Kuleczki Rafaello – Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki. W środek każdego ciasteczka włożony jest migdał lub, jak wolimy, orzech laskowy. Masa przygotowana jest na maśle, wiórkach kokosowych i herbatnikach. Kuleczki świetnie smakują, są miękkie i wilgotne. Wydaje mi się, że jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Jeśli komuś nie odpowiada dodanie jajka, proszę spróbować zastąpić je gęstym serkiem lub śmietaną (ja nie próbowałam, więc nie wiem jaki będzie efekt). Polecam. Przepis przysłała do Małej Cukierenki Pani Monika Lipa i bardzo za niego dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
Kuleczki Rafaello
Składniki na około 30 sztuk (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
100g wiórków kokosowych
100g herbatników
30-40g migdałów lub orzechów laskowych
1. Miękkie masło ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa.
2. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą.
3. Odłożyć około 3 łyżki wiórków kokosowych, a resztę dodać do masy, wymieszać. Powstałą masę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać herbatniki, wymieszać.
5. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ja nawet robiłam trochę mniejsze). W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego:)
migdał zwykły łuskany, zmieści się cały do kuleczki,
pozdrawiam ciepło
uwielbiam te kuleczki , soś czemu nie można się oprzec :)
dzisiaj chcę je zrobić, wyglądają pysznie:) Proszę mi tylko powiedzieć, czy ten migdał to zwykly łuskany i czy cały sie zmiesci do takiej malej kuleczki?
Zrobiłam wczoraj! Są pyszne :) trochę czuć masło, ale i tak smakują genialnie :)
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam, ale znając apetyt moich chłopaków mój zresztą też na Rafaello zrobiłam z podwójnej porcji. Smakują i wyglądają obłędnie.
They look really cute and delicious!
mogą być takie, ja zmieliłam je w blenderze,
pozdrawiam ciepło
bombowe!!!
a te herbatniki mają byc pokruszone na mialko tak jak np kasza manna?
w sam raz na jeden kęs do kawy!Dziękujemy za zdjęcie!
chyba muszę wypróbować, wyglądają pięknie i smakują na pewno wyśmienicie. :) ale to za parę dni, bo ostatnio codziennie coś piekę. :)
Nie lubię czekolady i dlatego uwielbiam Rafaello i chętnie bym się na parę skusił;)
cieszę się anikowa101,
pozdrawiam
Wyglądają pysznie! :)