Kruche ciasteczka z dżemem

Mój Mikołaj w tym roku dostanie kruche ciasteczka z dżemem malinowym, moje ulubione :). Chrupiące, maślane, trochę waniliowe, wspaniałe do herbatki. Pachną cudownie, więc myślę, że Mikołaj będzie zadowolony. Do przełożenia ciasteczek możemy użyć ulubionego dżemu, a przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Idę zatem wyłożyć moje ciasteczka na talerz:) Bardzo polecam…

kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja
Składniki na około 20 sztuk:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
170g masła
1 jajko
dżem lub marmolada
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut.

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek powycinać dziurki i układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.

4. Ostygięte ciasteczka przekładać dżemem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Kruche ciasteczka z dżemem”

  1. Dzień dobry,

    Czy zamiast dżemu można przełożyć domową konfiturą porzeczkową? Nie wiem czy się ciastka skleją. Ewentualnie czy nie lepiej wymieszać konfitury z jakimś dżemem?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam, upiekłam ciasteczka w sobotę, faktycznie były dosyć twarde, przełożyłam dżemem i zostawiłam na noc. W niedziele były prawie idealne, dla mnie ciut za dużo cukru, następnym razem zrobię z mniejszą ilością. Przepis super!

    Odpowiedz
  3. Witam serdecznie . Mam ogromną prośbę. Czy może Pani napisać co to jest za nadzienie w tych ciasteczkach , bo mają przepiękny kolor czerwieni . Bardzo proszę o informację. Pozdrawiam .

    Odpowiedz
    • Witam to jest konfitura malinowa, można ją jeszcze troszkę podgotować i będzie miała jeszcze ładniejszy kolor, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Dlaczego?! Serio, dlaczego?! Dlaczego prezentuje Pani same dobre przepisy :-p Przeszukuję stronę, ciasteczka ładnie wyglądają na zdjęciu, proste w przygotowaniu. Myślę, to pewnie będą jakieś zwyczajne, ale dla samego wygladu spróbuję. I co, są przepyszne!!! Miały być na jutro dla gości, a już połowy nie ma.

    Odpowiedz
  5. Wyglądają pięknie …kiedy je zrobić żeby były najlepsze na święta ? Upiec wcześniej, a przełożyć tuż przed ? Czy całość tuż przed świetami ?

    Odpowiedz
  6. Mam pytanie odnośnie składania ciasteczek czy skleja je tylko dżem czy pieczone mają być już złożone gorąco pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam, przymierzam sie do takich wlasnie ciasteczek tylko w ksztalcie jajek :-) ale zastanawia mnie czy ciastka nie namokna od dzemu? Dalej beda kruche?

    Odpowiedz
  8. bardzo mi miło:) dziękuję,
    więc ciasteczka możemy upiec dużo wcześniej 2-3 tygodnie spokojnie poleżą w puszce, tylko może dżemem proszę je przełożyć trochę później np. dzień przed podaniem lub 2-3 dni,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Jak długo można przechowywać takie ciasteczka? Planuje zrobić je w weekend przed Wigilią ale nie wiem czy to dobry pomysł…
    Przy okazji bardzo dziękuje za tę stronę :) mnóstwo świetnych przepisów i inspiracji… czasem klikam tylko żeby zobaczyć jakie nowe cudo przybyło na stronę :)

    Odpowiedz
  10. W pracy kolezanki rozmawiały o pieczeniu gotowaniu a ja tak do tylu ani gotowac ani piec .pierwsze ciasto zrobilam ale nie z malej cukierenki . przepis wymyslony prze ze mnie i nawet wyszedl ku mojemu zdziwieniu .potem znalazlam stronke mala cukierenka i teraz przegladam jak poranna gazete i zawsze nie wiem ci wybrac bo wszystko wygkada na juz do zrobienia. .. Dziekuje tez za przepisy bi ciasta desery i ciasteczka wychodza super..

    Odpowiedz
  11. Ania: -ten dżem sama robiłam:) malinowy, pozdrawiam

    Dominika: -ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję! Życzę kolejnych udanych wypieków, smacznych ciasteczek i piernika, powodzenia
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  12. Zawsze tylko obserwowałam , próbowałam ale w końcu zostawię komentarz, bo uważam, że należą się Pani podziękowania ;)

    Za każdym razem kiedy piekłam z innych przepisów, coś było nie tak, zakalec, nie upieczone, spalone… przestałam piec już dawno temu, po prostu się poddałam. Ale trafiłam do Cukierenki i postanowiłam zaryzykować… zaryzykowałam i … przepadłam. Od kilku miesięcy co weekend piekę ciasta. I wszystkie wychodzą, WSZYSTKIE. Wychodzą a do tego wspaniale smakują!
    Zaraz zabieram się za robienie piernika i ciasteczek korzennych-oczywiście z Cukierenki :)

    Dziękuję!

    Odpowiedz
    • Podpisuję się pod komentarzem, bo mam takie same doświadczenia:) wszystkie ciasta wychodzą suuuper:) Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  13. Czy myśli Pani że można zrobić te ciasteczka w wersji korzennej, z przyprawą do piernika i przełożeniem z powideł śliwkowych? czy będzie to pasowało?
    z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz