Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec – Dzisiaj kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem na kruchym cieście z powidłami i kakao. Jest bardzo smaczny, wilgotny, kremowy, aromatyczny. Ciasto wygląda apetycznie. Do piany dodałam kisiel wiśniowy i pianka nabrała różowego koloru. Ciasto jest proste w przygotowaniu i przepis jest na dużą blaszkę, bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kremowy Sernik na Kruchym Cieście z Pianką – Harataniec
Składniki:
Ciasto:
450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
220g schłodzonego masła lub margaryny
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
5-6 łyżek powideł śliwkowych (lub konfitury/dżemu z czarnej porzeczki)
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
4 żółtka
40g mąki ziemniaczanej
Piana:
6 białek
150g cukru
1 kisiel wiśniowy bez cukru (można dać truskawkowy lub żurawinowy lub inny)
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
3. Ciasto podzielić na 3 części troszkę mniejszą, średnią i największą (powinny być mniej więcej takiej samej wielkości, moja najmniejsza część ważyłam 220g, a największa 330g). Do średniej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Następnie kakaowe ciasto i najmniejszą część ciasta zawinąć (każdą osobno) w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
4. Największy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na wielkość blaszki 25cm x 35cm. Ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi.
Masa serowa:
6. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, żółtka i wymieszać mikserem do połączenia składników.
7. Kakaowe ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, rozłożyć je równomiernie na powidłach śliwkowych, patrz FILM. Na ciasto wylać masę serową, wyrównać.
Piana:
8. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier i miksować jeszcze przez około 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać kisiel, wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.
9. Z zamrażalnika wyjąć ostatni kawałek ciasta i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami. Równomiernie rozłożyć je na pianie w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
10. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej odstawić na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam, to jest kolejny przepis, w ktorym do kruchego ciasta dodaje Pani proszek do pieczenia. Dlaczego? Pozdrawiam.
Czy do sernika mogę użyć sera z wiaderka?
tak można, pozdrawiam
Planuję upiec to ciasto późnym wieczorem w czwartek, czy będzie dobre na sobotę, gdy będę je przechowywać cały czas w lodówce?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Czy zamiast pianki można byłoby dodać krem, np.budyniowy?
Upieczony na ta Wielkanoc- udany i przeyszny, bo już zaczął znikać 😊
Mi nie wyszedł. Ciasto kakaowe było surowe i ser się rozlał. Użyłam sera z wiaderka president. Piekłam 50 min góra dół, 40 dag mąki zirmniaczanej. Wszystko zgodnie z instrukcjami…. Sernik wylądował w koszu.
W przepisie jest 40 g mąki ziemniaczanej ,nie 40 dkg ,może dlatego się ciasto rozlało .
sernik wyjątkowy, pieczony przeze mnie już wielokrotnie… skradł serca naszej rodziny i przyjaciół.