Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)

Świąteczny keks z bakaliami 1

1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.

Świąteczny keks z bakaliami

6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

242 komentarze do “Świąteczny keks z bakaliami”

  1. Keks najpyszniejszy jaki jadłam! Jest idealny! Jak tylko ostygł musiałam spróbować, dlatego też zrobiłam z półtorej porcji :D

    Odpowiedz
  2. Witam, keks wyszedł świetny, zawsze pamiętałam, że góra lubi się przypiekać a tu nic, jest idealny! W Wigilię sprawdzimy jego smak, ale myślę że to tylko formalność, bo nie powiem skubnęłam co nieco :) świetny przepis, polecam i będę częściej tu zaglądać! Wesołych Świąt! :)

    Odpowiedz
  3. nie musi leżeć 3 dni, też będzie pyszny,
    keks jak poleży jest smaczniejszy, lepiej przenikają się smaki,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witam, czy mogę zrobić keks dzisiaj, a polewę w Wigilię, czy koniecznie musi poleżeć te 3 dni?? w jakim celu? ma trochę stwardnieć? :)
    Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  5. Witam. Keks super, tylko zamiast białej czekolady(fujj) zrobiłam lukier.Ciasto rewelacja,siedzi i sie do mnie usmiecha :D ale do świąt musi się jeszcze pouśmiechac .Dzieki za przepis i pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  6. Ciasto było bardzo gęste. Keks wyszedł bardzo twardy, chyba zbyt dużo mąki. Porównywałam z innymi przepisami na keks. Porcje mąki i masła są zupełnie inne. Nie polecam.

    Odpowiedz
  7. Keks genialny, tylko do polewy dodalam chyba za duzo mleka bo polewa jest dosc rzadka i nie gestnieje. Co zrobic??? Prosze o odpowiedz. pozdrawiam Monika

    Odpowiedz
  8. Czy można dać mleko roślinne (owsiane, ryżowe, kokosowe), a masło zastąpić inny tłuszczem, np. olejem rzepakowym, i ile należy go wlać? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  9. Najlepszy keks jaki kiedykolwiek jadłam. Pięknie pachnie, super wygląda i zawsze smakuje. Szukając przepisu na keks odkryłam tego bloga i to było bardzo cenne odkrycie. Bardzo dziękuję za wszystkie świetne przepisy, którymi mogę zaskakiwać moich bliskich.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz