę dać cukru tyle samo, pozdrawiam
Czy wyjdą, jeśli użyję mąki orkiszowej? Czy z cukrem trzcinowym będą tak samo dobre jak z białym i ile go wtedy dać?
Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :))
zrobiłam właśnie i są przepyszne :) az sama musze sie opanowac bo zjem wszystkie :D
bardzo się cieszę, że smakują:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Fantastyczne ciasteczka. Smakują rewelacyjnie:) Gorąco polecam!
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Zrobiłam je z podwójnej porcji. Teraz czekają na wykończenie:) Są pyszne i szybko się je robi. Polecam!
spokojnie do tygodnia w szczelnym pojemniku,
pozdrawiam ciepło
Zrobilam je dzisiaj czy na swieta to nie za wczesnie? Jak dlugo mozna je przechowywać ?
bardzo polecam, są pyszne:) pozdrawiam serdecznie
witam serdecznie:) zgadzam sie z przedmowcà i chyba sama je zrobié :) wyglàdajà piéknie mysle ze jeszcze lepiej smakujà
super wyglądają te ciasteczka, może nawet sam pokuszę się, żeby je zrobić :)