Dzisiaj wspaniałe czekoladowe brownie. Przepis dla osób, które uwielbiają czekoladę. Gęste, mocne, intensywne w smaku, fantastycznie wygląda i pachnie. Krem zrobiony jest z serka mascarpone i likieru Baileys, bardzo apetyczny. Urozmaica smak i podkreśla czekoladę. Zachęcam do pieczenia:) Polecam…
Brownie z czekoladą i likierem
Składniki:
Ciasto:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
170g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki likieru Baileys
3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
Wierzch:
250g serka mascarpone
4-5 łyżek likieru Baileys
kakao do posypania
Ciasto:
1. W rondelku z grubym dnem roztopić, mieszając, połamaną czekoladę i masło. Zdjąć z ognia.
2. Mąkę wymieszać z sodą i solą.
3. Jajka utrzeć z cukrem i kawą, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, likier i wymieszać mikserem.
4. Do masy jajecznej wlać masę czekoladową i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać mąkę, wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Serek z likierem wymieszać mikserem na średnich obrotach i równomiernie rozprowadzić go po wierzchu ciasta. Na końcu posypać kakao.
Udanych wypieków:)
Ciasto upieczone smakuje obłędnie.
ogromnie się cieszę, pozdrawiam
zawsze wyciągam z piekarnika chyba że napiszę inaczej, przy sernikach tylko uchylam drzwiczki, pozdrawiam
Mam pytanie – czy ciasto po upieczeniu wyjmuje Pani odrazu z piekarnika czy może uchyla Pani piekarnik na 10 min i dopiero? bo wciąż mnie nurtuje to pytanie :) odnośnie wszystkich ciast.
Pozdrawiam serdecznie