Mój Mikołaj w tym roku dostanie kruche ciasteczka z dżemem malinowym, moje ulubione :). Chrupiące, maślane, trochę waniliowe, wspaniałe do herbatki. Pachną cudownie, więc myślę, że Mikołaj będzie zadowolony. Do przełożenia ciasteczek możemy użyć ulubionego dżemu, a przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Idę zatem wyłożyć moje ciasteczka na talerz:) Bardzo polecam…
Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja
Składniki na około 20 sztuk:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
170g masła
1 jajko
dżem lub marmolada
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek powycinać dziurki i układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.
3. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.
4. Ostygięte ciasteczka przekładać dżemem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
myślę, że tak zamiast 1-2 łyżek mąki dodać tyle kakao, pozdrawiam
bardzo dziekuje z góry :)
czy można dodac do nich kakao
bardzo mi miło:) dziękuję,
więc ciasteczka możemy upiec dużo wcześniej 2-3 tygodnie spokojnie poleżą w puszce, tylko może dżemem proszę je przełożyć trochę później np. dzień przed podaniem lub 2-3 dni,
pozdrawiam serdecznie
Jak długo można przechowywać takie ciasteczka? Planuje zrobić je w weekend przed Wigilią ale nie wiem czy to dobry pomysł…
Przy okazji bardzo dziękuje za tę stronę :) mnóstwo świetnych przepisów i inspiracji… czasem klikam tylko żeby zobaczyć jakie nowe cudo przybyło na stronę :)
dorka: – to wspaniale! Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję! pozdrawiam serdecznie
bardzo mi miło:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasteczka Uwielbiam Twoje przepisy Pozdrowienia z Urugwaju
W pracy kolezanki rozmawiały o pieczeniu gotowaniu a ja tak do tylu ani gotowac ani piec .pierwsze ciasto zrobilam ale nie z malej cukierenki . przepis wymyslony prze ze mnie i nawet wyszedl ku mojemu zdziwieniu .potem znalazlam stronke mala cukierenka i teraz przegladam jak poranna gazete i zawsze nie wiem ci wybrac bo wszystko wygkada na juz do zrobienia. .. Dziekuje tez za przepisy bi ciasta desery i ciasteczka wychodza super..
Ania: -ten dżem sama robiłam:) malinowy, pozdrawiam
Dominika: -ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję! Życzę kolejnych udanych wypieków, smacznych ciasteczek i piernika, powodzenia
pozdrawiam serdecznie:)
Zawsze tylko obserwowałam , próbowałam ale w końcu zostawię komentarz, bo uważam, że należą się Pani podziękowania ;)
Za każdym razem kiedy piekłam z innych przepisów, coś było nie tak, zakalec, nie upieczone, spalone… przestałam piec już dawno temu, po prostu się poddałam. Ale trafiłam do Cukierenki i postanowiłam zaryzykować… zaryzykowałam i … przepadłam. Od kilku miesięcy co weekend piekę ciasta. I wszystkie wychodzą, WSZYSTKIE. Wychodzą a do tego wspaniale smakują!
Zaraz zabieram się za robienie piernika i ciasteczek korzennych-oczywiście z Cukierenki :)
Dziękuję!
Podpisuję się pod komentarzem, bo mam takie same doświadczenia:) wszystkie ciasta wychodzą suuuper:) Pozdrawiam.
Ładnie wygląda dżem w tym przepisie, piękny czerwony kolor. Mogę wiedzieć gdzie taki można kupić?
Ola: – jak najbardziej bardzo dobry pomysł! Będą pyszne, pozdrawiam serdecznie
Marysia: – dzięki:)
Och, jakie piękne… Mikołaj będzie zadowolony :)
Czy myśli Pani że można zrobić te ciasteczka w wersji korzennej, z przyprawą do piernika i przełożeniem z powideł śliwkowych? czy będzie to pasowało?
z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)