Świąteczne, pachnące, mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
2 duże łyżki naturalnego miodu
40-50g cukru
2 jajka
200g mąki pszennej, użyłam tortowej
1/3 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100ml mleka
Krem:
60g miękkiego masła
120g cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
szczypta imbiru
2-3 łyżki mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.
2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty) i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat, przyprawy i mleko, dobrze połączyć składniki. Ucierać masę jeszcze przez około 3-5 minut.
7. Babeczki udekorować niewielkimi porcjami kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1).
Mikołaje z lukru:
8. Lukier w kolorze kremowym dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką kukurydzianą). Następnie wyciąć z niego okręgi, będą stanowiły one podstawę buzi Mikołajów.
9. Biały lukier również rozwałkować i powycinać z niego półkola – księżyce, używając tej samej wycinaczki, której użyliśmy do wycięcia buzi Mikołajów; posłużą one za brodę Mikołajów.
10. Białe półokręgi ponacinać delikatnie nożem i przykleić je do buzi Mikołajów (używamy do tego kleju spożywczego lub wody).
11. Z czerwonego lukru powycinać koła i odciąć od nich około 1/3 (jak na zdjęciu powyżej). Następnie przykleić te końcówki do głów Mikołajowych, będą służyć za czapeczki.
12. Z białego lukru powycinać paseczki o długości średnicy przygotowanych głów Mikołaja i poprzyklejać je do czapeczek. Końcówką, np. pędzelka, delikatnie je ponakłuwać, robiąc małe wgłębienia.
12. Z białego lukru przygotować małe kuleczki i poprzyklejać je do czepeczek. Zrobić również kuleczki z kremowego lukru i przykleić nosy Mikołajów. Pompon czapeczki również można delikatnie ponakłuwać, robiąc wgłębienia.
13. Z białego lukru powycinać większe kropelki (użyłam wycinaczki do płatków róż) i przymocować je przy nosach Mikołajów, robiąc wąsy (można ponacinać je trochę nożem).
Udanych wypieków:)
tak można, pozdrawiam serdecznie
Czy można te babeczki zrobić bez buziek mikolajowch? Wyglada to rewelacyjnie , lecz niestety brak mi czasu
Rewelacyjne :)
lukier proszę najlepiej szukać na Allegro – duży wybór, firma najlepiej Renshaw lub FunCakes, lukier tej drugiej firmy jest smaczniejszy szczególnie o smaku waniliowym i MARSHMALLOW, pozdrawiam serdecznie
Wygladaja pysznie! Upieke w ten weekend
Gdzie można znaleźć taki lukier? :)
Super, robiłam podobne w zeszłym roku na wigilię:) szybko znikły ze stołu.
cudowne jak smakuja?
Przepiękne! :)