Dzisiaj wspaniałe czekoladowe brownie. Przepis dla osób, które uwielbiają czekoladę. Gęste, mocne, intensywne w smaku, fantastycznie wygląda i pachnie. Krem zrobiony jest z serka mascarpone i likieru Baileys, bardzo apetyczny. Urozmaica smak i podkreśla czekoladę. Zachęcam do pieczenia:) Polecam…
Brownie z czekoladą i likierem
Składniki:
Ciasto:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
170g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki likieru Baileys
3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
Wierzch:
250g serka mascarpone
4-5 łyżek likieru Baileys
kakao do posypania
Ciasto:
1. W rondelku z grubym dnem roztopić, mieszając, połamaną czekoladę i masło. Zdjąć z ognia.
2. Mąkę wymieszać z sodą i solą.
3. Jajka utrzeć z cukrem i kawą, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, likier i wymieszać mikserem.
4. Do masy jajecznej wlać masę czekoladową i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę, wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Serek z likierem wymieszać mikserem na średnich obrotach i równomiernie rozprowadzić go po wierzchu ciasta. Na końcu posypać kakao.
Udanych wypieków:)
zrobione! :D a efekty właśnie konsumowaliśmy – pyyycha! :D a w ogóle piekę hmm w sumie odkąd wyszłam za mąż , czyli od 2 lat i oprócz sprawdzonych przepisów mamy Pani są na pierwszym miejscu – zawsze wychodzi i ZAWSZE PYSZNE! :D
ogromnie mi miło:) bardzo dziękuję! Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Mogłabym skopiować komentarz p. Olgi, z tą różnicą, że ja piekę od dłuuuugiego czasu a zamężna jestem od roku ;-)
:) cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Przepis świetny! ciasto bardzo smaczne:) piekłam juz 2x i za każdym razem wyszło pysznie! Niestety przepis nie jest zaszufladkowany do kategorii Brownies, widoczny jest tylko na głównej stronie i to w starszych wpisach… można się naszukać;) Pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, już usuwam usterkę, pozdrawiam ciepło
czym mogę zastąpić ten likier? mam na myśli coś alkoholowego. może to być po prostu wódka? :D
albo może whisky? :)
może być whisky, wódka myślę, że też tylko proszę dać jej trochę mniej niż likieru bo jest mocniejsza, pozdrawiam
Czy mogę zamiast miksera użyć robota kuchennego?
myślę, że tak, pozdrawiam
pycha
cieszę się, pozdrawiam
czym można zstąpić likier? coś nie alkoholowego
sokiem owocowym lub herbatą, kawą, pozdrawiam
Mam pytanie – czy ciasto po upieczeniu wyjmuje Pani odrazu z piekarnika czy może uchyla Pani piekarnik na 10 min i dopiero? bo wciąż mnie nurtuje to pytanie :) odnośnie wszystkich ciast.
Pozdrawiam serdecznie
zawsze wyciągam z piekarnika chyba że napiszę inaczej, przy sernikach tylko uchylam drzwiczki, pozdrawiam