Mazurek orzechowy z kajmakiem – Bardzo orzechowy i słodki mazurek przełożony masą kajmakową. Wierzch wieńczy domowej roboty polewa czekoladowa z kakao i masła. Ciasto możemy upiec jednocześnie w dwóch blaszkach na funkcji termoobieg, zaoszczędzi nam to czasu i energii. Do przełożenia użyłam gotowej masy krówkowej (kajmak) z puszki. Ozdoby zostały zrobione z masy marcepanowej, wiórków kokosowych, kolorowego cukru i posypek. Oczywiście mazurka możemy dowolnie udekorować według własnej fantazji. Pozdrawiam.
Mazurek orzechowy z kajmakiem
Składniki:
Ciasto:
200g miękkiego masła
170g cukru pudru
5 jajek
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
200g zmielonych orzechów (dałam 100g włoskich i 100g laskowych)
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
Do przełożenia:
1 puszka masy kajakowej (400g) lub krówkowej
70g poszatkowanych orzechów
Polewa:
120g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Dekoracja:
marcepan
wiórki kokosowe
posypka cukrowa
1/3 cytryny
2 łyżeczki cukru
kandyzowana skórka pomarańczowa
barwniki spożywcze
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem (ucierać przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.
3. Dodać aromat, wsypać połowę mąki z orzechami, krótko wymieszać. Wlać mleko, dodać resztę orzechowej mąki, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach 25x30cm wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i posypanych mąką. Rozprowadzić i wyrównać. Obie blaszki piekłam jednocześnie w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i wyjąć z blaszek.
5. Kajmak przełożyć do miseczki i podgrzać bardzo krótko w mikrofalówce lub w rondelku na gazie, ciągle mieszając, żeby zrobił się bardziej płynny (jeśli sami będziemy robić kajmak, to możemy to pominąć).
6. Jeden placek posmarować masą kajmakową i posypać poszatkowanymi orzechami. Nakryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
7. Składniki na polewę włożyć do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i powstanie gładka masa. Gotową, jeszcze ciepłą masą polać wierzch mazurka i dowolnie go udekorować.
8. Z marcepanu powycinać foremkami do ciasteczek baranki, motylki i słoneczko. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z 2 łyżeczkami cukru, podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, aż cukier się rozpuści. Takim słodkim sokiem posmarować trochę baranki, motylka i posypać je wiórkami kokosowymi lub bakaliami, lekko docisnąć.
Udanych wypieków:)
życzę smacznego, Wesołych, Spokojnych, Słodkich Świąt!
pozdrawiam serdecznie
cudowny mazurek, spody mazurkowe już czekają! Spokojnych Świąt!
dziękuję! również życzę Wesołych Świąt,
pozdrawiam:)
Pięknie udekorowany! Wesołych Świąt!
wygląda przepięknie! jak obrazek.
te marcepanowe ozdoby są przeurocze. baranki uśmiechnięte, motylki wiosenne..
podoba mi się też połączenie smaków. tradycyjne, ale z wyrazem.
naprawdę, mazur z prawdziwego zdarzenia.
Jak pięknie udekorowany! Serce się kraja przy krojeniu :)))
To taki konkretny, grubaśny mazurek:) wyglada pięknie:)
To małe dzieło sztuki, a nie mazurek :) Piękny! I na pewno super smakuje ;)
jejku,jaki on sliczny!Do oglądania, a nie do jedzenia :)
Prawdziwe cudo i w dodatku z pięknym wnętrzem!
Ach, jaki piękny! Cudownie udekorowany. Rewelacja!
Pozdrawiam:)
jaka piękna dekoracja, cudne!
mniam,mniam…WESOŁYCH ŚWIĄT
Piękny! Cieszy oko! Szkoda jeść :)
chyba zrobię:) mam nadzieję że teściowej zasmakuje:)