Kruche Ciasteczka z Witrażem

Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




ciasteczka z witrazem

Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe

1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.

ciasteczka z witrazem

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).

3. Ciastka piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200oC) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z witrazem

ciasteczka z witrazem

Print Friendly, PDF & Email

94 komentarze do “Kruche Ciasteczka z Witrażem”

  1. Żelki faktycznie mogą być?Jeśli nie to jakąś podpowiedź odnośnie tych cukierków proszę bo ciasteczka wyglądają prześlicznie :)

    Odpowiedz
  2. zbiór moich foremek pochodzi z różnych miejsc, proszę szukać na Allegro, tam jest duży wybór,
    domek to foremka Wilton, a choinka z Nanu-Nana, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Ja cukierki do tej pory kruszyłam i wypełniałam otwory, bałam się że cały cukierek nie zdąży się rozpuścić :) robię co roku takie pierniczki, ale kruche ciasteczka też fajnie wyglądają

    Odpowiedz
  4. Fantastyczny pomysł, u mnie na choince by się nie uchowały bo wcześniej bym zjadła ale na pewno wypróbuję przed świętami.

    Odpowiedz
  5. ciekawa jestem trwałości takich ciasteczek ? Czy można je upiec już teraz by wytrzymały do świąt? Nie bierzemy pod uwagę braku silnej woli domowników :D

    Odpowiedz
  6. Witam :-) czy można te ciasteczka upiec już na około tydzień przed świętami i do świąt przechowywać je w zamkniętym pudełku? czy będą nadal świeże? :-) pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  7. te ciastka najlepiej przechowywać do tygodnia zamknięte w szczelnym pudełku, czyli spokojnie można je upiec tydzień przed świętami,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Dziękuję za szybką odpowiedź :-) mam jeszcze 2 pytanka, czy blaszkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną? i czy tych cukierków na pewno nie trzeba pokruszyć choć troszkę? zdążą się rozpuścić jak będą w całości? :-) przepraszam, że tak męczę pytaniami, ale ciastka są śliczne, mam w planach je zrobić na święta i chciałabym, żeby wszystko mi się udało :-)

    Odpowiedz
  9. tak trzeba, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, cukierków nie trzeba kruszyć całkowicie się rozpuszczą same,
    pozdrawiam ciepło i życzę smacznego:)

    Odpowiedz
  10. nie mogłam się opanować:-) kupiłam w Kauflandzie zapas cukierków i wzięłam się do pieczenia! wyszły cudne! dziękuję za inspirację i czekam z niecierpliwością na kolejne!
    pozdrawiam!

    Odpowiedz
  11. Kolejny super przepis do wypróbowania z Pani stronki (robiłam już kilka ciast i wszystkie Pycha!!!). Mam pytanie jak dużych foremek Pani używa?

    Odpowiedz
  12. To w takim razie kierunek sklep po duże foremki i do pracy:) już się nie mogę doczekać min rodzinki jak je zobaczą na choince

    Odpowiedz
  13. Uciekłem,wszyscy byli zachwyceni i klaps jak chciałam ściągnąć z blaszki Nie wiem co źle zrobilam i jaka blaszke powinnam użyć.chce spróbować jeszcze raz bo są śliczne. Wystart?ować ją czyms

    Odpowiedz
  14. Witam

    często korzystam z Pani przepisów, do tej pory nie było problemów, jednak tym razem nie wiem co poszło nie tak:(
    Wszystko robiłyśmy wg przepisu, jednak problemem było to że rozpuszczające się landrynki zalały mi dosłownie ciasteczka…Proszę o poradę, co mogło być nie tak – pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Absolutnie cudowne ! Ciasto jest takie plastyczne, sama przyjemność wytwarzać te ciasteczka :) Kto jeszcze nie robił musi się koniecznie skusić :) Dziękuję za przepis i piękne zdjęcia, które od razu zachęciły mnie do ich zrobienia. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  16. Witam, mam pytanie odnośnie ciasteczek. Lubię jak wszystko wychodzi estetycznie, dlatego zastanawiam się jakiej wielkości powinny być te środki, aby cukierki nie wylały się na boki ciastek? Wiem, że to dość trudne pytanie ale chociaż tak orientacyjnie:)

    Odpowiedz
  17. Witam, ja jeszcze chciałam dopytać czy korzenne kruche ciasteczka wg Twojego przepisu tez można zrobić o grubości 4-5mm i czy wtedy można piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez około 10-12 minut – tak jak „zwykłe”kruche?

    Odpowiedz
  18. a więc żelki… rozpuszczają się bardzo szybko i gotują, zastygają ładnie – więc wygląd ok ale powstały witrażyk nie bardzo da się zjeść:) próbowałam dodać je po upieczeniu nie wyciągając z piekarnika ale wtedy przyklejaja się do papieru i ciąąągnąąąą :P to z normalnych żelek, nie wiem jak te „nadziane”

    Odpowiedz
  19. Ja niestety nie miałam w domu cukierków a mieszkam na obrzeżach miasta więc nie było sensu iść po nie.:( Więc zrobiłam bez nich:) MMMMM Pycha. Jutro mam je zamiar upiec 2 raz ale tym, razem z witrażem:):p

    Odpowiedz

Dodaj komentarz