Smaczny, prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym cieście. Z powidłami śliwkowymi i bezą migdałową. Maślany, kruchy, aromatyczny, delikatnie waniliowy, przepyszny. Piekłam go w tym tygodniu już dwa razy:). Znika błyskawicznie. Możemy udekorować go dowolnie. Bardzo polecam….
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji East Meets West oraz Butterfly Garden .
Mazurek z powidłami i bezą migdałową
Składniki:
Spód:
150g masła
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 żółtka
Wierzch:
2 białka (proszę użyć dużych jajek)
120g cukru
50g zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
240g powideł śliwkowych
Dodatkowo:
100g białej czekolady lub polewy z białej czekolady
bakalie do dekoracji
Spód:
1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Blaszkę 25x25cm lub 22x27cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.
3. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i delikatnie podsypując mąką, rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż lekko się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
4. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować powidłami śliwkowymi.
5. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C na funkcji góra-dół.
Wierzch:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i wymieszać.
6. Masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-23 minuty, aż beza lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Białą czekoladę roztopić na parze. Przełożyć ją do foliowego woreczka i naciąć jego brzeg. Czekoladą ozdobić ciasto, robiąc esy-floresy. Na wierzchu poukładać orzechy lub inne bakalie.
Udanych wypieków:)
myślę, że można go zrobić już w piątek, pozdrawiam
Witam, na ile dni przed wielkanocą można upiec mazurka? Czwartek-piątek? Czy lepiej zostawić to na sobote?
tak, mogą być malinowe, pozdrawiam serdecznie
Czego możnaby użyć zamiast powideł śliwkowych, których nie lubię? Np. malinowe?
tak można, pozdrawiam
Czy zamiast białej czekolady (której nie lubię) można użyć gorzkiej lub pół na pół?
Ja tez absolutnie zagielam parol na to ciacho,wyglada cudnie!
Mazurek przepyszny! Na pewno będę go częsciej robiła. Zabrakło mi powideł śliwkowych… posmarowałam ciasto żurawiną – wyszło GENIALNIE!
Śliczne zdjęcia (zawsze skradają moje serce) i piękne wypieki (zawsze skradają mój brzuch! ) :)
http://www.allnnothing.com
może być kisiel lub proszę pominąć, pozdrawiam
czy zamiast mąki ziemniaczanej istnieje możliwość użycia innego składnika???
myślę, że jeszcze za wcześnie, pozdrawiam
to jeszcze jedno pytanko, czy już dziś można upiec tego mazurka na świeta czy jeszcze jest za wczesnie?
tak w 180oC, pozdrawiam
czy ciasto z beza pieczemy tez w temperaturze 180 C? Pozdrwiam!