Kruche ciasteczka z dżemem

Mój Mikołaj w tym roku dostanie kruche ciasteczka z dżemem malinowym, moje ulubione :). Chrupiące, maślane, trochę waniliowe, wspaniałe do herbatki. Pachną cudownie, więc myślę, że Mikołaj będzie zadowolony. Do przełożenia ciasteczek możemy użyć ulubionego dżemu, a przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Idę zatem wyłożyć moje ciasteczka na talerz:) Bardzo polecam…

kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja
Składniki na około 20 sztuk:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
170g masła
1 jajko
dżem lub marmolada
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut.

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek powycinać dziurki i układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.

4. Ostygięte ciasteczka przekładać dżemem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do wpisu „Kruche ciasteczka z dżemem”

  1. Czy myśli Pani że można zrobić te ciasteczka w wersji korzennej, z przyprawą do piernika i przełożeniem z powideł śliwkowych? czy będzie to pasowało?
    z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

  2. Zawsze tylko obserwowałam , próbowałam ale w końcu zostawię komentarz, bo uważam, że należą się Pani podziękowania ;)

    Za każdym razem kiedy piekłam z innych przepisów, coś było nie tak, zakalec, nie upieczone, spalone… przestałam piec już dawno temu, po prostu się poddałam. Ale trafiłam do Cukierenki i postanowiłam zaryzykować… zaryzykowałam i … przepadłam. Od kilku miesięcy co weekend piekę ciasta. I wszystkie wychodzą, WSZYSTKIE. Wychodzą a do tego wspaniale smakują!
    Zaraz zabieram się za robienie piernika i ciasteczek korzennych-oczywiście z Cukierenki :)

    Dziękuję!

  3. Ania: -ten dżem sama robiłam:) malinowy, pozdrawiam

    Dominika: -ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję! Życzę kolejnych udanych wypieków, smacznych ciasteczek i piernika, powodzenia
    pozdrawiam serdecznie:)

  4. W pracy kolezanki rozmawiały o pieczeniu gotowaniu a ja tak do tylu ani gotowac ani piec .pierwsze ciasto zrobilam ale nie z malej cukierenki . przepis wymyslony prze ze mnie i nawet wyszedl ku mojemu zdziwieniu .potem znalazlam stronke mala cukierenka i teraz przegladam jak poranna gazete i zawsze nie wiem ci wybrac bo wszystko wygkada na juz do zrobienia. .. Dziekuje tez za przepisy bi ciasta desery i ciasteczka wychodza super..

  5. Jak długo można przechowywać takie ciasteczka? Planuje zrobić je w weekend przed Wigilią ale nie wiem czy to dobry pomysł…
    Przy okazji bardzo dziękuje za tę stronę :) mnóstwo świetnych przepisów i inspiracji… czasem klikam tylko żeby zobaczyć jakie nowe cudo przybyło na stronę :)

  6. bardzo mi miło:) dziękuję,
    więc ciasteczka możemy upiec dużo wcześniej 2-3 tygodnie spokojnie poleżą w puszce, tylko może dżemem proszę je przełożyć trochę później np. dzień przed podaniem lub 2-3 dni,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Witam, przymierzam sie do takich wlasnie ciasteczek tylko w ksztalcie jajek :-) ale zastanawia mnie czy ciastka nie namokna od dzemu? Dalej beda kruche?

  8. Mam pytanie odnośnie składania ciasteczek czy skleja je tylko dżem czy pieczone mają być już złożone gorąco pozdrawiam

  9. Wyglądają pięknie …kiedy je zrobić żeby były najlepsze na święta ? Upiec wcześniej, a przełożyć tuż przed ? Czy całość tuż przed świetami ?

  10. Dlaczego?! Serio, dlaczego?! Dlaczego prezentuje Pani same dobre przepisy :-p Przeszukuję stronę, ciasteczka ładnie wyglądają na zdjęciu, proste w przygotowaniu. Myślę, to pewnie będą jakieś zwyczajne, ale dla samego wygladu spróbuję. I co, są przepyszne!!! Miały być na jutro dla gości, a już połowy nie ma.

  11. Witam serdecznie . Mam ogromną prośbę. Czy może Pani napisać co to jest za nadzienie w tych ciasteczkach , bo mają przepiękny kolor czerwieni . Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam .

    • Witam to jest konfitura malinowa, można ją jeszcze troszkę podgotować i będzie miała jeszcze ładniejszy kolor, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.