Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe
1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).
3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).
Udanych wypieków:)
zbiór moich foremek pochodzi z różnych miejsc, proszę szukać na Allegro, tam jest duży wybór,
domek to foremka Wilton, a choinka z Nanu-Nana, pozdrawiam ciepło
Ciasteczka są piękne!!! :) Na pewno upiekę je na święta. Może Pani zdradzić gdzie kupiła foremki? Pozdrawiam
nie wiem jak żelki – nie robiłam z żelkami, podaje link do cukierków które użyłam to z Nestle
http://alma24.pl/produkt/51430/cukierki-bon-pari-z-witamina-c
landrynki też mogą być, użyłam kwaśnej śmietany 18% może też być 12% pozdrawiam serdecznie
Czy mozna użyć zwykłych landrynek?
Żelki faktycznie mogą być?Jeśli nie to jakąś podpowiedź odnośnie tych cukierków proszę bo ciasteczka wyglądają prześlicznie :)
Urocze są! Bardzo :)
Pięknie świątecznie u Ciebie. :)
a jakie dokładnie te cukiereczki, bo jest ich dużo w sklepach, chodzi mi o konkretną nazwę i firmę :)
Slicznosciowe!
Robiłam takie z landrynkami, ale teraz żelki wypróbuję też na pewno:)
A jaka śmietana?ile %?:-) piękne te ciasteczka! Pozdrawiam gorąco!
Dodusia: – tak same się rozpuszczą pod wpływem temperatury, pozdrawiam serdecznie
Moga byc zwykle zelki
ŚLICZNE !!!
a te cukierki tak się same fajnie rozpuszczą pod wpływem temperatury???
Pięknie będą się prezentować na choince:) na pewno wypróbuje!:)
slicznie wygladaja ,napewno skorzystam z przepisu;)