Kruche ciasteczka kokosowe

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam…(inspiracyjna ze strony epicureanmom.com)

Kruche ciasteczka kokosowe

Kruche ciasteczka kokosowe
Składniki na około 27 ciasteczek:
200g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
2 szklanki wiórków kokosowych (200g)
Dodatkowo:
około 1 łyżeczka posiekanych, suszonych kwiatów lawendy (niekoniecznie)
cukier puder do obtoczenia

ciasteczka kokosowe

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170°C).

2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma).

3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią.

4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut i potem ostrożnie zdjąć z blaszki, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Na końcu ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasteczka kokosowe

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Kruche ciasteczka kokosowe”

  1. genialne! proste, szybkie, z małą ilością składników, szybko sie pieką, fantastyczne po prostu! robiłam pół na pół z margaryną i też dobre.

    Odpowiedz
  2. marguerite: – ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, myślę, że można coś tam przemycić :)

    Anonim: – mogą się kruszyć na mące migdałowej, najlepiej zrobić pół na pół z pszenną,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Witam :)
    Zrobiłam. Właśnie znikają! Są doskonałe!!!
    Wyszły kruche, bardzo delikatne, takie leciutkie i bardzo przyjemnie kokosowe.
    (Zastanawiam się, czy dałoby się w jakiś sposób przemycić do środka małą kremową niespodziankę – jak w Rafaello)
    Uwielbiam Twoje przepisy. Dzięki nim słodkości zawsze mi się udają, nawet za pierwszym razem :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udostępnienie przepisu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz