Cynamonowe zawijańce z rodzynkami i miodem – Do zrobienia tych ciasteczek namówiła mnie Olga. Bardzo szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Robi się ją błyskawicznie, a efekt jest wspaniały. Ciasteczka nie tylko dobrze smakują, ale również cieszą oko. Cudownie pachną cynamonem, a delikatne, kruche ciasto dobrze smakuje z miodem i rodzynkami. Pamiętajmy, że przed pieczeniem gotowe ciasto francuskie należy rozmrozić. Pyszne ciasteczka bardzo polecam…
Cynamonowe zawijańce z rodzynkami i miodem
Składniki na 36 ciasteczek:
450g rozmrożonego, gotowego ciasta francuskiego (2-3 godziny przed pieczeniem wyciągnąć z zamrażarki)
4 łyżki miodu
3/4 szklanki rodzynek
cynamon
1 roztrzepane widelcem jajko
cukier gruby lub brązowy do posypania
1. Miód włożyć do rondelka i podgrzać, aż będzie płynny.
2. Każdy blat ciasta posmarować cienko miodem, posypać rodzynkami, cynamonem i ciasno zwinąć w rulonik wzdłuż dłuższego boku. Każdy rulonik pokroić na 6 części, zamoczyć w jajku i posypać cukrem.
3. Ślimaczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C na funkcji góra-dół (piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika). Piec przez około 11-14 minut. Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
A czy można pominąć lub czymś zastąpić jajko?
można pominąć lub lub odrobinę posmarować wodą, pozdrawiam
tak może być, pozdrawiam
Czy żurawina może być zamiennikiem rodzynek?
ogromnie mi miło, cieszę się z nowego fana:)
pozdrawiam ciepło
Hej, kolejny wypiek którego spróbowałam:-) pyszne ślimaki, bardzo proste w wykonaniu:-) jedynie szkoda, że w czasie pieczenia dużo miodu wypłynęło. Pozdrawiam i stwierdzam stanowczo, że zyskałaś wiernego fana:-)
mniami, poproszę jednego:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Miło mi:) Gotowe ciasto francuskie ma to do siebie że jest świetnym pomysłem na szybkie wypieki-wersja zawijańców ze szpinakiem i serem lazur jest równie atrakcyjna jak te wersje słodkie:)
Gratulacje!
Wyglądają tak pyszne, że gdyby nie to że mam do upieczenia na święta tony babeczek to już bym je zrobiła!
Gratuluję !
A zawijańce wyglądają przepysznie. Mniam:)