Kruche ciasteczka z dżemem

Mój Mikołaj w tym roku dostanie kruche ciasteczka z dżemem malinowym, moje ulubione :). Chrupiące, maślane, trochę waniliowe, wspaniałe do herbatki. Pachną cudownie, więc myślę, że Mikołaj będzie zadowolony. Do przełożenia ciasteczek możemy użyć ulubionego dżemu, a przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Idę zatem wyłożyć moje ciasteczka na talerz:) Bardzo polecam…

kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja
Składniki na około 20 sztuk:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
170g masła
1 jajko
dżem lub marmolada
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut.

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek powycinać dziurki i układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.

4. Ostygięte ciasteczka przekładać dżemem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja

Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do “Kruche ciasteczka z dżemem”

  1. Dlaczego?! Serio, dlaczego?! Dlaczego prezentuje Pani same dobre przepisy :-p Przeszukuję stronę, ciasteczka ładnie wyglądają na zdjęciu, proste w przygotowaniu. Myślę, to pewnie będą jakieś zwyczajne, ale dla samego wygladu spróbuję. I co, są przepyszne!!! Miały być na jutro dla gości, a już połowy nie ma.

    Odpowiedz
  2. Wyglądają pięknie …kiedy je zrobić żeby były najlepsze na święta ? Upiec wcześniej, a przełożyć tuż przed ? Czy całość tuż przed świetami ?

    Odpowiedz
  3. Mam pytanie odnośnie składania ciasteczek czy skleja je tylko dżem czy pieczone mają być już złożone gorąco pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam, przymierzam sie do takich wlasnie ciasteczek tylko w ksztalcie jajek :-) ale zastanawia mnie czy ciastka nie namokna od dzemu? Dalej beda kruche?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz