Mój Mikołaj w tym roku dostanie kruche ciasteczka z dżemem malinowym, moje ulubione :). Chrupiące, maślane, trochę waniliowe, wspaniałe do herbatki. Pachną cudownie, więc myślę, że Mikołaj będzie zadowolony. Do przełożenia ciasteczek możemy użyć ulubionego dżemu, a przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Idę zatem wyłożyć moje ciasteczka na talerz:) Bardzo polecam…
Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja
Składniki na około 20 sztuk:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
170g masła
1 jajko
dżem lub marmolada
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek powycinać dziurki i układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.
3. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.
4. Ostygięte ciasteczka przekładać dżemem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasteczka sa super,ale te czerwone talerzyki sa cudne.Co to za firma produkuje takie piekne talerze?
To od marki Maxwell & Williams, pozdrawiam
Ciasteczka upierzone na Święta. Są super chrupiące. Zrobiłam wersję z nutellą i orzechem włoskim w dziurce.
Dzień dobry,
Czy zamiast dżemu można przełożyć domową konfiturą porzeczkową? Nie wiem czy się ciastka skleją. Ewentualnie czy nie lepiej wymieszać konfitury z jakimś dżemem?
Pozdrawiam
tak można, konfitura jest lepsza do sklejania niż dżem, pozdrawiam
Ciasteczka pyszne :) Dziękuję za przepis.
Witam, upiekłam ciasteczka w sobotę, faktycznie były dosyć twarde, przełożyłam dżemem i zostawiłam na noc. W niedziele były prawie idealne, dla mnie ciut za dużo cukru, następnym razem zrobię z mniejszą ilością. Przepis super!
Dzień dobry, upiekłam dziś ciasteczka, ale wyszły dosyć twarde…zrobiłam coś źle, czy takie są
nie wiem, piekłam je już parę razy i wiem że są super, powinny być kruche, pozdrawiam
Witam serdecznie . Mam ogromną prośbę. Czy może Pani napisać co to jest za nadzienie w tych ciasteczkach , bo mają przepiękny kolor czerwieni . Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam .
Witam to jest konfitura malinowa, można ją jeszcze troszkę podgotować i będzie miała jeszcze ładniejszy kolor, pozdrawiam serdecznie