Malinowa delicja piankowa

Do stworzenia malinowej delicji piankowej zainspirował mnie przepis Pani Sandry Adamiak, która wzięła udział w konkursie „Słodkie przedwiośnie”. Powstał więc deser bardzo orzeźwiający, aromatyczny, malinowy, nie za słodki. Masa zrobiona jest z bitej śmietany, w której zanurzone są delicje malinowe w czekoladzie. Na wierzchu smakowicie wygląda mieszanka owoców jagodowych w galaretce. W przepisie nie ma wielu składników i deser jest prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT.

malinowa delicja piankowa

malinowa delicja piankowa

Malinowa delicja piankowa
Składniki:
Spód:
2 paczki biszkoptów (240g)
200g masła (roztopionego i przestudzonego)
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżki przesianego cukru pudru
Wierzch:
3 galaretki o smaku malinowym
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
200-250g delicji malinowych
450g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (mrożone owoce trzeba rozmrozić)

1. Biszkopty zemleć na piasek. Dodać do nich masło, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i ugnieść.

2. Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Jedną galaretkę malinową rozpuścić w 200ml wody i również odstawić do ostygnięcia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ciągle miksując, wlewać powoli ostudzoną galaretką (0,5 l). Połowę masy malinowej wylać ma spód. Na wierzchu poukładać malinowe delicje. Przykryć resztą śmietanki malinowej i deser wstawić do lodówki na około 15-20 minut.

4. Do pozostałej galaretki (200ml) dodać owoce i wymieszać.

5. Deser wyjąć z lodówki i na wierzchu rozłożyć owoce z galaretką. Znów blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

6. Dobrze schłodzony deser wyjąć ostrożnie z tortownicy, oddzielając nożem piankę od jej brzegów.

Smacznego:)

malinowa delicja piankowa

30 komentarzy do “Malinowa delicja piankowa”

  1. Ciasto super ale spod byl dla nas troche za tlusty. Czy mozna dac mniej masla albo zastapic warstwa delicji? A moze masz w zapasie przepis na inny spod?

    Ps.. rekomenduje Twoja strone wszystkim znajomym, masz super przepisy! Dzieki!

    Odpowiedz
  2. „Deser” przepyszny, robię już go drugi raz, teraz jako tort urodzinowy dla syna :) Delikatna pianka i dużo truskawek na wierzchu – do tego podany zimny prosto z lodówki mniam :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Marta: – ciesze sie ogromnie:) dziekuje

    paulina: postepujemy tak samo jak ze smietanka, bez ubijania,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. czy do tego przepisu zamiast śmietanki można użyć serków homogenizowanych?jeśli tak to postępujemy z nimi tak jak ze śmietanką oczywiście bez ubijania ich?dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. ulka: – delicje zmiekna przez noc prosze sie nie martwic, beda dobre, zycze smacznego! bardzo dziekuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  6. Jej ! Fajny, szybki deser bez pieczenia!!!
    Bardzo ładnie się prezentuje w przekroju, więc mus zrobić by posmakować.
    Nareszcie foremka tej wielkości będzie w „robocie”. Zwykle stoi bezrobotna, bo wszyscy mają przepisy na 20/21/23 cm. Co ja poradzę, że mam taką 26 cm. Nie zawsze chce się przeliczać skladniki. A tu proszę gotowy przepis :-))
    Mam tylko male pytanie: czy biszkopty/spody delicji malinowych nie są za twarde przy krojeniu i zdążą zmięknąć przez noc podczas tężenia całości ?
    Jeśli są ok, to „lecę” szukać owych delicji, bo u nas w Kapsztadzie też je widziałam.
    pozdrawiam jesiennie ( no u nas inna pora roku, ale czas nareszcie ten sam mamy), Ursa, Kapsztad.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz